" Till Gertrud" utav Kjell Sundstedt-gammal sportfåne


En berättelse om tvångssteriliseringar i Sverige
Av Kjell Sundstedt
Frank Förlag 2009


I Till Gertrud berättar manusförfattare och dramaläraren Kjell Sundstedt (född 15 december 1951 i Stockholm) om sin kamp för att försöka förstå varför hans släktingar tvångssteriliserades efter att av svenska myndigheter ha stämplats som sinnesslöa. Och de var inte ensamma om att ha drabbats under denna skamliga del av svensk modern historia.

Flera av till Kjell Sundstedts mamma Gertruds syskon placerades under 1940-talet på arbetshem där de sedan tvångssteriliserades eftersom de ansågs vara sinnesslöa. Själv lyckades Gertrud undkomma och från Stockholm kämpade i flera år för att få sina syskon fria.

Gertrud skrev brev till syskonen på arbetshemmen och det är med hjälp av dessa som Sundstedt berättar om de övergrepp som svenska myndigheter i tyskbrunt nit begick mot människor.

kjell sundstedt

Det är inte första gången Sundstedt tar upp ämnet. För två år sedan kom den Guldbaggenominerade långfilmen Den nya människan som bygger på Gertruds berättelser om sig själv och sina syskon.

I intervjuer har han förklarat, att han vill ge svenska folket en historielektion om det ekonomiskt betingade raskrig som förekom i vårt land ända in på 1970-talet, förutom att han vill ge sin mor och hennes släkt upprättelse.

Han menar att Fattigsverige inte ligger så långt tillbaka i tiden som nutidens människor tycks inbilla sig. Det var i den epoken som idén till ”danandet av en bättre människa” spreds till vida kretsar. Helt borta är den inte heller i dag, har författaren sagt med riktning mot genforskningen.

 

 Källa: Kjell E. Genberg/Dast Magazine




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback