Viktor Fasth: "Allt slit börjar betala sig"

Bilden:
 
 
Viktor Fasth är en av de största snackiskarna i NHL just nu. Rookie-målvaktens succé kan bara jämföras med Henrik Lundqvists.

30-årige Fasth skrev i dagarna på en förlängning med Anaheim på två år , och är redan nu näst högst avlönad bland de svenska målvakterna i NHL. Det nya kontraktet är värt motsvarande närmare 36 miljoner kronor.

Han har redan stått fler matcher än man räknat med från början,  vilket påminner om "Henkes" första säsong. Båda kom till NHL som etablerade toppmålvakter i elitserien och landslaget, och kontraktet Fasth nu fått är ett kvitto på framgångarna.

– Det känns jättebra. Jag trivs jättebra i klubben och blev jätteglad när de ville förlänga.

– Det är ett privilegium att kunna leva på det man tycker är roligast att göra. Alla år av slit börjar betala av sig.

Viktor Fasth är inte uttalad förstemålvakt, utan konkurrerar med schweizaren Jonas Hiller om platsen.

"Vi har två bra målvakter", säger Ducks coach Boudreau, men med ett intensivt spelschema framöver lär både Fasth och Hiller få stå.

– Jag tror vi har 25 matcher på 44 dagar. Jag tror det är omöjligt för någon målvakt att stå alla matcher som serien ser ut i år. Det gynnar både laget och oss målvakter att kunna få avlastning någon match, säger Fasth.

 

 

 


Viktor Fasth fortfarande obesegrad i Ducks kasse

Bilden:Succén fortsätter för ishockeymålvakten Viktor Fasth i Anaheim. Efter åtta matcher från start i NHL vet han ännu inte hur det är att förlora en match.
 

Den förre AIK-spelaren var i vägen för två straffar när Anaheim besegrade Nashville på bortaplan med 3-2.

Corey Perry satte den avgörande straffen.

– Fasth är mycket professionell, sade Anaheims Matt Beleskey.

Viktor Fasth tog 32 av 34 skott men hade också hjälp av ribban en gång. Fasths svit inleddes i slutet av januari, även då med seger efter straffläggning mot just Nashville.

 

Nashville-Anaheim 2-3 (e str (1-1, 1-1, 0-0, 0-0, 0-1)

Nashville: David Legwand, Shea Weber. Målvakt: Pekka Rinne 90,9 procent. Anaheim: Matt Beleskey, Patrick Maroon, Corey Perry (avgörande straff). Målvakt: Viktor Fasth 94,1 procent.

Publik: 17 322.

 

 

Källström: Det är det här vi tränar för....

Kim Källström ska se till att Lionel Messi inte kommer rättvänd i ytan mellan mittfält och backlinje.

Kim Källström, dina tankar inför mötet med Argentina?
– Det kommer att bli en otroligt tuff uppgift för oss med ett av världens bästa fotbollslag på andra sidan. Många skickliga spelare och nu även ett kollektiv som fungerar bra.

Är det de här matcherna man längtar efter?
– Ja, det är klart. Förhoppningsvis är det fullsatt här ikväll, det är det här vi tränar för, trots att det är en träningsmatch. Resultatet är viktigt, men det är inte helt livsavgörande, det är hur vi genomför kampen så att vi kan ta med oss det in i kvalet sen.

Hur stoppar man Lionel Messi?
– Det är många som har försökt, många som har misslyckats. Försöka att inte ge honom så mycket yta och hålla honom felvänd så mycket man kan. Inte släppa in honom rättvänd i ytan mellan mittfält och backlinje. Det är den ytan som alla vill komma åt, men han är lite sklickligare än alla andra när han väl kommer in där. Några lägen kommer han ju att få och man får hoppas att han har en dålig dag och inte sätter dit dem.

Är han bäst i världen?
– Ja, det får man väl säga.

 

Svenska landslagets startelva mot Argentina:

Andreas Isaksson - Mikael Lustig, Andreas Granqvist, Jonas Olsson, Martin Olsson - Anders Svensson, Kim Källström - Sebastian Larsson, Zlatan Ibrahimovic, Alexander Kacaniklic - Tobias Hysén.

Ersättare: Kristoffer Nordfeldt, Rasmus Elm, Rasmus Bengtsson, Per Nilsson, Pontus Wernbloom, Behrang Safari, Mathias Ranégie, Adam Johansson, Jimmy Durmaz.