Klart: Så görs hockeyslutspelet om

Inget lag hamnar i ingenmansland efter grundserien. Svenska hockeyligan har beslutat att göra om SM-slutspelet, med start redan nästa säsong.
 

Svenska hockeyligan beslutade i samband med sin bloagsstämma på torsdagen att inför följande förändringar i SM-slutspelet:

De lag som placerar sig 1-6 i elitserietabellen kommer att vara direktkvalificerade för kvartsfinalspel.

De resterande fyra lagen ovaför kvalstrecket, plats 7-10, möter varandra i play off-spel om de resterande två kvartsfinalplatserna, i bäst av tre matcher. Lag 7 möter då lag 10, och lag 8 möter lag 9.

Play off-matcherna kommer att spelas i uppehållet mellan den sista  (55:e)omgången i elitserien och kvartsfinalerna.

Det högst placerade laget möter sedan det lägst placerade laget i kvartsfinal. Slutspelslagen tas alltså bort.

– Vi vill öka spänningen och dramatiken för publiken. Det vi gör i ett första steg är att skapa fler matcher och få in mer tävling i slutspelet genom att flytta strecket, säger Jörgen Lindgren, vd för Svenska Hockeyligan, i ett pressmeddelande.

 


Zlatan fixade svensk seger mot Färöarna

Bilden:Zlatan Ibrahimovic såg på egen hand till att Sverige bärgade tre poäng hemma mot Färöarna. Men trots segern finns det många frågetecken i blågult.
 

Sverige var tvunget att vinna hemma mot lilleputtlandet Färöarna, för att VM-drömmen skulle leva vidare.

Och det blev seger. Men Sverige imponerade inte.

Bålgult inledde dock optimistiskt, och kom flera gånger runt på vänsterkanten där vikarierande vänsterbacken Pierre Bengtsson imponerade.

Men de heta chanserna uteblev. Till den 35:e minuten. Då hittade Zlatan Ibrahimoivc ut med bollen till Mikael Lustig. Högerbacken tog emot, och väntade. Och väntade. Men till slut kom inlägget, ett bra sådant - via en färöisk back nådde bollen till Ibrahimovic, som på volley stötte in den bakom den maktlöse målvakten.

Efter målet fortsatte Sverige att föra spelet, men några fler mål innan pausvilan blev det inte.

I andra halvlek fortsatte Sverige på den inslagna vägen. Svenskarna hade bollen mest hela tiden, men lyckades inte omvandla spelövertaget till heta chanser.

Mitt i den andra halvleken skulle Ola Toivonen utökat ledningen. Två gånger om. Men han misslyckades. Vid det första läget sköt han högt över från nära håll och vid det andra, ett friläge, avslutade han rakt på målvakten.

Med dryga tio minuter kvar blev Andreas Granqvist utvisad, efter att ha delat ut en eftersläng. Solkart rött, när reprisen spelades upp. Mittbacken tog ett nacksving på en färöisk spelare.

Minuterna efter det röda kortet tacklades Ibrahimovic omkull i straffområdet. Straffen var lika solklar som Granqvists röda.

Ibrahimoivc tog själv hand om straffen och var säkerheten själv när han fastställde slutresutlatet till 2-0.

Sverige gjorde vad man skulle, och plockade tre viktiga poäng. Men man måste sätta ett stort frågetecken för effektiviteten i de avgörande lägena. Vill man delta i ett VM-slutspel måste man helt enkelt sätta chanserna.

 

Sverige -Färöarna 2-0 (1-0)

1-0 Zlatan Ibrahimovic (35), 2-0 Zlatan Ibrahimovic (82 str).

Utv, Sverige: Andreas Granqvist (79).
Varningar, Färöarna: Pol Johannus Justinussen, Joan Simun Edmundsson, Frodi Benjaminsen.
Domare: Nikolaj Jordanov, Bulgarien.
Publik: 32 858. (Stockholm)

 

Aktuell tabell
Pl. Lag Ma V O F GM IM MS P
1 Tyskland 6 5 1 0 22 7 15 16
 
2 Österrike 6 3 2 1 15 5 10 11
 
3 Sverige 6 3 2 1 11 7 4 11
4 Irland 6 3 2 1 12 10 2 11
5 Kazakstan 6 0 1 5 2 15 -13 1
6 Färöarna 6 0 0 6 2 20 -18 0

 

 


Sveriges startelva mot Färöarna - Olsson petad!

 
Erik Hamrén gör fem ändringar jämfört med matchen mot Österrike. Oscar Wendt har lämnat truppen för att bli pappa.Pierre Bengtsson går in som vänsterback.Pär Hanson startar i mål i stället för avstängde Andreas Isaksson och Ola Toivonen spelar på topp i stället för Johan Elmander som också är avstängd.På mittfältet får Albin Ekdal chansen från start istälet för Rasmus Elm som haft magproblem. Nürnbergspelaren Per Nilsson ersätter Jonas Olsson som mittback.
 

Hammarby klappade ihop efter att ha tappat 2-0 mot Varberg

Bilden: Kennedy Bakircioglu hade inte spelat en match med Hammarby sedan han klev av efter 33 minuter hemma mot Assyriska den 2 maj.
 

I kvällens andra match gav två snabba mål från Varberg 2-2 på Söderstadion och Hammarby är nu utan seger på de fyra senaste matcherna.

Kennedy Bakircioglu hade inte spelat en match med Hammarby sedan han klev av efter 33 minuter hemma mot Assyriska den 2 maj. En vadskada har satt stopp för spel. Men på måndagen var han tillbaka i startelvan mot Varberg i den näst sista matchen på Söderstadion, och han var nära att bli matchhjälte.

I 58:e minuten skruvade han in 2-0 på en frispark till höger om straffområdet som ställde målvakten Dan Sadé. Söderstadion kokade och Bakircioglu jublade med att glida i gräset.

Då hade Erik Sundin gett Hammarby ledningen i första halvlek och hemmalaget hade fått backen Monday James utvisad efter en kvart.

Men med två mål inom loppet av tre minuter lyckades Varberg få med sig en poäng från Söderstadion. Ahmed Özdemirok blev utvisad och båda lagen avslutade matchen med tio man. Hammarby var närmast ett avgörande men är kvar på nionde plats och har inte vunnit sedan 20:e maj.

 

Hammarby-Varbergs Bois 2-2 (1-0)

1-0 Erik Sundin (32), 2-0 Kennedy Bakircioglu (58), 2-1 Ardian Rexhepi (64), 2-2 Erkan Saglik (67).

Utv, Hammarby: Monday James (16). Varbergs Bois: Ahmet Özdemirok (82).

Publik: 8 218.

 

 Klicka på ett lag i tabellen för mer lagstatistik.
Tabell Totalt
Pl. Lag   Ma V O F GM IM MS P
1 Örebro SK   11 8 2 1 19 6 13 26
2 Falkenbergs FF   10 7 2 1 18 10 8 23
 
3 GIF Sundsvall   10 6 2 2 14 7 7 20
 
4 GAIS   11 6 1 4 16 14 2 19
5 Assyriska Föreningen   11 5 3 3 15 9 6 18
6 Ljungskile SK   11 5 1 5 13 12 1 16
7 Landskrona BoIS   11 4 3 4 15 14 1 15
8 Hammarby   11 4 3 4 9 8 1 15
9 Degerfors IF   10 4 3 3 14 14 0 15
10 Ängelholms FF   11 3 4 4 16 16 0 13
11 Varbergs BoIS FC   11 4 1 6 20 22 -2 13
12 Örgryte IS   11 3 3 5 11 20 -9 12
 
13 Jönköpings Södra   11 3 2 6 11 18 -7 11
14 Östersunds FK   11 2 4 5 15 17 -2 10
 
15 IFK Värnamo   10 2 2 6 7 14 -7 8
16 IK Brage   11 1 2 8 7 19 -12 5

 

 

 

 


Zlatan skrattar - åt Hamréns förslag!

Bilden: Hamrén öppnar för Pontus Wernbloom på topp mot Färöarna. Ett helt ofattbart beslut.Det verkar som Erik har tappat greppet. Zlatan om Wernbloom som forward: Zlatan skrattar. – Jag ska göra allt för att hjälpa honom, haha. Och göra allt för att hjälpa honom att göra mål också.
 

 

Två missar i den svenska backlinjen låg bakom Österrikes båda mål i första halvlek. Det gjorde Radiosporten Christian Olsson uppgiven.Sverige inledde starkt mot Österrike. Johan Elmander missade en riktigt bra chans i matchinledningen och även Jonas Olsson hade chansen att spräcka den österrikiska nollan.

I stället blev det Österrike som först gjorde 1-0 på straff (referat) .

Och hemmalaget hann göra 2-0 innan första halvlek var över. Ännu en miss i den svenska backlinjen låg bakom målet och Radiosportens referent Christian Olsson utbrast upprört:

– De svenska mittbackarna. Jösses! Trädgårdstomtar! Stillastående"

 


HBG på väg till Geta på Åland för 28:e gången!

Bilden:Geta är en liten kommun på norra delen av det  till Finland hörande men svenskspråkiga och självstyrda öriket Åland. Geta omfattar en halvö, som skjuter ut i Bottniska viken, jämte kringliggande öar. Den är endast med ett smalt näs förenad med fasta Åland.
Bilden:Redan vid hamnen i Kapellskär blev vi lite förvirrade ”same procedure as last year” är ju det som ska gälla men Pierre säger helt plötsligt att vi bilförare ska åka fram till luckan och betala själva?? Men vi kom ombord och intog sjö-frukosten med god aptit.
Bilden:Nästa överraskning inträffade när vi svängde upp till fotbollsplanen nästan en och en halv timme innan match och ett par ålänningar redan var där och värmde upp? Normalt brukar de dyka upp 5min innan match och hinna med 2st cigg.
Bilden:Vi ställde nog upp med den minsta truppen någonsin.Så vi fick lita på hjälp från Ålänningarna och nu inte som vanligt av bara Roger och Mats utan jag tror det slutade med 7st inhyrda.
Bilden:Totalt var vi 9 st men en var för ung(Elis) och en för ont i benet(Larsa) eller kanske för gammal…?
Månsson visar sin grabb hur man tunnlar mini-Bjurvald under uppvärmningen.
Bilden:Gammal för resten, Håkan t.v. är nu den äldsta HBG:aren som lirat en serie eller Ålands match? Roland hade skadat knä och hoppade av strax före avspark.Här pillar han med Pierres kamera.
Bilden: -Jag vill också vara med på lagbilden...Matchen spelades i 3x30min och det första som hände var väl att jag släppte in ett mål, jag gjorde nog inte en ansats att försöka ta den bollen. Sen hände inte så mycket mer, jag lyckades rädda ett skott från att gå i mål och det var egentligen det ända de hade både i första och andra perrisen. Faktum är att vi tog över matchen i andra och det var även då vi kvitterade till 1-1 genom en volley-lobb av Daniel. Deras målis blev grymt imponerad av det målet och var fram grattade Daniel både i period paus och efter matchen. Även i 3:e perrisen hade vi ett spelövertag men lyckades inte peta in bollen utan givetvis kontrade IF Start in ett mål och vann med 2-1. Faktiskt inte rättvist tyckte vi Sportfånar.
Bilden:Sedan följde sedvanlig ölhävning..Juniorläktaren med fr.v. Anton Bjurvald,Daniel Asplund(målgöraren) och Björne som rättar till frisyren i bergskrevan.........
..........med grillning nere vid havet hos Martin.Larsa höjer blicken ett ögonblick under grillningen.Resterande fånar Daniel,Björne,Anton och Håkan intar middagen.
Bilden:Anton och Björne väntar på att grilllmästaren Lars-Erik skall bli klar med middagen.
Bilden:Rolle,Pierre och Matte Månsson slår sig ner på verandagolvet för att inta biffsteken.
Bilden:Martin Gidlunds tjejer är nog lite sugna på Elis Månssons chipspåse eller? Frågan är vad Elis tycker om det.
Bilden:Vi överraskade Pierre med en bröllopspresent, han och Petra ingick ju det äkta ståndet veckan innan. Vi hade fått lite ”inside information” att Petra gärna sippade champagne så därför blev det 2 st fina sorter i fodral.
Bilden:Björne kunde inte motstå skumpan utan använde fodralet som huvudkudde när försommarsolen gav den sista värmen innan bastun.
Bilden:Matte Månsson med sin son Elis och "Sållet" Asplund är på väg till den vedeldade bastun.Ett måste vid besöket i Getabergen.
Bilden:Nakenbad vid Getabergen. Dagens klo och en riktig finsk sauna.Vad kan man mer önska av livet.
Rolle,Janne och Daniel näckar.
Bilden: Sen kommer i alla fall inte jag ihåg något mer……Håkan och Jan"Albåge" Asplund har just här tappat minnet!
Bilden:Solnedgång vid bastun.
Bilden:Fyrvaktaren Lars-Erik,Anton,Björne Lager,Daniel och Håkan värmer sig vid brasan.
Bilden:Mini-Asplund räcker ut tungan och åkallar högre makter vid lägerelden...
Bilden:Söndagen ägnades åt teräng-krocket där vi delades in i tre lag, 50-talister(Håkan,Larsa,jag), 80-talister(Anton, Björne, Daniel) och 60-talister(Roland, Mats + en försvagning i 50-talisten Pierre). Första rundan slutade med 80-tal etta, 50-tal tvåa och 60-tal trea=sist. I andra rundan blev resultatet, 50-tal etta, 80-tal tvåa och 60-tal trea=hjälplöst sist. 50-tal och 80-tal fick dela på chokladask vinsten. Vi hade sol hela tiden ända till vi stod i kön för att köra på färjan.
Bilden:En slang med halka satt perfekt efter terrängkrocketen.Vi hade sol hela tiden ända till vi stod i kön för att köra på färjan.
 

Text och Foto:
Janne Asplund,Pierre Navier
och Rolle.
 

Doldis ersätter inför Österrikematchen

Bilden:IFK Norrköpings målvakt David Mitov Nilsson ansluter till fotbollslandslagets trupp i stället för Helsingborgs Pär Hansson som ska bli pappa.
 

Landslagsdebutanten Mitov Nilsson blir en av tre målvakter i truppen bakom Andreas Isaksson och Kristoffer Nordfeldt.

"Det ska bli jäkligt roligt", säger Mitov Nilsson till svenskfotboll.se.

Efter 1-0-segern över Makedonien i landskampen i Malmö väntar närmast den viktiga VM-kvalmatchen borta mot Österrike på fredag.


Österrikes stjärna hyllar Zlatan

Bilden:En av Europas hetaste fotbollsspelare har bara gott att säga om Sveriges anfallsgigant.David Alaba har precis vunnit Champions league, tyska ligan och cupen med sitt Bayern München.

 

Han anses som en av världens bästa ytterbackar men har samtidigt stor respekt för Sveriges stora stjärna Zlatan Ibrahimovic.

– Det är inget snack, Zlatan är världsklass. Han är en av världens bästa spelare, säger Alaba till den österrikiska tidningen Kronen Zeitung.

Bayern München-ytterbacken är en av fotbollseuropas starkast lysande stjärnor den här våren.

I det österrikiska landslaget har han oftast spelat yttermittfältare. Ett stort hot mot Sverige i fredagens VM-kvalmatch.

TV4 sänder VM-kvalmatchen Österrike-Sverige på fredag kl 2045.

 

 


Nytt bakslag för Guidetti

Bilden: I kväll spelar det svenska landslaget mot Makedonien. En spelare som gärna velat vara med i den matchen är långtidsskadade anfallaren John Guidetti.
 
Manchester Citys John Guidetti har sedan förra våren kämpat för att ta sig tillbaka, men har nu drabbats av ett nytt bakslag.Det handlar enligt Aftonbladet om en knäskada som håller honom borta från spel i upp mot tre månader ytterligare.

 

 


Bayern München skapar historia

Bilden:Det tyska laget Bayern München blev i kväll det första herrlaget någonsin i tysk fotboll att vinna tre titlar på samma säsong.I går kväll vann Bayern München den tyska cupfinalen mot Stuttgart med 3–2. Tidigare under säsongen har München också blivit tyska ligamästare och laget vann för en vecka sedan Champions league.