"HBG:s jubileumsår går inte fotbollsmässigt till historien"


Bilden:Glada miner trots torsk med 0-1 i den uppskjutna regnmatchen mot Northern United. Var en ganska bra match men alla var överens om att motståndarna var bättre och kunde ha vunnit med mer. 


Bilden: Vad ska vi säga om säsongen 2010? Vårat jubileumsår går inte till historien fotbolls mässigt. Ett mellanår. Om mina uppgifter stämmer skramlar vi ihop 16 poäng på 14 matcher. Är väl inget att skryta med. Hamnar strax ovanför strecket. Vi gör 17 mål framåt och 35 i baken, näst flest i serien efter superjumbon Åsen.

Bilden:Angående de unga spolingarna (bilden) som Pierre värvade, försök få tag i Pierre innan han drar till Afrika, han kommer i håg namnen. Det är jag säker på.Vi har haft problem att få ihop folk mer eller mindre hela säsongen, förutom sista matchen, men där ska man ha i åtanke att vi som vanligt dagen innan match bara hade 6 spelare anmälda. Vilket inte är OK.

Bilden:Andreas får agera HBG-mannekäng.
Ett glädjeämne är att vi nu har nummer på tröjorna igen samt klubbmärket på bröstet.

Bilden:Inte ens stormatchen mot Start på Åland hade vi fullt lag, vilket är mycket tråkigt. Och vi fick storstryk till råga på det. Men som vanligt bra väder och en jävla trevlig helg.

Bilden:Någonting måste ske till nästa år, vad vetetusan, det får vänta till årsmötet, men alla kan ta en funderare.

Bilden.Publikrekord på Hagsätra i år.Fr.v. Pierre,Melker,Larsa samt fotografen Janne Asplund.



Tror både jag och Anders kommer släppa vidare ansvaret till nya förmågor inför nästa säsong.
Men tycker att vi avslutar raka i ryggen. Mötte ett starkt motstånd i sista matchen. Hade lånat in folk till höger och vänster och alla nyförvärv gjorde det mycket bra. Mike(svåger till Daniel) Var en klippa i mittförsvaret. Linus, kompis till Patrik, jobbar som en tok på innermitt, hans andra match i HBG-tröjan. Vi gör en stark laginsats, skapar inte mycket framåt, men tycker att vi gör allt vad vi kan för att hålla oss över ytan. Synd att de får ett skitmål bara, men de skapade så många chanser och har 2 stolpträffar dessutom, så de vann klart rättvist.


  Fotboll 11-manna 2x30 Div2   Sluttabell 2010
  HBG Sportfånarna          - Northern United             0 -    1   


Folköl Fighters                  14    11     2     1   45 -  14   35 
Northern United 14 9 1 4 41 - 13 28
----------------------------------------------------------------------
FC Dekis 14 9 1 4 35 - 14 28
FC Pumas 14 7 2 5 36 - 20 23
HBG Sportfånarna 14 5 1 8 17 - 35 16
Nica 505 14 4 3 7 13 - 33 15
----------------------------------------------------------------------
Långholmen FC C 14 3 2 9 19 - 38 11
Åsens BK 14 1 2 11 12 - 51 5




Over and out,
Anders kanske har mer att tillägga?
Ricky

Fotograf:Janne Asplund utom Ålandsbilden.


HBG 40 årsfestade i Solberga-stumfilm slog alla med häpnad


Bilden:Parken i gamla Solberga där många av HBG:s första medlemmar tog sina första skridskoskär. Foto:Håkans famljealbum.

Bilden: Året var 1971.En av de första lagbilderna tagna på hbg:are i omklädningsrummet. Fr.v.nederst Per"Lippe" Cassel(keeper),Lars"Laban" Bjurvald,Dick Magnuson(ovan t.v.) klasskompis okänd (ovan) Håkan Andersson samt Ove Hedlund (hämtad från Djurgårdens juniorer) Foto:Lasse Öhlund



Hösten 1970 arbetade Lasse Bjurvald och Bosse Ingman på posten,Lasse Öhlund på Pressens Bild,Göran Henriksson på Solberga Sjukhus,Ove Hedlund delade ut morgontidningarna och Håkan Andersson pluggade på vuxengymnnasium.
Håkan A. och Lasse Ö var två klubblösa individer. För gamla för att spela juniorfotboll och för dåliga till seniorspel. De skulle denna höst bilda en numera smått historisk klubb.Bildandet gick troligtvis till ungefär så här:
Lasse frågade Håkan om de skulle anmäla ett lag till korphockeyn. Håkan svarade ja. Lasse fyllde i Stockholmskorpens anmälningsblankett och fastnade en stund på raden - föreningens namn?
Eftersom det var en anmälan till korphockeyn så skulle det med i namnet men det skulle även finnas med något som berättade om oss aktiva.

Lasse hittade namnet ganska snabbt och sista raden på anmälningsblanketten kunde fyllas i:

>Hockey Bockey Gänget Sportfånarna<

Klubben var bildad och datumet skrevs till den 1 oktober 1970.

p.s. Lasse Ö har själv inget minne av hur klubben kom till. Det är här Håkans version av HBG:s
bildande.


Bilden:Tillbaka till rötterna.40-årsjubileet skulle firas av på en enkel hyresgästlokal på Kristallvägen i Solberga.Pengarna skulle satsas på en italiensk buffé från Hötorgshallarna minsann.Pierre hade inhandlat öl och whisky på väg hem från Åland.

Bilden:Fr.v. Lasse Ö,Håkan A.(HBG:s grundare) samt Kjelle Sundstedt utgjorde den berömda trion ÖSA med säte på Sulvägen 1972. Det var Kjelle som i DN upptäckte att Ferbs Cafe´skulle hyras ut på Långsjövägen 84.Men Kjelle träffade sin första fru Gunilla så det blev ingen inflyttning för honom i det som skulle bli HBG:s högkvarter.
Foto:Bernt Eriksson

Bilden:Mingel och mycket att prata om efter ankomsten. fr.v. Lars-Erik Ohlson,Berra Eriksson,Anton Bjurvald,Andreas,Per Henriksson,Janne Melkersson,Guy o Pierre Navier,Håkan Andersson,Björn Lager,Anders"Linus" Lind,Lasse B:s Yvonne samt Janne Asplunds Anette.

Bilden:Här vankas det käk minsann.Klasse Eriksson är först i kön och junioren Per Henriksson tätt efter.

Bilden:HBG:s ordförande Pierre"Offside" Navier samspråkar med målvaktslejonet Janne Asplund(legendarisk med 3 inteckningar i guldskon).Guy Navier yngre bror till ordföranden samspråkar med Kjelle "Ösa" Sundstedt.I bakgrunden syns Klas Eriksson(illustratör och legendarisk innerback) konversera med Anton"Mini" Bjurvald som stod för kvällens klo alla kategorier-stumfilm från Åland!

Bilden:Juniorerna dvs dagens A-lag i fotboll hade slutit upp mangrant till 40-årsjubiléet. Fr.h. Anders Edquist och Rikard Sund,fotbollsansvariga,Björn Lager(festkommitén) Jocke Larsson(Pierres svärson),?.

Bilden:Yvonne strålande glad medans HBG:s legendariske mittfältsdynamo Matte Månsson kliar sig i huvudet och ser brydsam ut.

Bilden: Fr.v. Bernt "berra" Eriksson,legendarisk högerback i gamla HBG samtalar med Anders Edquist som är en utav två fotbollsansvariga för A-laget.

Bilden: HBG:s bokbord med ett urval av Sportfånen genom åren visades upp.Även ett av de första medlemskorten och jubileumstidningen HBG 11 år fanns med.

Bilden: Yngste medlemmen i HBG Sportfånarna Per Henriksson läser ett utav de första utgåvorna utav Sportfånen då Bernt Rehnberg illustrerade bakrutan med sin serie "Super Nesse".

Bilden:HBG:s ordförande och bäste målskytt under dessa 40 år i föreningen Pierre Navier håller ettt lysande tal.Han hyllar HBG:s grundare samt sammanfattade  åren som gått på det sätt som bara han kan.Han höll inte med Håkan om att han är den spelare i HBG som sprungit mest offside.Men en sådan här kväll förlåter vi honom för det !

Bilden:Klas Eriksson Sportfånens illustratör och HBG:s försvarsklippa genom åren höll ett rungande tal där han krittiserade Innebandy-ansvariga Göran o Thomas för att inte HBG vågar ställa upp i en träningsmatch mot hans nya lag Arne Anka på Värmdö. Där han numera är lagledare och tränare.Han har nu i ett antal år försökt få till ett möte men fått tummen ner av Henriksson.

Bilden: Lars-Erik Ohlson,kassör och legendarisk innerback och förste eldvakt på Åland höll ett riktigt brandtal där han uppmanade de församlade Sportfånarna att komma ner och titta på A-laget i fotboll. Det har varit lite si och så med det tyckte han.

Bilden:.....När han begärde ordet lyckades han slå sönder vinglaset. Shit happens....

Bilden:Dags för Quiss dvs. på svenska frågesport.Anton hade gjort i ordning 10 frågor relaterade till 40 årsminnet.Det bestämdes att Bord 1 ( Lasse Ö ) skulle möta bord 2 (Håkan A). Det var slutligen fråga 8 och Håkans goda minne som avgjorde dvs. HBG spelar i dag i gula tröjor med svarta delatjer.Men klubben har genom åren uppträtt i en rad olika färger.Hur många olika matchställ har vi haft och ilka färger har vi spelat i? Fullständigt kaos utbröt då Bord 1 ansåg sig överkörda !. Larsa fick gå in då Pierre som ledde frågesporten ansåg sig höra till bord 2 helt plötsligt trots at han var frågeledare.... Oj,oj,,,    Fazerchokladen som utgjorde priserna delades ut till de yngsta juniorerna. Vet i faan om någon egentlig vinnare korades!

Bilden: Festkommiténs Björne Lager agerade kökspersonal mellan talen.....

Bilden: Håkan kom till mig och berättade att han hittat ett 20 år gammalt tal som det var meningen att han skulle hålla på vårt 20-års jubileum 1990. Men av någon anledning så glömdes det bort.Men Håkan visade med sitt tal även om det är 20 år gammalt att HBG-lever ! Rätt kul faktiskt att vår vision om att alla skall få spela håller så här lång tid efteråt.HBG:s affärsidé still going strong efter 40 bast !

Bilden: När de flesta fånar redan hade lämnat festen så stämde Pierre och Roger upp sin gamla slagdänga från Åland
marseljäsen dvs. Frankrikes nationalsång.Guy ,Klas och Per lyssnar andäktigt.Vi önskar Pierre lycka till när han nu lämnar oss för 7 veckors sjukvårdstjänst i Kenya. Dr. Navier kanske renutav lär sig den kenyanska nationalsången framför lägerelden i Afrika.

Bilden:fr.v. Klas,Mats,Roger,Guy,Linus och Kjelle(i framsätet) ser bekymrade ut uppsuttna i stortaxin.Men Pierre och Roger fick inte plats trots att Kjelle S. ringt efter färdtjänst i två timmars tid.Men det hela ordnade sig till slut inför efterfesten i Gamla stan.


Nu är det bara 10 år kvar till 50-årsjubilet dvs 2020. Vi får se om Öhlund hittar sitt gamla tal från 2010 då !
Tack skall ni ha för en trevlig samvaro och med hopp för ytterliggare tio framgångsrika år för HBG Sportfånarna.

Tack Janne Asplund för alla dina fina festbilder då undertecknad inte var i bästa foto-form denna minnesvärda kväll den 25 september 2010.


p.s. Anton har lovat att skicka över en länk så att hela världen får se stumfilmen från Åland 2010


mvh
Lasse Ö


















Välkomna idag då HBG firar 40-årsjubileum


Detta firas lördagen den 25 september med en hejdundrandes fest! Ordförande Pierre Navier har lovat att hålla minst ett tårdrypande tal . Vi kommer dessutom att gå igenom denna ädla idrottsklubbs historia noggrant med ett Quiz om dess storhet. Den som vill vara säker på att vinna ska, förutom att se till att vara med på sagda ordförandes lag, slänga ett getöga på vår ypperliga blogg för att få ledtrådar (http://blogg.hbg.se).


Vi startar redan kl 15 och håller på till kl 22 i lokalen. Fortsatt firande tas inget ansvar för, kommunikationer in till stan är dock på gångavstånd. Vi bjuder på mat, alkohol och gott sällskap


Pris: 100 kronor som betalas in till HBGs PG-konto: 852625-3


Plats: Kristallvägen 32 i Solberga – Tag buss 142 från Telefonplan till Safirgränd.

 

 

Björn,Anton,Lasse Ö och Håkan

Festkommitén





Djurgården stämmer supporter på 1,2 milj kr

Djurgårdsupportern som sprang in på planen och slog ner en spelare från Assyriska under den allsvenska kvalmatchen i fjol, krävs på 1,2 miljoner kronor från Djurgården.

– Vi har utan framgång försökt få kontakt med personen. Nu måste vi köra det här via domstol, säger Djurgårdens evenemangsansvarige Mats Jonsson till Svenska Dagbladet.

Djurgården straffades med 100 000 kronor i böter samt till spel inför tomma läktare i en match.



Mendes tackade för senast när Kalmar FF vann över AIK


Bilden:Huvudlöst spel bör bildtexten lyda.Efter segern mot Häcken i lördags är AIK tillbaka på förlustspåret. Kalmar dominerade andra halvlek och vann med 1-0.


AIK är endast två poäng från botten i allsvenskan och kämpar för sin överlevnad i allsvenskan. Jublet från segern i lördags mot Häcken byttes ut till frustration mot Kalmar.

Den första halvleken blev mållös, AIK hade bara ett skott på mål. Men i början av andra halvlek spräcktes nollan - från Kalmars håll.

Erik Israelsson glidtacklade Dulee Johnsson och tog bollen. Han drev upp och slog ett inlägg till Daniel Mendes, som nickade in bollen.

Efter det var det Kalmar som dominerade matchen.

– Ett problem för AIK är att få med sig spelare i anfallen. Det beror dels på taktiken och dels på att AIK inte har löpstarka spelare på mittfältet. Då blir det svårt att ställa om, säger Radiosportens expert Richard Henriksson.

Kalmar hade kunnat utöka ledningen i slutminuten men Daniel Sobralenses skott gick i stolpen.

 

AIK-Kalmar 0-1 (0-0)

0-1 Daniel Mendes (53).

Varningar, AIK: Kenny Pavey, Viktor Lundberg. Kalmar FF: Erik Israelsson.

Domare: Martin Hansson, Holmsjö.

Publik: 9 431.

 

AKTUELL TABELL

1. Malmö 24 16 4 4 44 - 22 22 52
2. Helsingborg 24 16 4 4 36 - 20 16 52
3. Örebro 24 13 3 8 34 - 25 9 42
4. Elfsborg 24 10 9 5 43 - 28 15 39
5. Göteborg 24 9 8 7 35 - 20 15 35
6. Djurgården 24 10 5 9 26 - 27 -1 35
7. Kalmar FF 24 9 7 8 32 - 32 0 34
8. Mjällby 24 8 8 8 28 - 25 3 32
9. Trelleborg FF 24 9 5 10 29 - 33 -4 32
10. Häcken 24 8 6 10 29 - 34 -5 30
11. Gais 24 6 8 10 20 - 28 -8 26
12. Halmstad 24 7 5 12 22 - 33 -11 26
13. AIK 24 7 4 13 19 - 29 -10 25
14. Åtvidaberg 24 6 6 12 26 - 40 -14 24
15. Gefle 24 6 5 13 26 - 37 -11 23
16. Brommapojkarna 24 6 5 13 16 - 32 -16 23


Källa:www.aikfotboll.se

Djurgården körde fullständigt över serieledande Malmö FF



Bilden:Djurgården körde fullständigt över serieledande Malmö FF hemma på Stockholms stadion. Segersiffrorna blev trots det bara 1–0.


Djurgården ställde upp i en 4-4-2-uppställning med rutinerade Mattias Jonson bredvid unge nigerianen Kennedy Igboananike på topp.

Ett lyckodrag för Dif, där framför allt Kennedy skapade en mängd riktigt bra målchanser.

Och det var också 21-åringen som gjorde Djurgårdens mål. Efter tveksamhet i Malmöförsvaret chippade han in 1–0 bakom vikarierande Malmömålvakten Dejan Garaca.

I den första halvleken hade stockholmarna de klart vassaste målchanserna. I den andra var det i långa perioder spel mot ett mål. Djurgården radade upp chanser att öka på Kennedy Igboananikes 1–0 till det dubbla.

Malmö hitade spelet med fem minuter kvar och pressade för en kvittering, men ett närskott från inbytte Jeffrey Aubynn och en reflexräddning av Djurgårdesmålvakten Pa Dambo Touray var det närmsta MFF kom.

Segern för Djurgården innebär två platser upp i tabellen till femte plats, tre poäng bakom Elfsborg på den fjärdeplats som skulle betyda spel i Europa nästa år.

Malmö behåller trots förlusten serieledningen, men tvåan Helsingborg är nu uppe på lika många poäng.

 

AKTUELL TABELL

1. Malmö 24 16 4 4 44 - 22 22 52
2. Helsingborg 24 16 4 4 36 - 20 16 52
3. Örebro 23 12 3 8 31 - 24 7 39
4. Elfsborg 23 10 8 5 42 - 27 15 38
5. Djurgården 24 10 5 9 26 - 27 -1 35
6. Göteborg 23 9 7 7 34 - 19 15 34
7. Mjällby 24 8 8 8 28 - 25 3 32
8. Trelleborg FF 24 9 5 10 29 - 33 -4 32
9. Kalmar FF 23 8 7 8 31 - 32 -1 31
10. Häcken 24 8 6 10 29 - 34 -5 30
11. Gais 23 6 7 10 19 - 27 -8 25
12. AIK 23 7 4 12 19 - 28 -9 25
13. Halmstad 23 7 4 12 21 - 32 -11 25
14. Åtvidaberg 24 6 6 12 26 - 40 -14 24
15. Gefle 23 6 5 12 25 - 34 -9 23
16. Brommapojkarna 24 6 5 13 16 - 32 -16 23



Källa:www.dif.se

Öland "Kroppkakornas" förlovade land - Del 5


Bilden:Söderköping och en spegelblank Göta kanal i bakgrunden. Det har blivit förtruppens rastplats i arla morgonstund även detta år 10 september år 2010. Janne Asplund ,Thomas Åström tar fram den medhavda matsäcken. Men en.....

Bilden:......en objuden gäst dök andäktigt upp.

Bilden:....och ville absolut prompt ha Thomas hembakta matbröd....

Bilden:Men Janne ville annat....

Bilden: Till slut så matade Thomas honom.Och Anders And tackade för kaffet genom att bita oss i fingertopparna så att vi nästan fick andnöd.



För femte året i rad och i fotspåren efter Carl von Linnés öländska resa 1741 dvs. för över 269 år sedan styrde vi återigen kosan till denna Östersjöns pärla.Och som vanligt var vår värd och ciceron innebandyansvarige Thomas Åström.

Övriga medverkande valåret 2010 var: Håkan"Viv" Andersson,Jan"Kuddvar" Melkersson,"Långe-Jan"Asplund och Sportfånens utsände Lars G "Kroppkakan" Öhlund. Tidigare har Anders Petersson,Bosse Ingman,och Pierre"Kempes" Navier samtliga tidigare och nuvarande HBG-medlemmar deltagit.

Ni som ej haft förmånen att få lära känna
"kroppkakornas hemland " är hjärtligt välkomna kommande år hälsar färdledaren Thomas"Himmelsberga"Ås(tad)röm. Lilians gudomliga och "ö-kända" kroppkakor (se bilden nedan) på Himmelsbera Bykrog räcker till alla. Tro mig !





När Linné anlände till Öland yttrade han dessa ord " Ölands strand hade vi knappt rört,förrän vi märkte,att detta land var helt annorledes än de andre Sveriges provincier......"



Bilden:Medans Janne var på sitt sedvanliga kundbesök i Färjestaden och vår värd Thomas förberedde de övrigas ankomst så passade "nattarbetaren" på att ta en liten "powernapp" i vardagsrumsoffan i Vargmossen.

Bilden: Ingen rast ingen ro. Dags för att sätta på mandelpotatisen inför kvällens klo. Årets surströmming skulle avsmakas.

Bilden:Själv tycker jag inte att ögonblicket när man som som eftersläntare träder in i stugan och möts av det dukade bordet,doften av potatis och förnimmelse av surströmming är helt fel säger Janne Melker som här anländer tillsammans med Håkan. Janne hade ställt in GPS:en och körde en genväg som egentligen är en traktorväg.

Bilden:Skål och välkomna till Vargmossen. De nytillkommna var verkligen hungriga som vargar.

Bilden:Janne Melker kollar sin nalle.Thomas verkar vara i helt andra tankar.Antingen är han i valet och kvalet. Men han njuter förstås utav årets strömming som var fast och fin.

Bilden:Likaså Lars G som gjort en rejäl surströmminsklämma av Kallaxfilér inför Asplunds kamera.

Bilden:Jag tycker att det fanns flera höjdpunkter. Den objudna gästen som var lite blyg och kom, såg och sedan lämnade oss var i sig en höjdpunkt.
De politiska diskussionerna var lite lama i år. Det var högre klass på den politiska debatten vid det föregående valet. Jag ser fram mot 2014 hälsar Håkan.

Bilden: Lördag f.m. de värsta surströmmingsraparna och gaserna hade lämnat våra kroppar.Vad har Melker,Janne och Håkan i sikte månne ?

Bilden:Jo,nämligen nästa resmål på Åströms Ölandsresa.
Nämligen några kilometer norr om Sandvik. Där ligger Jordhamn.Här står Ölands enda bevarade vinddrivna skurkvarn.(se nedan)


Sedan lång tid tillbaka har ölänningarna använt sig av kalksten.Den blev också tidigt en viktig handelsvara. I städerna runt Östersjön finns byggnader som innehåller både obearbetad och slipad kalksten från Öland.För att kunna slipa stenen byggde man ett s.k. skurverk (skurkvarn).
Till en början drogs skurverken av oxar eller hästar s.k. hästvandring. I mitten av 1800-talet kom så skurkvarnen där man utnyttjade vinden som kraftkälla. Att sköta skurkvarnen var mestadels en kvinnosyssla medan männen seglade runt för att sälja stenen
.

Källa: Johansson. K. 1999. ÖKA-Ölands kulturarv.


Bilden: fr.v. Lars G,Håkan,Janne A. och Melker poserar framför kvarnen med "Stenkusten" i bakgrunden.

Bilden:Läckra nyrenoverade fiskestugor kantar Jordhamn.

Bilden:Färden går vidare norrut via Byxelkrok.Vårt mål var fyren Långe Erik som ligger på Ölands norra udde. På vägen dit skrämde vi upp ett gäng långhornade Highland cattle.

Bilden: Men vad händer nu ? Jo Melkers GPS hittar inte vår ciceron Thomas genväg genom landskapet i närheten av Byrum....

Bilden:...men efter en kortare överläggning när vi insåg "allvaret" vände vi åter mot mer bebodda trakter och kom så småningom upp på stora vägen mot Byxelkrok.

Bilden:Fyren Långe Erik, belägen på Ölands stora grund och norra udde är en 32 meter hög fyr byggd av kalksten.Det är 138 trappsteg till balkongen som är belägen på ca 28 meters höjd.Långe Erik stod färdig år 1845.Drivkraft till linsernas rotation var från början ett lodurverk vilket gick drygt en timma på en uppdragning. Detta urverk, som fortfarande finns kvar uppe i tornet togs ur bruk vid fyrens elektrifiering 1947.F
yrplatsen automatiserades 1976 och efter det var det endast en tjänst som väderobservatör som var bemannad på Ölands norra udde.Hösten 1991 släcktes den stora lanterninen i fyren för att ersättas av en liten fyr som är monterad på fyrens balkong.

Bilden:Allt är nämligen inte guld som glimmar men håll med om att det blev en vacker bild i närheten utav Långe Erik.

Bilden:En gudomlig plats på jorden.Fyrplatsen saknade landförbindelse fram till 1965, då den nuvarande bron byggdes. Skall vi inte bada snart tjötade Asplund?

Bilden:Och nu var det dags för "Sållet"Asplund som aldrig bangar för ett dopp.Färden gick vidare till Böda Sand där man nu kunde bada helt ostört.En fantastisk bit av det bästa Öland kan erbjuda av sandstränder.

Bilden: Burr!  Asplund antydde att det kunde vara en sisådär en 14 grader C i havet.Han hade nog rätt då det var bara han som var i och simmade.Är det ingen mer som vill "Böda" månne ?

Bilden:Ingen skugga över Janne när han har svalkat av sig i Östersjön.Nu tillbaka för uppladdning och en bira innan middagen på Himmelsberga Bykrog.

Bilden: Thomas har inlett en ny karriär som artisförmedlare för Himmelsberga Bykrog och har i sommar kartlagt Ölands musiker såväl amatörer som proffs.Har gör han en bejublad entré när Sportfånarna var inbjudna för en sedvanlig Kroppkaksafton hos Lilian. Thomas Maja har utsmyckat scenen med en imponerande grytlappsutställning från sin Loppis i Vargmossen.

Bilden:Vi kan inte låta bli att visa upp denna enastående prydnadskudde med ett dockansikte insytt i grytlappen?

Bilden: Janne Asplund är "kung i baren" som var ett nytt inslag denna säsong på Himmelsberga Bykrog.

Bilden:Bykrogens Lilian tar upp beställningarna från hungriga Sportfånar medans Thomas underhåller från scenen.

Bilden:Fräscha "Fånar" dan efter väntar på att få komma in på Himmelsberga Konstmuséum på söndagsförmiddagen.


Bilden: Journalisten Alma Falk ,signaturen Måns i tidningen Barometern, fotografier på människor och miljöer på Öland 1950-1970-tal.

Bilden: Foto:Alma Falk

Bilden:Och en minnesutställning med Einar Rosén 1910-1998. Måleri, grafik och teckningar med motiv från i huvudsak Öland.Einar Rosén var elev vid Konstakademing 1939-44 med främst Otte Sköld och Fritiof Schüldt som lärare. Erhöll 1948 Winqvista resestipendiet och Kungastipendiet 1957. Här självporträtt ovan på Einar Rosén.

Bilden: Porträtt av Kalle i Segerstad, Foto:Lillemor Derr.

Bilden: Det börjar närma sig hemfärd.Men först måste vi visa Thomas pumpa som klättrat upp i trädet på Vargmossen.Är det inte häftigt så säg !

Bilden:Väskorna är packade.Janne A. Thomas och Håkan laddar för hemfärd i förmiddagsolen.

Bilden:I strålande solsken började vi återfärden till Stockholm från Thomas parkering i Vargmossen.

Bilden:
Ölandsgänget 2010 på en lagbild framför Ölandsfärjan i Mönsterås hamnbassäng som på sommarhalvåret går till Borgholm bl.a. Här tog vi en kafferast med nybredda mackor som Asplund fixat.Tack för den här gången Thomas.Fr.v.Håkan,Janne A.Lasse Ö och Janne Melkersson



Text och Bild :

Thomas Åström

Jan Asplund

Lars G Öhlund.   




HBG vann med 3-0 mot jumbon Åsens BK

 Nica - HBG 2-2 (1-1)

Återigen på konstgräs när vi mötte Nica. Nio man när startsignalen gick
såg det tungt ut, men efter att Piere N scoutat Hagsätras kommande
stjärnor unga talanger var vi plötsligt fullt lag. Vi spelade bra och 1-0
kom följdriktigt på en retur som Andreas H stötte in. Tyvärr släpte vi
snöpligt in 1-1 sekundrarna före paus. Andra halvlek startade vi bra och
2-1 kom från Andreas C. Därefter tröt krafterna och vi slet länga för att
freda oss, men med bara sekunder kvar kom kvitteringen trots att Rickard
var millimetrar från att stöta undan bollen.



HBG-Åsen 3-0 (1-0)

Klassisk match där HBG var klassen bättre. Enrico och Jocke vann kampen om
mittfältet och skapade tidigt en hel del chanser. 1-0 kom efter att Jocke
frispelat undertecknad med en hockeypassning- snettinåtbakåt - och från
slottet kunde jag inte annat än att göra mål.

Tre nya spelare kom till och samtliga gjorde riktigt bra insatser. I andra
halvlek stod matchen och vägde och i ett känsligt skede fick vi en straff
efter en tilltrasslad situation. Rickard med pigga ben efter en halvlek i
mål tittade åt ena hållet och sköt åt andra, målvakten kunde inget göra.

3-0 gjordes av matchens lirare som efter många fina löpningar fick lön för
mödan efter en perfekt passning från Stefan. Jocke lade iskallt in bollen

vid första stolpen.


Anders





FC Pumas - FC Dekis 1 - 3
HBG Sportfånarna - Åsens BK 3 - 0
Långholmen FC C - Folköl Fighters 0 - 6
Nica 505 - Northern United 0 - 7



Folköl Fighters 13 10 2 1 40 - 14 32
FC Dekis 13 9 1 3 32 - 10 28
----------------------------------------------------------------------
Northern United 12 7 1 4 35 - 13 22
FC Pumas 12 6 2 4 27 - 15 20
HBG Sportfånarna 13 5 1 7 17 - 34 16
Nica 505 13 4 3 6 13 - 28 15
----------------------------------------------------------------------
Långholmen FC C 12 2 2 8 14 - 30 8
Åsens BK 12 0 2 10 7 - 41 2




Källa:Stockholmskorpen.

Åtvidaberg över nedflyttningsstrecket - Dif:s segersvit bruten

Åtvidaberg lämnade över nedflyttningsplatsen till AIK efter att Djurgården besegrats med 2-1. Efter fyra raka segrar bröts Djurgårdens segerrad.


Åtvidaberg-Djurgården 2-1 (0-0)
1-0 Glenn Roberts (52), 2-0 Oscar Möller (82), 2-1 Mattias Jonson (90) .

Varningar, Djurgården: Prince Ikpe Ekong, Joel Perovuo.
Domare: Daniel Stålhammar, Landskrona.
Publik: 4 505.

 

AKTUELL TABELL

1. Malmö 23 16 4 3 44 - 21 23 52
2. Helsingborg 23 15 4 4 34 - 19 15 49
3. Örebro 22 12 2 8 30 - 23 7 38
4. Elfsborg 22 10 7 5 41 - 26 15 37
5. Mjällby 23 8 8 7 27 - 23 4 32
6. Djurgården 23 9 5 9 25 - 27 -2 32
7. Göteborg 22 8 7 7 31 - 19 12 31
8. Häcken 23 8 6 9 29 - 33 -4 30
9. Kalmar FF 22 7 7 8 28 - 31 -3 28
10. Trelleborg FF 22 8 4 10 25 - 32 -7 28
11. Gais 22 6 7 9 18 - 24 -6 25
12. Åtvidaberg 23 6 6 11 26 - 37 -11 24
13. Halmstad 22 7 3 12 20 - 31 -11 24
14. Brommapojkarna 22 6 5 11 16 - 27 -11 23
15. AIK 22 6 4 12 18 - 28 -10 22
16. Gefle 22 5 5 12 23 - 34 -11 20



Källa:www.dif.se

Dyr halstablett för AIK:are

Femtusen kronor. Det är vad AIK får betala i böter för den inkastade halstabletten i det allsvenska mötet med IFK Göteborg.
-Vi har en bild på den som kastade, säger AIK:s säkerhetschef Henrik Koch.

p.s.

Anledningen till den låga bötessumman är att AIK bara anses ansvarigt för den halstablett som kastades in på Råsundas plan och träffade en av de assisterande domarna.

Den plastmugg som kastades in behöver AIK inte ta ansvar för. Den kom från förbundets egen läktare.

Förbundet vet till och med vem det var som kastade, enligt disciplinnämndens ordförande Khennet Tallinger. Förbundet har vidtagit åtgärder mot personen i fråga.

 

Källa:www.sverigesradio.se


Dags för 5:e raka till Öland-kroppkakornas förlovade ö



Bilden: Öland väntade ivrigt på oss med kroppkaksätning, surströmming och andra aktiviteter i helgen som varit! En liten förövning till 40-års jubileét kanske. I år blev vi lite decimerade men en bra centrallinje blidde det med Fr.v. på ljugarbänken Janne Melkersson,(på topp) Janne Asplund,Lars G Öhlund,H.Andersson i försvarslinjen  och Thomas "Zlatan" Åström på topp!

 


En fullständig blogg från Ölandsresan 2010 är under tillverkning ...

mvh

Lars G



HBG kryssade mot Nica möter jumbon Åsens BK i nästa match

Folköl Fighters           - FC Dekis                    3 -    0      
Northern United - Folköl Fighters 7 - 0
Långholmen FC C - FC Pumas 1 - 1
Nica 505 - HBG Sportfånarna 2 - 2
Åsens BK - FC Dekis 1 - 1



Folköl Fighters 12 9 2 1 34 - 14 29
FC Dekis 12 8 1 3 29 - 9 25
----------------------------------------------------------------------
FC Pumas 11 6 2 3 26 - 12 20
Northern United 11 6 1 4 28 - 13 19
Nica 505 12 4 3 5 13 - 21 15
HBG Sportfånarna 12 4 1 7 14 - 34 13
----------------------------------------------------------------------
Långholmen FC C 11 2 2 7 14 - 24 8
Åsens BK 11 0 2 9 7 - 38 2




Matchrapport är utlovad?



Källa:stockholmskorpen

Jumbon Väsby fällde Hammarby


Bilden:Motgångarna kommer slag i slag för Hammarby under årets säsong. På måndagskvällen förlorade Jesper Blomqvists mannar borta mot seriejumbon Väsby.


Hemmalaget vann fullt rättvist med 3-1. Hammarby var inte alls med i den första halvleken. Magnus Eriksson gav Väsby ledningen efter en dryg halvtimmes spel. 2-0 kom tidigt i den andra halvleken genom Mikael Wentzel.

Hammarby återfick hoppet tämligen omgående, tack vare superettans skytteligaledare Linus Hallenius. Hallenius vände bort sin försvarare och sköt reduceringen mellan benen på Kristoffer Björklund.

Men i den 71:a matchminuten drogs rullgardinen ner helt. Allagie Sosseh nickade snyggt in 3-1 efter en hörna och kunde säkra tre oerhört viktiga poäng för Väsby, som nu lämnar jumboplatsen och går upp på kvalplats.

Laget har dock en match mer spelad än bottenkonkurrenterna Trollhättan och Öster. För Hammarby ser nu drömmen om allsvenskt spel nästa säsong ut att stanna vid just en dröm.

Klubben är kvar på åttonde plats - nio poäng bakom Sundsvall på kvalplats. Det återstår fem omgångar av superettan.

Strax ovanför det nedre kvalstrecket tog Degerfors tre viktiga poäng i hemmamötet med Brage. Peter Samuelsson avgjorde med drygt tio minuter kvar av matchen.

Degerfors har därmed sex poäng nertill J-Södra på kvalplats. Jönköpingslaget har dock en match mindre spelad. Brage står nu på lika många poäng som Degerfors (34).

 

AKTUELL TABELL

1. Norrköping 25 15 4 6 47 - 26 21 49
2. Syrianska 25 13 7 5 40 - 24 16 46
3. GIF Sundsvall 25 12 8 5 43 - 31 12 44
4. Landskrona 24 11 6 7 30 - 29 1 39
5. Assyriska 25 10 7 8 38 - 32 6 37
6. Örgryte 25 7 15 3 36 - 27 9 36
7. Ängelholm 25 9 9 7 31 - 26 5 36
8. Hammarby 25 10 5 10 39 - 35 4 35
9. Ljungskile 25 8 10 7 35 - 28 7 34
10. Brage 25 9 7 9 32 - 32 0 34
11. Degerfors 25 10 4 11 32 - 36 -4 34
12. Falkenberg 25 8 9 8 31 - 29 2 33
13. Jönköping 24 7 7 10 30 - 37 -7 28
14. Väsby United 25 4 6 15 29 - 50 -21 18
15. Öster 24 5 3 16 21 - 44 -23 18
16. Trollhättan 24 3 7 14 24 - 52 -28 16



Källa:www.hammarbyfotboll.se

 



Dags för 5:e raka till Öland-kroppkakornas förlovade ö


Bilden: Ja det börjar ju bli dags att fundera på höstens aktiviteter. Öland väntar ivrigt på oss med kroppkaksätning, surströmming och andra aktiviteter i helgen som kommer ! En liten förövning till 40-års jubileét kanske ....väl mött. I år blir vi lite decimerade men en bra centrallinje blir det med Asplund(bilden) Öhlund,H.Andersson i försvarslinjen samt Melker och Åström på topp!


Hälsningar Thomas Å.


Vi påminner om HBG 40-års jubileum lördagen den 25 Sept

Detta firas lördagen den 25 september med en hejdundrandes fest! Ordförande Pierre Navier har lovat att hålla minst ett tårdrypande tal . Vi kommer dessutom att gå igenom denna ädla idrottsklubbs historia noggrant med ett Quiz om dess storhet. Den som vill vara säker på att vinna ska, förutom att se till att vara med på sagda ordförandes lag, slänga ett getöga på vår ypperliga blogg för att få ledtrådar (http://blogg.hbg.se).


Vi startar redan kl 15 och håller på till kl 22 i lokalen. Fortsatt firande tas inget ansvar för, kommunikationer in till stan är dock på gångavstånd. Vi bjuder på mat, alkohol och gott sällskap


Pris: 100 kronor som betalas in till HBGs PG-konto: 852625-3


Plats: Kristallvägen 32 i Solberga – Tag buss 142 från telefonplan till Safirgränd.



O.S.A senast 11 september – tal, spex, sånger och andra uppföranden anmäls till Björn.


Teckning:Klas Eriksson


Målfest — men Mellberg avstängd mot Holland

Landslaget mosade förstås blåbärsgänget San Marino — 6—0 (3—0). Men vid sidan av målfesten och lekstugan, också det här: På grund av ett ögonblick av vansinne missar Olof Mellberg EM-kvalet mot Holland.

Sveriges U21-lag klart för playoff

Sveriges U21-landslag i fotboll är klart för playoff om en plats i nästa års EM-slutspel i Danmark. Sverige besegrade Bulgarien borta med 1—0, efter mål av Malmö FF:s Jiloan Hamad, och vann kvalgrupp 6 före Israel.

Hamrén valde Larsson & Källström mot San Marino


Bilden:Sebastian Larsson visade mot Ungern att han är en man för startelvan. Erik Hamrén såg det och låter honom starta mot San Marino.


Larsson är den tredje förändringen i förbundskapten Erik Hamréns startelva. Kim Källström ersätter Anders Svensson och Johan Wiland vaktar målet i stället för Andreas Isaksson, som har lämnat truppen på grund av en ljumskskada.



Sveriges startelva mot San Marino kl.20.00 på TV 10

(4-2-3-1):


Johan Wiland

Mikael Lustig
Olof Mellberg
Daniel Majstorovic
Behrang Safari

Kim Källström
Pontus Wernbloom

Sebastian Larsson
Ola Toivonen
Emir Bajrami

Zlatan Ibrahimovic

 

 

Källa:www.sverigesradio.se



Michael Borgqvist lämnar Hammarby efter ett flertal hot



Bilden:Michael Borgqvist har sagt upp sig från sin tjänst som chefstränare för Hammarby Fotboll. Orsaken är att han fått motta ett flertal hot från okända personer.



Hammarby Fotboll har haft en tuff säsong 2010, inte bara sportsligt utan på flera plan. Trycket på ledare i Hammarby är stort, men den sista tiden har Michael Borgqvist fått ta emot flera hot. Därför har han och hans familj beslutat att han säger upp sig från tjänsten som cheftränare.

- Det är fruktansvärt att det sker, säger Åsa Sånemyr, vd Hammarby Fotboll AB. Det är helt oacceptabelt med hot mot våra anställda. Det är mycket beklagligt att Micke känner sig tvingad att lämna sin tjänst och det är frustrerande att vi inte har instrument för att få bukt med den här typen av händelser.

Tränarparet Michael Borgqvist och Jesper Blomqvist kontrakterades inför säsongen 2010 och det har varit en tuff säsong för Hammarby på flera plan, men Michael Borgqvist har varit helt inställd på att slutföra säsongen.

- Vi talades vid om det bara härom veckan och Micke var helt inställd på att slutföra sitt uppdrag 2010, men nu kände han sig tvungen att fatta det här beslutet av hänsyn till sin familj, förklarar Åsa Sånemyr. Vi har haft väldigt begränsade resurser på grund av företagets ansatta ekonomi, så det har varit ett svårt arbete också för våra tränare.

Jesper Blomqvist fortsätter sitt tränaruppdrag i väntan på att styrelsen i Hammarby Fotboll AB ska fatta beslut kring tränarfrågan.


Källa:www.hammarbyfotboll.se

Zlatan glänste, Pontus gjorde målen mot Ungern

Många trodde inte att han skulle få spela från start. Men Pontus Wernbloom var med — och även på platser där han inte skulle vara. Det slutade med två mål. "Något att berätta om för barnbarnen", sade han efteråt. EM-kvalet kunde inte ha börjat bättre. Och en ny stjärna är född — tvåmålsskytten Pontus Wernbloom, som med sina två mål gav Sverige segern mot Ungern. Och Wernbloom gör Sveriges sportkrönikörer lyriska.



Övriga resultat i Grupp E:


San Marino-Holland 0-5 (0-2)
0-1 Dirk Kuijt (16 str), 0-2 Hedwiges Maduro (38), 0-3 Klaas-Jan Huntelaar (48), 0-4 Klaas-Jan Huntelaar (67), 0-5 Ruud van Nistelrooy (89).

Publik: 4 127

 

Moldavien-Finland 2-0 (0-0)
1-0 Alexandru Suvorov (69), 2-0 Anatolie Doros (74).

Publik: 10 500

 

Källa:www.sverigesradio.se


HBG tappade fokus efter 1-0 ledning mot FC Pumas

HBG - FC Pumas  1-6 (0-0)

I första halvlek stod vi upp bra, 0-0 i paus var rättvist. På mitten var
Erik L tillbaks och gjorde en stabil insats. I andra halvlek tog vi
ledningen med 1-0 via ett tjusigt anfall avslutat med en stenhård nick av
Fredde. Sedan tappade vi fokus och markeringen och snabbt hade vi släppt
in sex mål.

Anders


HBG Sportfånarna          - FC Pumas                    1 -    6      
Nica 505 - Långholmen FC C 1 - 3
Northern United - Åsens BK 5 - 0 WO
Folköl Fighters - FC Dekis 3 - 0



Folköl Fighters 11 9 2 0 34 - 7 29
FC Dekis 11 8 0 3 28 - 8 24
----------------------------------------------------------------------
FC Pumas 10 6 1 3 25 - 11 19
Northern United 10 5 1 4 21 - 13 16
Nica 505 11 4 2 5 11 - 19 14
HBG Sportfånarna 11 4 0 7 12 - 32 12
----------------------------------------------------------------------
Långholmen FC C 10 2 1 7 13 - 23 7
Åsens BK 10 0 1 9 6 - 37 1



Källa:Stockholms-Korpen.

Klart med Genoa trots allt-Linus lämnar efter säsongen

Bilden:Linus Hallenius övergång från Hammarby Fotboll till italienska Genoa CFC är nu helt klar. Klubbarna undertecknade avtalen sent på onsdagskvällen och överenskommelsen innebär bland annat att Linus kommer att representera Hammarby resten av säsongen innan han flyttar till Serie A.

 

 

Hammarby Fotboll AB och italienska Genoa har nu undertecknat avtalen som innebär att Linus Hallenius lämnar Södermalm och flyttar till Serie A efter att Superettan 2010 är färdigspelad.Övergången,som enligt SPORT-Expressens uppgifter är värd närmare 18 miljoner kronor innebär också att Hammarby kommer undan ett överhängangande konkurshot.

- Det är skönt att allting är klart, även om vi kommer att sakna Linus när han lämnar oss, säger Åsa Sånemyr, vd Hammarby Fotboll AB. Jag förstår att många av våra supportrar och samarbetspartners är frustrerade efter de olika uppgifter som cirkulerat och jag hoppas jag ska kunna svara på det mesta den närmaste tiden. Det finns ingen önskan från Hammarby att undanhålla information, men vi är i vissa fall bundna av sekretessavtal och får inte redovisa överenskommelserna öppet i detalj.

Då det gäller uppgifterna om en stor summa pengar till en italiensk advokat så utgår ingen sådan ersättning från Hammarby Fotboll.

- Den enda ersättningen som utgår till någon annan part som varit inblandad i affären är ett agentarvode på sju procent, förklarar

Åsa Sånemyr. De andra avdragen rör tidigare överenskommelser med externa parter, som transferkorgen, samt ersättningar till de klubbar som Linus representerat tidigare.
Linus Hallenius flytt från Superettan till Serie A sker efter att den svenska säsongen är färdigspelad.

- Det har hela tiden varit en målsättning för oss i förhandlingarna att behålla Linus året ut. Och även om jag vet att det största intresset kretsar kring uppgörelsen och ekonomi så vill jag ändå understryka att hela organisationen känner en stolthet för att ha varit med att utveckla Linus till en spelare som går till en av världens bästa ligor.

Hammarby Fotboll AB:s tf ordförande Per Magnusson säger i en kommentar:

- Det är glädjande att vi nu kunnat slutföra denna affär som stabiliserar bolagets ekonomi. Övergången av Linus Hallenius är en av de viktigaste affärerna i Hammarby Fotbolls historia.



Källa:www.hammarbyfotboll.se


HBG fotboll gör nytt försök i kväll kl 18.00 mot FC Pumas


Dags för fotbollstart på Hagsätra IP Onsdagen den 1 Sept Kl. 18.00. HBG gör ett
nytt försök efter förra veckans uppskjutna match på grund av regnsjuk plan.

Motståndare i kväll är FC Pumas.



Aktuell tabell från Korpen

Folköl Fighters                  10     8     2     0   31 -   7   26 
FC Dekis 10 8 0 2 28 - 5 24
----------------------------------------------------------------------
FC Pumas 9 5 1 3 19 - 10 16
Nica 505 10 4 2 4 10 - 16 14
Northern United 9 4 1 4 16 - 13 13
HBG Sportfånarna 10 4 0 6 11 - 26 12
----------------------------------------------------------------------
Långholmen FC C 9 1 1 7 10 - 22 4
Åsens BK 9 0 1 8 6 - 32 1


Källa:Stockholmskorpen

Göran påminner om innebandystarten - torsdag 2/9



Bilden:Hej alla innebandyspelare i HBG! Påminner er om att vi startar höstsäsongen nu på torsdag 2/9
kl 20.00 i Ålgrytehallen
som vanligt.


Vi ses!  /Göran.

Robinho lämnar City - klar för Zlatans Milan

Robinho blir Zlatan Ibrahimovic nye partner i Milans anfall. Han lämnar Manchester City för fyra år i Italien.