Dags för Kroppkakornas förlovade Öland-Årgång 2013.

För åttonde året i rad och i fotspåren efter Carl von Linnés Öländska resa 1741 dvs. för över 272 år sedan styrde vi återigen kosan fredagen den 4 Oktober 2013 till denna Östersjöns pärla.Och som vanligt är vår värd och ciceron innebandyansvarige Thomas Åström.
Övriga medverkande 2013 var: Håkan"Viv" Andersson,"Långe-Jan"Asplund,Göran"Nutte" Henriksson och Sportfånens utsände Lars G "Kroppkakan" Öhlund. Tidigare har Anders Petersson,Bosse Ingman,Lill-Janne Melkersson och Pierre"Kempes" Navier samtliga tidigare och nuvarande HBG-medlemmar deltagit.
Bilden:I väntan på Långe Jan i Norsborg.Morgonstund har guld i mun.....resan till Öland kan börja för 8:e året i rad.
Bilden:Sedvanliga rastplatsen i Söderköping intagen av chaufför Asplund och kartläsaren Lars G.Tomas vår ciceron och Ölandskännare var redan på plats i Himmelsberga då läckage inträffat på ett utav uthusens tegeltak.
Bilden: Lars G har mobilkontakt med Åström vid Göta kanal.Mötesplats bestäms i Kalmar för proviantering.Det ryker i bakgrunden från Göta kanal.Den första kylan har letat sig ner även till dessa breddgrader när solen försöker värma upp.
Bilden:Ovanför Göta kanal i Söderköpings inlopp skymtar detta lusthus eller utkikspunkt med vida utsikt över Östgötaslätten.Svår att upptäcka när höstfärgerna gör allt för att dölja det lilla huset.
Bilden:Första piss-pausen återkommer vi till Mörtfors.Vattendragen från Östersjön till Mörtfors var till mitten av 1700-talet seglingsbara, varefter landhöjningen försvårade och till sist omöjliggjorde sådan.
Bilden:Brukslivet uppstod först när brukspatron Johan Olofsson år 1740 anlade Mörtfors kopparverk med kopparhytta och hammarsmedja.Det var under den stora bruksepoken i Sveriges historia.
Bilden:Förpatrullen är samlad på Coop i Kalmar.Tomas har anslutit via Ölandsbron.Numera går inköpen som en dans.Allt fanns på plats utom surströmmingen(!)
Bilden:Vi har tagit ett kort farväl av Asplund som nu är på sitt sedvanliga kundbesök i Algotsrum.Thomas och undertecknad passar på att besöka marknadsplatsen i närheten av Algotsrums fina kyrka.Mest skräp och loppisstuk. Det blev två par strumpor för Åström och supergoda lammspett.Vi sprang på Lilian med dottern och barnbarnet.På väg tillbaka till bilen tog vi en genväg och stötte på denna ålderstigna timmrade torpstuga med grästak och härligt målade fönster och entredörr i dalabått.
Bilden:Thomas kamera kikar in och avslöjar bl.a en spinnrock i vardagsrummet och spegelbilden av Algotsrums kyrka uppe t.v.
Bilden:Lasse Ö lämnar Lill-Skansen vars gammelgården hade egen brunn och väderkvarn.Nu "hem" till Åsätra med Thomas vita Volvo 740 en numera gammal trotjänare.
Bilden:Asplund hade redan anlänt till Åstad och parkerat på Åströms nyanlagda P-plats.
Bilden:Långe Jan intar första biran efter kundbesöket. Äntligen fredag!
Bilden:Thomas har just laddat kökspisen.Snart har vi värme i stugan.
Bilden:Janneman brände på några "kroppisar" och en bira medans vi var rätt mätta efter två rejäla lammspett i Algotsrum.
Bilden: Åström som har gröna fingrar visar upp det nya växthuset i plast.
Bilden:Den sedvanliga fredagspromenaden.Thomas visar upp "Åsastad" i Åstad som är till salu...
Bilden: .....ett torp med uthus och....
Bilden: .....ladugård i närheten utav gamla järnvägen.En tidstypisk Ölandsgård.....
Bilden: .....där redskapen från förr fått en egen plats på logväggen!
Bilden: Och med en läcker portal där ytterdörren har fått en läcker dalablå färg inramat av ett månfönster.
Bilden:Solnedgång över Vargmossen.Mörkret sänker sig över Öland.Göran och Håkan är snart i Kalmar och närmar sig Ölandsbron.Thomas sätter på potatisen.....
Bilden:Vi välkomnar Håkan och Göran.Lars G har redan satt sig.Snart kan vi känna den fantastiska doften av surströmming i stugan.
Bilden:"Nutte"tittar upp under lugg.Dags att plocka fram snapsen?
Bilden:Långe Jan plåtar för fullt.Håkan och Åström hugger in för fullt på surströmmingen.Lasse och Göran diskuterar det politiska läget i Sverige(?)
Bilden:Plötsligt så reser sig Vargmossens ålderman sig upp och börjar någon sorts regndans i köket.Efter att vi snubblat över Vildsvinsfällen ett antal gånger tar Thomas helt sonika på sig rollen som Vildsvin....
Bilden:Andäktigt åser vi Thomas förvandling från människa till Vildsvin.Kvällens klo?
Bilden:Det lyser rött när höstfärgerna målar tavlor i Ölandslandskapet.
Bilden:Det är lördag morgon och jag tar den sedvanliga pissrundan runt Thomas stuga i Åstad......
Bilden:Thomas trädgård börjar ta form och murarna har fått tak.Här odlas de kinesiska"päronen" bl.a.
Bilden:.....vet ej dock om den här gamla damcykeln ingår i trädgårdsprojektet?
Bilden:Kanske någon på lokalblaskan vet.....
Bilden:De gula vackra rosorna vägrar att inse att hösten även har nått Öland.......
Bilden:Vinterfrukten dock har en bit kvar innan de ramlar av "pinnen".
Bilden: Nu bär det snart i väg till Byrums raukområde......
Bilden:Grått väder och duggregn möter oss  vid Ölands västra kust drygt en mil söder om Byxelkrok på norra Öland ligger Byrum och öns mest berömda raukområde.
Bilden:Göran strosar omkring i raukområdet. För drygt 490 miljoner år sedan började ursprunget till Ölands mäktiga kalkstenslager att avsättas i korallrev. Framför allt skedde avsättning av kalk i varma, grunda hav.
Bilden:Korallreven har med tiden pressats samman och bildat kalksten.Det här ser ut som en lammfäll.
Bilden: Thomas står som modell vid raukarna vid Byrum som har bildats när vågor eroderat bort mjukare kalksten. Inom området finns sammanlagt cirka 120 raukar. De högsta är upp till fyra meter höga och finns i den södra delen.
Bilden:Dags för den traditionella lagbilden.I år med Byrums rakområde som bakgrund.Fr.v.Håkan,Thomas,Lars G och Göran. Foto:Janne Asplund.
Bilden:En gång till fr.v. Thomas,Håkan,Janne och Göran.
Bilden:Thomas och Janne läser intresserat om Stormansgården.I Skäftekärr på norra Öland finns en järnåldersby med ett tjugotal väl bevarade stenhusgrunder fördelade på ett tiotal gårdar som härrör från perioden 300-700 e Kr.
Bilden:I parken, som innehåller ca 140 olika träd och buskar, arrangeras bl.a. nationaldagsfirande och midsommarfirande.
Bilden:Mitt i järnåldersbyn ligger lämningarna efter en stormansgård med fyra husgrunder.Här Göran och Håkan mitt i en av dem.
Bilden:Thomas visar återigen prov på sin skådespelartalang när han tar sig in i en rekonstruktion av en järnåldershydda av lera......
Bilden:....skänk en slant till en gammal järnåldersman!
Bilden:Ett veritabelt pressuppbåd hade mött upp.....
Bilden: .....trångt värre i den här hyddan!
Bilden: ....så där ja!
Bilden:Slit och släp äntligen får jag vila ut.Thomas och Jannemannen framför rekonstruktioner av ett av dessa hus samt en brandruin t.h. från ett tidigare rekonstruerat hus.
Bilden:Kring de rekonstruerade långhuset finns ett återskapat järnålderslandskap.......
Bilden: .......med inhägnade åkrar, slåtterängar, hamlade träd samt en offermosse.
Bilden:Väl hemma efter ett kortare besök i Järnålderns slit och släpp i Skäftekärr så styrde vi kosan till Kalmar och stadsteatern.Kalmar Teater är helt säkert en av Sveriges vackraste teatrar. Ritad av arkitekt Bror Carl Malmberg och invigd 1863 är den ett mästerverk helt i tidens anda. Foto:Thomas Åström
Bilden:Thomas hade fixat biljetter till Världsmusikfestivalen som arrangeras av Kalmar Internationella Kulturförening, med stöd av Kalmar kommun och länsmusiken i Kalmar.....
Bilden: ....KAMBENG GROOVE från Senegal gjorde succe och fick stående ovationer...
Bilden: ......och två Kalmartjejer på saxofon och fiol som bjudits in av de 5 bröderna från Senegal var kronan på verket.Tack för en trevlig kväll! Foto: Göran Henriksson
Bilden:Dags för hemresa till Fjollträsk.Göran och Håkan packar bilen och far i väg efter frukost.
Bilden: Thomas gör husesyn medans Janne och undertecknad gör matsäck för hemresan.Åström hittar till sin förtjusning denna vackra tusenfoting i Görans slaf (!)
Bilden:Dags för fika och smörgås i Tjustlandet norr om Västervik.
Bilden:Vi har bestämt att pausa på denna bänk i Segersgärde.
Bilden:Långe Jan ser nöjd ut.Vi har ju en bit kvar till huvudstaden men vi stannar vid Segersgärde denna underbara plats på jorden......
Bilden: ....de båda reservaten Segersgärde och Kvarntorpet speglar det typiska Tjustlandet - ett mosaiklandskap med barrskogsklädda bergspartier åtskilda av åkrar med ekholmar och hagar.
Bilden:Till reservaten hör ett större vattenområde med ett tiotal holmar och skär med ett rikt fågelliv. Frubergets sluttning mot väster bär spår av ett gammalt odlingslandskap.Denna sluttning var tidigare en slåtteräng där man tog tillvara både hö och löv från träden genom så kallad hamling.
Bild: Orkidéerna nattviol, Adam och Eva, S:t Pers nycklar och vit skogslilja skvallrar om god jordmån och lång hävdtradition. Området betas idag och för att bevara den unika floran släpps djuren på först efter blomningen på försommaren.
Bilden:Den här kvigan i sommarhagen den 6 okt (!) får avsluta Ölandsresan del  8 i Carl von Linnés fotspår. Foto:Jan Asplund
 
 
Sportfånens utsände
Lars G Öhlund
 
 
Fotografer 2013 var dessutom:
Janne Asplund,Göran Henriksson
Tomas Åström.