Dags igen för Kroppkakornas förlovade Öland-Årg 2015

 
Bilden: Vad händer och fötter när ormtjusaren Jan"Carl von Linné" Asplund kryper omkring i Ölandslandskapet.Det återstår att se. Foto:Lars G Öhlund

För tionde året i rad och i fotspåren efter Carl von Linnés Öländska resa 1741 dvs. för över 274 år sedan styrde vi återigen kosan fredagen den 11 September 2015 till denna Östersjöns pärla.Och som vanligt är vår värd och ciceron innebandyansvarige Thomas"Äpplet" Åström.
Övriga medverkande 2015 var: Håkan"Viv" Andersson,"Långe-Jan"Asplund,Göran"Nutte" Henriksson, och Sportfånens utsände Lars G "Kroppkakan" Öhlund. Tidigare har Janne Melkersson,Anders Petersson,Bosse Ingman,och Pierre"Kempes" Navier samtliga tidigare och nuvarande HBG-medlemmar deltagit.
Bilden:Fredag morgon dyker Janne upp på Timotejvägen 10 i Norsborg.Dags för tionde året i rad för undertecknad.För Asplunds del är det nioende året i rad. Foto:Lars G Öhlund.
Bilden:Dags för kaffepaus.Asplund laddar som vanligt med äggmacka i anrika Söderköping som ligger i hjärtat av Göta Kanal.Det har blivit vår rastplats genom åren....
Bilden:...och nu har Lasseman blivit tillräckligt gammal för att mata änderna.De verkar känna igen oss.
Foto:Janne Asplund.
Bilden:Väl framme i Kalmar så möter vi upp Åström på Coop för att som förtrupp handla upp helgens frukost samt kvällsmaten.Det blir smålandskroppkakor till lunch samt Oskars surströmming.Mums!
Foto:Lars G Öhlund
Bilden:Thomas och Lasse tar farväl av Janne som gör sitt årliga kundbesök i Algotsrum på Öland.Vi fortsätter till Himmmelsberga där Thomas och Maja har sitt sommarställe.Åström visar här stolt sin träkolsmila i trädgården.Där odlar han pumpor,squash,gurka samt bönor.....Lars G Öhlund
Bilden: ......samt en imponerande äppelträdgård. Foto:Lars G Öhlund
Bilden:...imponerande uthusbyggnad där sovrummet är inhyst. Lars G Öhlund
Bilden:Thomas har lagt in gurka som vi skall smaka på ikväll.  Foto:Lars G Öhlund
Bilden: Lasse Ö fixar lunchen - färdiga Ölands Kroppkakor. Foto:Janne Asplund
Bilden: En hungrig Asplund tillbaka igen efter kundbesöket i Algotsrum.Thomas likaså i solskenet i trädgården.Som vanligt kanonväder när vi anländer på fredagen. Foto:Lars G Öhlund.
Bilden:Janne och Thomas diskuterar vilken betong som är bäst.Thomas har fått hjälp av ett betongproffs från Kazakstan när det gäller hans projekt - uthuset.
Bilden:En läcker solros suger upp septembersolen efter en torr sommar på Öland.Foto:Lars G Öhlund.
Bilden:Asplund ser imponerad ut när han hittat Thomas gurkland.Lars G Öhlund.
Bilden:Inspektion av Thomas fortsatta renovering av brygghuset.Där det skall bli en övervåning med sängplats.Foto:Lars G Öhlund.
Bilden:Majas loppis har stängt för säsongen.Foto:Lars g Öhlund
Bilden:Fika i väntan på Håkan och Nutte som snart skall dyka upp för kvällsmaten.Foto:Jan Asplund.
Bilden:Asplund och Henriksson ser nyvakna ut när de intar lördagsfrukosten.Foto:Lars G Öhlund
Bilden:Thomas och Håkan ser också mosiga ut efter gårdagens surströmming.En promenad planeras innan vi styr kosan till Karlskrona som blir vårt mål i år. Foto:Lars G Öhlund.
Bilden:Asplund och Nutte anar ugglor i Mossen.Foto:Lars G Öhlund.
Bilden:Dags för den berömda lagbilden nu på Öland.Och då klättrar vi upp på en väderkvarn förstås. Fr.v. Håkan,Lasse Ö,Nutte och ciceronen Åström. Foto:Lars G Öhlund.
Bilden:Nu fick Janne vara med också............Foto:Thomas Åström.
Bilden: Ormet kryper och så även Asplund som helt plötsligt får syn på en hasselsnok som vaknat upp när vi passerade......
Bilden: .......jättefin bild på snoken som ringlar bort och gömmer sig.Foto: Janne Asplund 
Bilden:Ser ut som Ölandsgubbarna befinner sig i Amazonas därav denna lagbild Fr.v. Håkan Andersson,Göran Henriksson,Thomas Åström och Lars G Öhlund.
 
 
Bilden:Fem Ölandsmusketörer har nu lämnat ön för att besöka den gamla örlogsstaden Karlskrona. Tätort i Blekinge län. Foto:Göran Henriksson.
Bilden: Karlskrona stad uppkallades av dess grundare Karl XI 1680. Fr.v. Håkan,Janne,Thomas och Göran på Stortorget vid statyn Foto:Lars G Öhlund.
Bilden:Karlskrona stad uppkallades av dess grundare Karl XI.Pekas här ut  av kungen den 19 November 1679.Dess läge gjorde att Sverige ville förlägga sin örloggsflotta just här för att manifestera en maktposition nära Danmark och Europeiska kontinenten.Dessutom var hamnen isfri större delen av året.
Bilden:Bastion Kungshall på Stumholmen som länge tillhörde flottan men är i dag ett marint musealt centrum samt bostadsområde.Kungshall fungerade som befästning 1787-1792. Foto:Janne Asplund.
Bilden:Sportfånarna framför flyghangarerna nr 3 och 4 som uppfördes 1926 och 1929.Det är de sista bevarade trähangarerna i landet.Marinens sjöflygplan var förlagda till Stumholmen under åren 1914-1949.
 
Bilden:På ön Stumholmen ligger också Karlskronas Marinmuseum.Den invigdes 1997 av kung Carl XVI Gustaf. Innan dess låg museet i den gamla skeppsgossekasernen vid Örlogshamnen. Foto: Göran Henriksson.
Bilden:En gång i tiden satt galjonfigurerna på Sveriges främsta krigsskepp.Unikt är att nästan alla träskulpturer har varit inblandade i stora sjöslag de flesta under åren 1788-90 när Sverige låg i krig med Ryssland. Foto:Lars G Öhlund.
Bilden:Thomas och Nutte studerar svenska flottans sista fullriggare Jarramas som ligger bredvid HMS Västervik Robåtbåt från kalla krigets dagar samt Minsveparen HMS Bremön från andra världskriget. Foto: Janne Asplund.
Bilden:Fullriggaren Jarramas från ett annat perspektiv. Foto:Göran Henriksson.
Bilden:Skjut danska fartyg i sank ro en slup och lär dig sjökrigets kommandon samt hur sjömännen levde.Under den seglande örloggsflottans epok mellan 1500-1800-talet när de stora svenska segelfartygen patrullerade Östersjön. Foto:Göran Henriksson.
Bilden: ....under den seglande örloggsflottans epok mellan 1500- och 1800-talet när de stora svenska segelfartygen patrullerade Östersjön. Foto:Lars G Öhlund.
 
Närkontakt med en ubåt från kalla kriget,ombordgång och en inspirerande utställning för hela familjen.På Marinmuseum har man nu öppnat en ny attraktion med ubåten HMS Neptun i centrum.Foto:Marinmuseum i Karlskrona
Bilden:Närheten från slafen till att ladda torpederna är förstås viktig.Foto:Marinmuseum i Karlskrona
Bilden:Matsalbordet på HMS Neptun är väl tilltaget. Foto:Marinmuseum i Karlskrona
Bilden:Närkontakt med en ubåt från kalla kriget,ombordgång och en inspirerande utställning för hela familjen.På Marinmuseum har man nu öppnat en ny attraktion med ubåten HMS Neptun i centrum.

 
Bilden:Hyfsad storlek på denna haubits som är riktad mot Mjölnarholmen i Karlskronas inlopp.Nutte och Janne är imponerade. Foto: Lars G Öhlund.
Bilden:Så här går det till att ladda denna pjäs.......
Bilden:....det fick ryssarna smaka på när Svenska Flottan var på bettet. Foto:Karlskrona Marinmuseum.
Bilden:Innan vi lämnar Marinmuseum i Karlskrona skall vi berätta om flyktingbåten, som nu går att beskåda på Marinmuseum, användes under andra världskriget av en grupp flyktingar som kom till Sverige från Estland.Historien upprepar sig från dagens flyktingvåg genom Europa.Foto: SVT/Karlskrona
Bilden:Rosenbom är en träfigur som står framför Amiralitetskyrkan i Karlskrona åtminstone sedan slutet av 1700-talet.Här får Rosenbom en björnkram av en ung beundrare. Foto:Lars G Öhlund.

 Gubben Rosenbom har funnits på riktigt och hette Mats Hindiksson Rosenbom. Han lär, enligt släktforskare, härstamma från Åland och var en av de första som bosatte sig i den nya staden Karlskrona. Det finns en historia om hur fattigbössan kom till. Någon sanning i den finns nog, men historien har säkert bättrats på med åren. Nyårsafton 1717 sägs Rosenbom ha varit ute och tiggt allmosor hos stadens borgare. På många ställen fick han en sup och han blev allt mer berusad. När han kom till kapten Lagerbielke tappade han sin hatt när han skulle buga sig och tacka. Det tyckte Lagerbielke var lustigt och sade: "Vill man ha tack av Rosenbom får man allt själv lyfta på hans hatt". Rosenbom tyckte det var en lustig ramsa och upprepade den när han kom till nästa hus Där bodde bildhuggaren Kolbe och han tyckte inte alls att ramsan var lustig utan slog till Rosenbom och kastade ut honom i en snödriva. Efter en liten stund fick Kolbe dåligt samvete och gick ut för att leta upp Rosenbom. Rosenbom blev rädd för Kolbe och gömde sig vid Amiralitetskyrkan. Dagen efter hittades Rosenbom ihjälfrusen intill kyrkväggen.Bildhuggaren Kolbe lär sedan ha skapat fattigbössan.Nuförtiden drar Rosenbom in ungefär 50-60 000 om året. Kyrkan tar hand om pengarna och ger till behövande. Källa:Wikipedia.

Bilden:Rosenbom började bli gammal(se bilden ovan) och sliten efter 200 års tjänst utanför Amiralitetskyrkan. Han pensionerades och flyttades in i kyrkan för att få skydd från väder och vind och en ny Rosenbom skulle få ta hans plats. 1956 får varvsbildhuggaren Karl ”Hästö-Calle” Karlsson (1902-1989) uppdraget att snida en ny Rosenbom.
Bilden:Vår ciceron Åström under Karlskrona promenaden passerar stadsdelen Björkholmen som kan ses som en motpol till Trossö med sina paradbyggnader.Flanera och få en fläkt av den gamla tiden, med charmiga stugor och smala gränder. Här byggde de första varvsarbetarna sina hus, och det sägs att det mesta av virket kom ifrån flottan! Gatorna är uppkallade efter fartygstyper och amiraler. Foto:Jan Asplund.
Bilden: Sveriges första swimrun-stafett i Karlskrona.Tidigare i sommar fick tävlingen avbrytas på grund av åska. Men snabbt sattes ett nytt datum för att kunna genomföra det man planerat.Sammanlagt ska laget ta sig igenom drygt en mil som är fördelat på flera sim och löpsträckor. Foto:Göran Henriksson
Bilden:Karlskrona Swimrun bjöd på elva kilometer löpning och en kilometer simning i stadsmiljö.Foto:Lars G Öhlund.
Bilden:Karlskrona Swimrun bjöd på elva kilometer löpning och en kilometer simning i stadsmiljö.Här anhöriga och påhejare under simningsmomentet. Foto:Lars G Öhlund.
 
Bilden: Segrarna Christian Malmström och Kenny Meijer, KSS Triathlon, kommer upp ur vattnet efter att ha simmat sträckan mellan Blekinge Tekniska Högskola och Långö. Närmaste konkurrenter har de lämnat långt bakom sig. Foto: Staffan Lindbom/BLT
Bilden:Tillbaka på Öland efter en heldag i Karlskrona.Thomas Åström har laddat tunnan för att tillverka grillkol.Bratwurst och potatisgratäng och quash från Himmelsberga utgör middagen för fem hungriga fånar. Foto: Lars G Öhlund.
Bilden:Dags för hemresa Thomas tar sin Volvo och åker lite senare.Göran och Håkan åkte tidigare då det skall hämta upp Eva i Oskarshamn där hon har sina rötter. Janne och undertecknad ställer kosan mot Himmelsberga där vi skall vinka av Åström. Foto:Lars G Öhlund.
Bilden:Thomas visar stolt upp sin egna äppelsort för Asplund som har fått namnet efter "Himmelsberga" där Maja och han har sin sommarstuga.Vi vinkar av Åström för den här gången och hoppas på återsende 2016.  Foto:Lars G Öhlund.
 
 
 
Text o Bild:
Göran Henriksson
Jan Asplund
Lars G Öhlund.