Syrianska stal poäng av guldjagande AIK

AIK-Syrianska 1-1 på Råsunda. En tvåpoängsförlust för AIK i den allsvenska guldjakten. Och en enpoängsvinst för Syrianska i kampen för att undvika kvalstrecket.AIK inledde trevande och räddhågset och Syrianska var vassare i både spel och närkamper. AIK kom så sakteliga in i matchen, men när övertaget började bli kompakt kom kallduschen. En felpassning framför eget straffområde gick till Sharbel Touma. Han landade sitt välriktade högerskott i 42:a minuten i mål vid ena stolpen - utan chans för AIK-målvakten Ivan Turina.

I andra halvlek var det återigen Syrianska som öppnade bäst. Sharbel Touma var centimetrar från att bli tvåmålsskytt när hans skott ur snäv vinkel prickade stolpen i 52:a minuten.

En frispark gav dock AIK kvitteringschansen. Celso Borges slog den, Nils-Eric Johansson nickade ner och Henok Goitom vrickade in 1-1 i 60:e minuten.

Men trots AIK-tryck och en man mer i slutskedet stannade det vid oavgjort.

– Jag tror att det för vår del var andra tåget som gick och det är föga troligt att det går fler tåg än så, säger AIK:s tränare Andreas Alm

AIK-Syrianska FC 1-1 (0-1)

0-1 Sharbel Touma (42), 1-1 Henok Goitom (60)

Utvisning: Syrianska FC: Omar Jawo (86)

Varningar: AIK: Per Karlsson, Niklas Backman. Syrianska FC: Haris Skenderovic

Domare: Martin Hansson, Holmsjö

Publik: 13 563

Zlatan frälste återigen sitt PSG

Topplaget Paris SG såg länge ut att få nöja sig med oavgjort borta mot jumbolaget Nancy, men Zlatan Ibrahimovic avgjorde med kvarten kvar.

Det var svenskens tionde ligamål, med det toppar han den franska skytteligan. Matchklockan stod på 75 minuter när Ibrahimovic drog till med vänsterfoten till höger utanför straffområdet. Bollen gick stolpe in bakom utmärkte Nancy-målvakten Guy Roland Ndy Assembe.

Målet betyder att PSG behåller serieledningen och sätter press på Marsielle som på söndagen möter Lyon. Vinner Marseille den matchen går laget upp på lika många poäng (22) som Paris SG.

AIK tog poäng borta mot PSV

Bilden:AIK var på väg mot tre poäng borta mot PSV på Philips Stadion, men fick nöja sig med en efter att hemmalaget kvitterat i den 80:e minuten. Kwame Amponsah Karikari gav AIK ledningen i den 61:a minuten.

Båda lagen hade chanser att avgöra i slutminuterna, bland annat hade AIK en dubbelchans i den 94:e minuten som var nära att resultera.
AIK tog sin första poäng i Europa league efter en kämpainsats borta mot PSV Eindhoven. AIK tog ledningen i den andra halvleken genom Kwame Karikari som löpte ifrån sin bevakare efter ett långt uppspel av Nils-Eric Johansson.
– PSV har så gott som allt spel i den andra halvleken så AIK ska vara nöjda med en poäng. De gör en heroisk insats och tar en oväntad poäng, säger Ralf Edström.
Ledningen stod sig till den 80:e matchminuten då Jeremain Lens kvitterade för hemmalaget. Efter det fick AIK stå emot en rejäl anstormning. Situationen blev inte bättre av att både Borges och Karikari sperlade småskadade i slutet då AIK redan gjort sina tre byten.

Trots anstormningen lyckades PSV inte göra något mer mål och matchen slutade 1-1.

PSV Eindhoven-AIK 1-1 (0-0)

0-1 Kwame Karikari (61), 1-1 Jeremain Lens (80).

Varning, PSV Eindhoven: Kevin Strootman. AIK: Ivan Turina, Daniel Majstorovic.

Domare: Emir Aleckovic, Bosnien-Hercegovina.

Janmark-Nylens trippel räckte för AIK i Ö-vik

AIK är på allvar igen med i elitserien. Efter 5-4 borta mot Modo skuggar nu Solnalaget tabellåttan Frölunda.

Modo var inte speciellt bra, men såg ändå ut att ha kontroll på matchen i första perioden, då man också gjorde 1-0.

Men sedan startade Mattias Janmark-Nyléns show. AIK-spelaren gjorde 1-1 och två lopp inom loppet av 59 sekunder.

Edgar Lavins följde upp med 3-1 en bit in i andra perioden där Modo var helt vilse i pannkakan i inledningen.

Hemmalaget såg dock ut att vara på väg in i matchen igen efter en 2-3-reducering i spel fem mot tre mitten av perioden.

Men sedan slog Janmark-Nylén (som orsakat tre mot fem-läget) till igen. Fri direkt från utvisningsbåset var han obeveklig, 4-2.

Några minuter senare satte Björn Melin 5-2 och då hade Modos målvakt Bernhard Starkbaum gjort sitt, efter att ha räddat blott tolv av 17 skott.

Modo gjorde en kraftansträngning i sista perioden, tryckte ned AIK i brygga, gjorde 3-5 och 4-5 men lyckades inte kvittera trots jättelägen i slutet.

Och Mattias Janmark-Nylén kunde lämna isen som hjälte efter att exakt ha fördubblat sin poängskörd i elitserien. Fem poäng via tre mål och två assist.

AIK greppade guldstriden mot blekt IFK Göteborg

AIK släpper inte taget om den allsvenska guldstriden. Via 1-0 (1-0) borta mot IFK Göteborg har laget tre poäng upp till serieledande Häcken.Senast AIK vann borta mot IFK Göteborg var säsongen 2009. Då säkrades SM-guldet på Gamla Ullevi i säsongens sista match.Nu blev det återigen tre poäng och söndagens 1-0-seger inför 10 727 åskådare i Göteborg innebär att AIK fortfarande spelar om guldet 2012 när tre omgångar återstår av allsvenskan. Tabellfyran AIK har Syrianska (hemma), Häcken (borta) och Malmö FF (hemma) kvar att möta.

En bra period räckte för AIK-hockey mot Färjestad

AIK lämnar Karlstad med två sköna poäng i bagaget efter seger på straffar. Trots att laget var utspelat och låg under största delen av matchen.Färjestad dominerade matchen mot AIK totalt, fick chans på chans i power play och spelade en hockey som inte såg ut att kunna leda till annat än tre poäng för hemmalaget. Det enda som saknades var mål. Något som Daniel Larsson såg till med sitt storspel i AIK-målet.Efter att ha överlevt den andra perioden med blotta förskräckelsen, Färjestad vann skotten 21-5, kom AIK ut som ett annat lag i den tredje.Det dröjde bara drygt fem minuter innan Mattias Janmark-Nylén petade in kvitteringen efter ett två mot ett-läge och slarv i Färjestads försvar. Ett mål som gav gästerna luft under vingarna och förändrade matchbilden.

En mållös förlängning och straffar följde. Efter sex bommar klev AIK:s Nicklas Jensen fram, lurade Alexander Salak i mål med en fin kroppsfint och satte den avgörande straffen.

– Han tycker att det är roligt att göra mål den där pojken. Han tittade på mig flera gånger så vi gjorde upp att den fjärde får du, och den chansen tog han, säger AIK:s tränare Perra Johansson.

Två poäng till AIK, ett till Färjestad. En utgång som såg otänkbar ut största delen av matchen. Formstarka AIK har därmed tagit poäng tre matcher i rad.

Zlatans PSG ännu obesegrat i franska ligan

Zlatan Ibrahimovic var tillbaka på planen i franska ligan efter landslagets bragd i Berlin. Och det blev seger med 1-0. Det blev inga mål för Ibrahimovic i lördagens möte med nykomlingen Reims. I stället ordnade en 25-åring PSG-seger. Matchen var drygt en timme gammal då Maxwell slog ett inlägg från höger. Bollen seglade över Zlatan Ibrahimovic, men svenskens anfallskollega Kevin Gameiro nickade in 1-0, hans tredje för säsongen.

Tidigare hade Reims ett gyllene läge att ta ledningen på straff. Men Diego missade.

Därefter var PSG närmast ett ledningsmål, och Gameiro slog till efter bland annat en ribbträff och en räddad boll på mållinjen. Julien Toudic hade gästernas bästa kvitteringschans på Parc des Princes. Hans volleyskott studsade från marken i ribban.

Ibrahimovic då? Svensken styrde som vanligt stora delar av PSG:s anfallsspel och passade fram Jeremy Menez till två frilägen. Menez avslutade dock utanför båda gångerna. Gameiros 1-0 stod sig matchen ut.

Trots förlusten imponerade Reims, som har startat franska ligan starkt och skapade flera farliga lägen mot PSG.

Paris Saint-Germain är fortfarande obesegrat och leder franska ligan med en match mer spelad än Marseille. Zlatan Ibrahimovic leder skytteligan med sina nio mål.

AIK skrällde mot Brynäs

Bllden:I andra perioden var det AIK som dominerade. Fredrik Hynning kunde efter 12:18 göra 1-2 efter att en Brynässpelare misslyckats med en tackling och skapat ett friläge för AIK-forwarden som fintade Robin Rahm i målburen.

AIK har skaffat lite arbetsro i elitseriehockeyn, säkert mycket välkommen sådan. Andra raka segern kom borta mot ett tröttkört Brynäs, 5-1.

Rasmus Elm fullbordade miraklet i Berlin

Tyskland ledde med 3-0 i halvtid. Trots det lyckades Sverige rädda en poäng sedan Rasmus Elm gjort 4-4 på tilläggstid.Sverige hämtade upp 0-4 till 4-4 efter en mirakelvändning i VM-kvalmötet mot Tyskland i Berlin.

Tyskland-Sverige 4-4 (3-0)

1-0 Miroslav Klose (8), 2-0 Miroslav Klose (15), 3-0 Per Mertesacker (39), 4-0 Mesut Özil (56), 4-1 Zlatan Ibrahimovic (62), 4-2 Mikael Lustig (64), 4-3 Johan Elmander (76), 4-4 Rasmus Elm (90).

Varningar, Tyskland: Marco Reus, Bastian Schweinsteiger, Phillip Lahm. Sverige: Andreas Isaksson.

Startelvan: Hamrén petar Källström

Förbundskapten Erik Hamrén väljer att göra flera förändringar jämfört med fredagens match mot Färöarna.

På mittfältet får nya Rasmus Elm och Samuel Holmén chansen på Kim Källströms och Christian Wilhelmsson bekostnad.

I backlinjen startar Behrang Safari istället för Martin Olsson som inte har hämtat sig efter en matförgiftning.

Som spets går Johan Elmander in på Mathias Raneiges bekostnad.

Välbehövlig seger för AIK - slog Luleå på Hovet

AIK har inlett elitseriesäsongen med svängdörrar bakåt och generösa bjudningar till motståndarna. Mot Luleå var ordern - ha tålamod och njut. Då kom första nollan för AIK och tredje segern för säsongen.

AIK-tränaren Perra Johnsson rasade i torsdag över säsongens tionde "hedersamma förlust". Bra spel i stora delar av matcherna men också märkliga bjudningar och inofficiellt rekord i dräll med pucken har gjort att motståndarna kunnat straffa AIK hårt.

Men mot Luleå fanns disciplinen, det strama spelet och framför allt tålamodet där. Efter en händelsefattig men desto mer defensivt välspelad första period av båda lagen lade AIK in en växel till i andra.

När elitseriedebuterande Edgars Klavins drogs omkull och AIK fick matchens första powerplay bombade Esa Pirnes in 1-0.

Stärkta av målet ökade AIK pressen ytterligare och fick för en gångs skull lite hjälp av motståndarna. När Luleås Kim Hirschowitz stod och sov i rundeln snodde Christian Sandberg åt sig pucken, passade till Edgars Klavins som skickade pucken till första stolpen där Nicklas Jensen smällde in sitt sjätte mål (2-0) för säsongen.

AIK lyckades sedan både vinna skotten i tredje men också behålla det lugn som krävdes för tre livsviktiga poäng.

– Vi la grunden till den fina andra perioden, genom att spela bra i första perioden. Vi gav våra backar mer tid än normalt, eftersom vi låg nära dem och var aggressiva i mittzon. Det var en skön seger, men det är en vardag imorgon igen, säger AIK:s tränare Per-Erik Johnsson.

AIK-Luleå 2-0 (0-0, 2-0, 0-0)

Andra perioden: 1-0 (9.51) Esa Pirnes (Tobias Viklund, Mattias Janmark-Nylén) spel fem mot fyra, 2-0 (11.56) Nicklas Jensen (Edgars Klavins, Christian Sandberg).

Skott: 19-21 (3-7, 7-8, 9-6).

Utv, AIK: 3x2. Luleå: 3x2.

Domare: Mikael Holm, Skärhamn, och Patrik Sjöberg, Gävle.

Tysklands krossade Irland borta med 6-1

På tisdag spelar Erik Hamréns landslag VM-kval borta i Berlin. Det ser ut att bli tufft, mycket tufft.

Sverige blev verkligen förvarnat inför tisdagens match borta mot Tyskland

Tyskland vann nämligen igår ikväll borta mot Irland med hela 6-1, efter stundtals imponerande spel, framförallt en stark efffektivit på det chanser man skapade.

– Nu är vi redo för dem, huvudkonkurrenterna i gruppen, Sverige, sa TV - kanalen ZDF:s kommentator direkt efter matchen.

Färöarna vs Zlatan 1-2

Sverige hade stora problem att besegra Färöarna. Men tillslut kunde Zlatan forcera in vinstmålet. Förbundskapten Erik Hamrén var nöjd med den svenska vändningen.

När Färöarna gjorde 1-0 i den 57:e minuten såg allt nattsvart ut. Men så byttas debutanten Alex Kacaniklic in och kvitterade. Med kvarten kvar avgjorde Zlatan.

– Det blev så tufft som vi visste att det kunde bli. De gör det bra och vi får jobba hårt. Jag är otroligt glad att vi får med oss tre poäng, säger Erik Hamrén till Radiosporten.

Förbundskaptenen var inte nöjd med första halvlek.

– Vi blev för fega och vann inga dueller. Dessutom tycket jag att vi kudne flyttat bollen snabbare.

– Men i andra halvlek visar vi att vi kan bättre. Det är ändå starkt att vi vänder och vinner tillslut, säger Hamrén.

Toivonen missar båda VM-kvalmatcherna

Landslagets Ola Toivonen ådrog sig en bristning i höger lår på onsdagens träning och kommer varken kunna spela mot Färöarna på fredag, eller Tyskland nästa vecka.

Sverige tvingas klara sig utan båda de ordinarie anfallsspelarna Johan Elmander och Ola Toivonen i fredagens VM-kvalmöte borta mot Färöarna.

Sedan tidigare är det klart att Elmander står över mötet, och på onsdagen klev  Toivonen av landslagets träning i Karlberg, Stockholm med en sträckning i baksidan av låret.

Toivonen var i högsta grad aktuell för startelvan mot Färöarna, antingen som spets framför Zlatan eller som vänsteryttermittfältare. Han ersätts nu av Marcus Berg, som ansluter under onsdagskvällen och reser med laget till Färöarna på torsdag morgon.

Även Kim Källström klev av onsdagens träning efter en smäll mot foten. Läget ska dock inte vara lika allvarligt där.

Modo körde över AIK på Hovet

Någon kanske trodde att AIK var på rätt väg.I kväll körde laget i diket, 0–4 hemma mot Modo, och buades ut av hemmapubliken.

Zlatans dubbel räckte till en poäng mot Marseille

En explosion under första halvleken tack vare Gignac(Marseille) och Zlatan(PSG) blev till ett sömnpiller efter paus. Slutresultat skrevs till 2-2. Zlatan blixtrade till med sina två mål och några aktioner till. Bådar gott inför det kommande landslagsuppehållet. Match mot Färöarna på fredag och mot Tyskland nästa tisdag.

Så här ser tabelltoppen ut i franska ligan
1. Marseille 19 poäng (+5)
2. PSG 16 (+9)
3. Lyon 15 (+5)

AIK-tränaren: Där försvann guldet

Bilden:Andreas Alm tror att det blir svårt för laget att tampas om SM-guldet efter 0-1-förlusten mot Gefle på Råsunda.

Tror du att guldet försvann?

– Det känns ju lite så. Klart att vi kommer spela alla matcher som är kvar. Vi möter ju några som är där och har fler poäng i toppstriden. Om man ser de matcher som är kvar, ska man ha en chans att gå hela vägen ska man troligtvis slå Gefle på hemmaplan.

Växjö jumbo efter sjätte förlusten i rad

Växjö åker fritt fall i elitserietabellen. Sjätte raka förlusten betyder att laget är nere på jumboplatsen. AIK vände 1-2 till seger med 3-2 i bottenmötet.

Efter derbyförlusten mot HV71 i torsdags jämförde pressade tränaren Janne Karlsson Växjös färd nedåt med Estonias förlisning. En liknelse som Karlsson fick be om ursäkt för.

Karlsson hade petat stjärnvärvningen Petr Vampola inför matchen och dessutom saknades Robert Rosen. Efter den känsliga övergången i somras kom parterna överens om att han inte skulle få spela i säsongens två första matcher på Hovet.

Växjö ledde ändå med 2-1 inför den sista perioden - men då vände hemmalaget.

Mattias Janmark-Nylen slog in en retur från storspelande Växjömålvakten Fredrik Norrena efter 4.56.

Jonas Liwing dundrade in 3-2 efter 14.26 då AIK för andra gången i matchen spelade fem mot tre. Första chansen, i första perioden, brände laget.

AIK började elitserien med sju raka förluster, men har nu vunnit två av sina tre senaste matcher och lämnade tack vare segern över jumboplatsen till smålänningarna som dessutom har en match mer spelad.

Europa league-Backmans nackskarv sänkte AIK

AIK föll tungt mot Ukrainska Dnipro i Europa league med 2-3 hemma på Råsunda trots en drömstart.

Helgi Danielsson fick på en jätteträff och fick se bollen gå stolpe in redan i matchens inledning.

Dnipro lade sedan in en högre växel och skapade en del chanser, men AIK försvarade sig bra. Men kvitteringen kom med fem minuter kvar av halvleken.

Men AIK fick trots allt gå till halvtidsvila i ledningen. Sedan Henok Goitom gjort mål efter ett mycket fint AIK-anfall.

Dnipro hade sedan mycket av spelet i den andra halvleken. AIK vaknade tilkl igen efter ett dubbelbyte där Goitom ersattes av Borges och Gustavsson av Mutumba.

Men gästerna skulle dra det längsta strået. Kvitteringen kom med kvaren kvar och segermålet med sju minuter kvar.

Det sisnämnda föregicks av stor slarv av Backman som misslyckades totalt med en skarvning hem till Turina. Bollen tog i hans nacke och friställde istället Seleznyov som avgjorde matchen.

Första segern för AIK - vann hemma mot Rögle

AIK:s hårt prövade tränare Per-Erik Johnsson fick lite andrum efter 5-3 över nykomlingen Rögle i elitseriens bottenmöte.

Det var Johnssons första seger i AIK - och hans första i elitserien sedan den 8 december förra året.

Sedan dess har han stått i båset och sett sina lag förlora elva gånger i rad i elitserien.Tisdagskvällens seger ger lugn och ro åtminstone tillfälligt. AIK är dock kvar som tabelljumbo på sämre målskillnad än Rögle.

AIK gjorde tre mål i numerärt överläge och vände 1-2 till 4-2. Artistbacken Josh MacNevin gjorde säsongsdebut i AIK och sköt ett mål.

Han behövdes i ett skadedrabbat AIK där sex spelare saknades, däribland lagkaptenen Dick Tärnström (diskbråck).

Danske talangen Nicklas Jensen gjorde sitt fjärde mål för säsongen när han sköt 4-2.

Sedan var det slut på galenskapen. Det blev två mål till i slutet där AIK:s 5-2 genom Broc Little i tom kasse med 2.50 kvar avgjorde matchen.Rögle reducerade till 5-3 i slutminuterna.