Franzén ny huvudtränare i AIK hockey

Bilden: Idag blev det klart vilka som ska träna AIK hockey kommande säsong. Det blir fr,v Mats Bäcklin,bördig från Brynäs, Rikard Franzén, och Mats Lindgren som ska dela på tränarrollen efter Anders Eldebrink.
 

– Jag har ju funnits med i föreningen, det här blir 20:e året, 13 som spelare och 7 som ledare, säger Rikard Franzén.

– Jag har varit med i föreningen på juniorsidan, jag har varit med på A-laget, jag vet vad som krävs för att vi ska nå framgångar, jag vet vad vi spelar för typ av ishockey.

– För mig känns det som en jättestor utmaning att få leda AIK tillsammans med de här killarna, säger Rikard Franzén.

Dom där killarna är alltså Mats Lindgren, som redan tidigare funnits med i klubben, och så Mats Bäcklin, som tar det i mångas ögon kontroversiella steget till AIK från Djurgården, där han var assisterande tränare förra säsongen.

Bäcklin, Lindgren och Franzén. Där har ni de tre som ska leda AIK hockey kommande säsong.

Förra säsongen blev minst sagt stökig för AIK. Per-Erik Johnsson fick lämna tränarjobbet en bit in på säsongen, in kom istället Anders Eldebrink.

Han lyckades förvisso rädda kvar AIK i elitserien, men man missade slutspelet. Frågan är vad man ska ha för förväntningar på AIK kommande säsong.

– Det är för tidigt att säga ännu. Det får komma när vi har pratat ihop oss alla tränare runt laget ihop med spelarna, men givetvis ska vi göra en bättre säsong tabellmässigt än förra året, säger Rikard Franzén.


Bahoui ordnade tre poäng till AIK

IFK Norrköping har inte slagit AIK i en seriematch sedan 2005. Det blir till att vänta ett tag till. Nabil Bahouis mål blev matchens enda på Nya Parken.

Först hände ingenting, sedan ingenting och så kom allt på en gång. Eller snarare gång på gång. Det var intensivt, blickarna framåt och chans på chans i en händelserik allsvenska match.

Norrköping skapade flera heta farligheter. AIK också. Där fanns även något Norrköping saknade. Effektivitet. Och coolast var Nabil Bahoui.

Lugnt och elegant placerade han segermålet lågt och utom räckhåll för David Mitov Nilsson efter 26 minuter. Då hade Norrköpings måltjuv Gunnar Heidar Thorvaldsson hunnit pricka stolpen på Marcus Falk Olanders framspelning. Nästa gång islänningen fick chansen råkade Kyriakos Stamatopoulos stå i vägen för närskottet.

Men AIK behövde inte be om ursäkt för trepoängaren. Henok Goitom satte ständigt Norrköpings försvar i arbete och var nära säsongens tredje mål, men Mitov Nilsson kom ut i tid.

– Resultatet speglade inte matchen riktigt. Båda lagen skapade chanser. För en gångs skull vann vi AIK-vis. 0-1 på bortaplan, säger Henok Goitom. 

AIK förlorade Alexander Milosevic kort före pausen. Mittbacken, tillbaka i startelvan efter sju matcher på bänken, skallade ihop med Isaac Thelin och klev av med en befarad hjärnskakning. Daniel Majstorovic ersatte.

AIK ökade trycket i andra halvlek. Helgi Danielsson nickade i ribban och Norrköping utsattes under en period för en konstant press.

När U21-landslagsmannen Christoffer Nyman kom in fick Norrköping bättre rörlighet. Jakten på kvitteringen inleddes. Christopher Telo vill nog inte se reprisen på det läge han brände. Nyman fick sista chansen, men sköt utanför. AIK höll undan och går till VM-kvaluppehållet som vinnare.

– Det var surt att vi inte fick med oss en poäng med spelet vi hade idag, säger Norrköpings David Boo Wiklander.

 

IFK Norrköping-AIK (0-1) 0-1

0-1 Nabil Bahoui (26).

Varningar, IFK Norrköping: Gunnar Heidar Thorvaldsson, David Boo Wiklander, Lars Krogh Gerson. AIK: Per Karlsson, Daniel Majstorovic.

Domare: Tobias Mattsson, Karlstad.

Publik: 8 875.

 


Henrik Lundqvist om sitt Sommarprat: "Allt har inte varit uppåt"

Bilden:OS-guldmedaljören och NHL-proffset Henrik Lundqvist är en av årets sommarpratare i Sveriges Radio P1.
 

– Det ska bli intressant. Vi får se om någon lyssnar. Det ska bli kul att prata om den resan som jag har gjort. Uppvuxen i Åre och började spela hockey i en sandlåda på dagis och nu spelar man i Madison Square Garden i New York, säger Henrik Lundqvist.

Onsdag 10 juli klockan 13.00 är det dags för NHL-proffset att tala ut i Sveriges Radio P1.

Lundqvist har spelat i NHL-laget New York Rangers sedan säsongen 2005/2006 och var med i det svenska landslag som vann OS-guld i Turin 2006. Förra säsongen utsågs han till hela NHL:s bästa målvakt.

– Det har hänt en del grejer på vägen, även saker som har varit tyngre. Allt har inte varit uppåt hela tiden. Förhoppningsvis tycker folk att det är ett intressant program.

Kommer du avslöja några hemligheter?

– Det återstår att se.

Förutom Lundqvist så är även förre svenske förbundskaptenen i fotboll, Lars Lagerbäck , och sportjournalisten Johanna Frändén en av totalt tre sommarpratare med sportprofil.

 


Holmén avstår VM-kvalet-Albin Ekdal ersätter

Landslagsmittfältaren Samuel Holmén kommer inte att spela VM-kvalmatcherna mot Österrike och Färöarna i början av juni.

28-åringen anger privata skäl bakom beslutet att tacka nej.

"Men det handlar om privata anledningar som gör att jag tar beslutet", säger Holmén till svenska fotbollförbundets hemsida.

Serie A-proffset Albin Ekdahl ersätter Holmén.

"Det ska bli väldigt spännande och jag kommer att satsa allt jag har för att visa att Erik (Hamrén, förbundskaptenen) fattade rätt beslut att ringa mig. Det ska helt enkelt bli skitkul", säger Ekdal till förbundets webbplats.

Även andremålvakten Johan Wiland tvingas tacka nej till VM-kvalmatcherna mot Österrike och Färöarna, samt landskampen mot Makedonien i juni. Köpenhamnsmålvakten Wiland har en spricka i axeln.

Helsingborgs Pär Hanson kallas in som ersättare för skadade Wiland.


Hammarby tappar på toppen efter förlust mot Jönköping

Hammarby tappar på täten i superettan efter måndagkvällens förlust mot Jönköpings Södra hemma på Söderstadion.

Hammarby har fortsatt otroligt svårt att göra mål i årets superetta. Laget föll på måndagen med 0-1 hemma mot Jönköpings Södra, trots att chanserna att näta var många. Laget har bara mäktat med sju mål på nio matcher i år.

– Otroligt skönt. Vi kämpar i 90 minuter. Vi står upp och krigar ner dom, säger J-Södras segerskytt Oskar Olsson till Radiosporten.

Hammarby ägde den första halvleken totalt, men trots det var ställningen 0-0 i halvtid. En liten seger för Jönköping Södra som kom ut och visade upp ett betydligt bättre spel i den andra halvleken. Samtidigt som Hammarby tappat lite av sin spets, till hemmapublikens förtret.

I stället för 1-0 var det i stället 0-1 som plötsligt hängde i luften. Och det kom. I den 67:e minuten stal Jönköpings Södra bollen på mittplan, vände spelet och hittade fram till Oskar Olsson i straffområdet som enkelt chippsköt in 1-0.

Ett mål som blev matchens enda.

– Vi tappar boll igen i farliga lägen, som vi inte ska göra och som vi har pratat om. Han skjuter ett inte allt för hårt skott som går in på första stolpen. Det är bolltapp igen, säger Daniel Theorin.

Samtidigt som Hammarby förlorade vann Örebro, Ljungskile och Gif Sundsvall sina matcher. Resultat som betyder att avståndet nu är sex poäng upp till toppen för de grönvita.

Örebro toppar tabellen i och med 1-0-vinsten borta mot Brage, mittfältaren Mohammed Khalid Seid avgjorde i 53:e minuten, tack vare bättre målskillnad än tvåan Falkenberg.

 

Aktuell tabell
Pl. Lag Ma V O F GM IM MS P
1 Örebro SK 9 6 2 1 15 5 10 20
2 Falkenbergs FF 9 6 2 1 14 8 6 20
 
3 GIF Sundsvall 9 5 2 2 13 7 6 17
 
4 Ljungskile SK 9 5 1 3 11 7 4 16
5 Assyriska Föreningen 9 4 3 2 14 8 6 15
6 Hammarby 9 4 2 3 7 5 2 14
7 GAIS 9 4 1 4 11 14 -3 13
8 Varbergs BoIS FC 9 4 0 5 17 18 -1 12
9 Landskrona BoIS 9 3 3 3 10 11 -1 12
10 Degerfors IF 9 3 3 3 11 13 -2 12
11 Jönköpings Södra 9 3 2 4 9 13 -4 11
12 Östersunds FK 9 2 4 3 14 13 1 10
 
13 Örgryte IS 9 2 3 4 8 15 -7 9
14 Ängelholms FF 9 1 4 4 10 14 -4 7
 
15 IK Brage 9 1 2 6 6 11 -5 5
16 IFK Värnamo 9 1 2 6 5 13 -8 5

 


Klubbarna kan bötfällas efter planstormningen

Både IFK Göteborg och Djurgården riskerar böter efter skandalscenerna i samband finalen i Svenska cupen - trots att fotbollsförbundet var arrangör.
 

Cupfinalen,  där IFK Göteborg vann efter straffar, fick ett tråkigt efterspel då segrande IFK Göteborgs supportrar stormade planen på Friends Arena och kastade upp en bengalisk eld på Djurgårdsklackens läktare.

Enligt uppgifter till Göteborgs-Posten har polisen identifierat den person som kastade bengalen. En förundersökning ska ha inletts och IFK Göteborg avvaktar nu den rättsliga processen.

Händelsen är polisanmäld, skriver fotbollskanalen.se. Personen som träffades verkar ha klarat sig bra, skriver Aftonbladet.

Utanför arenan gick en grupp djurgårdare till angrepp mot polisen. Ett antal poliser och ordningsvakter skadades och några fördes till sjukhus. Nio personer är gripna för brott, varav fem för våldsamt upplopp, skriver Expressen.

Cupfinalen är fotbollförbundets arrangemang, men Djurgården och IFK Göteborg är ansvariga för sina supportrar, skriver Expressen. Därför riskerar klubbarna att bötfällas för planstormning, skadegörelse och fyrverkerier före och under matchen.

 


Robben hjälte för Bayern München

Han har missat avgörande chanser i flera stora finaler. Nu rullade han in målet som gav Champions League-bucklan. Arjen Robben stal segern åt Bayern München.

Förra året missade Arjen Robben en straff i Champions League-finalens förlängning. Och 2010 missade han ett friläge i VM-finalen.

Men på lördagen fick holländaren revansch.

I den 89:e minuten rullade han in 2-1 för Bayern München - och såg därmed till skjuta hem Champions League-titeln.

 

Dortmund-Bayern München 1-2 (0-0)

0-1 Mario Mandzukic (60), 1-1 Ilkay Gündogan (67 str), 1-2 Arjen Robben (89).

Varningar, Dortmund: Kevin Grosskreutz. Bayern München: Dante, Franck Ribéry.

Domare: Nicola Rizzoli, Italien.

Publik: 90 000.


HBG på Åland för 28:e gången 25-26 Maj 2013

Hejsan gamla och nya sportfånar!
 
Traditionen med att åka till Åland och spela internationell fotboll, umgås och ha trevligt tillsammans fortsätter.
I snart 30 år har vi gjort det. Oförglömliga minnen! Alltid fint väder.
Upplägget i år är detsamma som tidigare.
Lördag match på gräsplan i Geta. Sen vidare till Dånö för  grillning, bastubad och brasa vid stranden fram till småtimmarna.
På söndagen vila, 5-kamp eller liknande, korvgrillning och sen hemresa på eftermiddagen.
 
På sista årsmötet bestämde vi att vi skulle att vi skulle vända oss både till gamla och nya HBG:are.
Fra för att det vore kul att ses igen men också för att vi behöver förstärka laget så att vi kan ge Getagrabbarna 
en rejäl match.
 
Så tveka inte, anmäl er till Ålandsresan som i år är helgen 25-26 maj!
Vi åker 10.00 från Kapellskär på lördagen och är åter i Stockholm c:a 21.00 på söndagen.
Kostnaden brukar hamna på c:a 500 för resa och boende.
 
Tacksam om ni anmäler er så fort som möjligt men SENAST 1 maj.
 
De som redan nu anmält sig är:
Mats och Elis, Roland, Roger med sina 2 barn, Håkan, Janne Asplund, Anton, Björn och Pierre
 
Hälsningar  och GLAD PÅSK
 
Ordförande Pierre
 

Dif lämnar jumboplatsen efter 1-1 mot AIK

AIK fick en drömöppning när Igboananike gjorde mål redan i den femte minuten. Men Djurgården jobbade sig tillbaka och fick oavgjort i det första derbyt på Friends arena.


JVM-målvakten får NHL-kontrakt med St Louis

Bilden:AIK-målvakten Niklas Lundström är ett steg närmare den nordamerikanska hockeyligan NHL.
 

På tisdagen bekräftade St Louis Blues att man skrivit kontrakt med 20-åringen, som av AIK:s sportchef Daniel Rudslätt beskrivits som "en av Sveriges största målvaktstalanger".

– Det är självklart jätteroligt. Det har varit en dröm sedan man var liten, säger Niklas Lundström.

Tvåvägskontraktet är på tre år, men det troliga är att han gör åtminstone en säsong till i Sverige.

– Ja, det är möjligt. Jag hoppas få åka över på camp i sommar i alla fall. De vill säkert att jag ska spela matcher och det vill jag också.

Lundström stod i mål när Sverige förlorade årets JVM-final mot USA och han gjorde sammanlagt 14 matcher i elitserien den gångna säsongen. Inför nästa säsong har han lånats ut av AIK till Södertälje i hockeyallsvenskan.

TT


Tre Kronor är världsmästare i ishockey för nionde gången

Sveriges Tre Kronor är världsmästare i ishockey för nionde gången och för första gången på hemmaplan. Hela 5-1 blev det mot Schweiz. Sista målet kom i tom bur när Schweiz hade tagit ut målvakten ett par minuter från slutet.
 
 

Straffdramat mot Kanada: "Dunkar ett slagskott i krysset"

Bilden:Fredrik Pettersson blev Tre Kronors kvartsfinalhjälte när han krutade in den avgörande straffen. Klicka på ljudklippet för att höra hur det lät i Radiosportens direktsändning.
 

Kvartsfinaldags i Ishockey-VM


AIK hedrade Turina och tog tre poäng

Bilden:Blåvitts keeper John Alvbåge hade näven även på Mutumbas häxpipa till vänsterskott i 80:e minuten, men bollen seglade in till 3-1 och Mutumba gick ned på knä och gjorde korstecknet.

 

Efter en mardrömsvecka där AIK sörjt sin bortgångne målvakt Ivan Turina lyckades laget samla sig och ta sin första hemmaseger för året efter 3-1 mot IFK Göteborg.

När matchen kom igång efter ceremonierna tillägnade Ivan Turina tryckte AIK gasen i botten direkt. Och vad hände? På en dryg minut blåste domaren Stefan Johannesson för två straffar för AIK - som brände båda.

John Alvbåge gick först rätt på Henok Goitoms allt för obestämda sedan Goitom dragits ned av mittbacken Mattias Bjärsmyr.

Varpå Johannesson såg en hands på David Moberg-Karlsson. Daniel Majstorovic tog resolut bollen för att visa hur jobbet görs - och slog bollen stenhårt i ribban.

Majstorovic blev en riktig olycksgubbe. Fem minuter senare slet han tag i Moberg-Karlsson och Johannesson delade ut straff nummer tre. Philip Haglund gjorde vad han skulle.

När minnet av Turina hedrades i 27:e minuten hade IFK Göteborg 1-0 utan att ha presterat en enda riktigt vettig målchans.

Det skulle hemmalaget snart ändra på.

Kennedy Igboananikes kvittering fyra minuter senare var fullt logisk. Martin Kayongo-Mutumba kom loss på vänsterkanten, spelade snett inåt bakåt och där kom den i vintras ratade djurgårdaren och tryckte till med vänsterfoten.

På tal om att trycka till... Celso Borges vänstervolley på Nabil Bahouis gick inte av för hackor, men viktigare för AIK; den gick via Alvbåges arm in till 2-1 i 49:e minuten.

Alvbåge hade näven även på Mutumbas häxpipa till vänsterskott i 80:e minuten, men bollen seglade in till 3-1 och Mutumba gick ned på knä och gjorde korstecknet.

 

AIK-IFK Göteborg 3-1 (1-1)

0-1 Philip Haglund (24 str), 1-1 Kennedy Igboananike (31), 2-1 Celso Borges (49), 3-1 Martin Kayongo Mutumba (80).

Varningar, AIK: Daniel Majstorovic, Henok Goitom. IFK Göteborg: Mattias Bjärsmyr, David Moberg Karlsson, Kjetil Wæhler.

Domare: Stefan Johannesson, Stockholm.

Publik: 24 211

 

 

 Klicka på ett lag i tabellen för mer lagstatistik.
Tabell Totalt
Pl. Lag   Ma V O F GM IM MS P
1 Helsingborgs IF   7 5 1 1 17 5 12 16
 
2 Malmö FF   7 4 3 0 10 4 6 15
3 IFK Göteborg   7 4 2 1 11 5 6 14
4 IF Elfsborg   7 3 4 0 11 6 5 13
 
5 Kalmar FF   7 2 4 1 7 4 3 10
6 BK Häcken   7 3 1 3 9 9 0 10
7 IFK Norrköping   7 3 1 3 11 13 -2 10
8 AIK   7 2 3 2 10 9 1 9
9 Mjällby AIF   6 3 0 3 9 9 0 9
10 Åtvidabergs FF   7 2 2 3 8 7 1 8
11 Östers IF   7 2 2 3 7 9 -2 8
12 Halmstads BK   7 1 4 2 7 9 -2 7
13 Gefle IF   7 2 1 4 7 11 -4 7
 
14 Syrianska FC   7 2 1 4 4 8 -4 7
 
15 IF Brommapojkarna   7 1 2 4 6 12 -6 5
16 Djurgårdens IF   6 0 1 5 2 16 -14 1

 

 

 


Så hedras Ivan Turina i kväll på Friends Arena

Bilden:AIK spelar i kväll sin första match efter Ivan Turinas tragiska bortgång. Målvakten kommer att hedras med rosor, en tyst minut och en specialframtagen t-shirt.
 

AIK tar i kväll emot IFK Göteborg på hemmaplan.

– Det är mycket känslor inför kvällens match. Det är lite svårt att ta på, kan man säga, säger AIK Fotbolls ordförande Johan Segui till P4 Stockholm.

Både AIK och IFK Göteborg kommer att spela med sorgeband, och matchen kommer att inledas med en tyst minut, precis som övriga matcher i den sjunde omgången.

– Vi kommer ha en tyst minut innan matchen såklart, vi vet att supportrarna kommer hylla Ivan i 27:e matchminuten (Turinas hade matchtröja nummer 27, reds. amn.), och våra spelare har begärt att få göra en egen hyllning vid inmarschen.

AIK-supportrarna uppmanar alla att klä sig i svart. Dessutom har man tagit fram en speciell t-shirt som kommer att säljas vid arenan och överskottet från försäljningen kommer att gå till Ivan Turinas familj.

Dessutom kommer rosor att säljas, som kommer att placeras bakom målet vid den norra läktaren.

– Vi är oerhört sorgsna och ledsna. Vi försöker ta oss vidare. Vi har gråtit otroligt mycket, men samtidigt måste man säga att vi är enormt tacksamma över det stora stöd vi har fått frårn Fotbollssverige, Fotbollseuropa, och det har kommit in hälsningar från hela världen som försöker hjälpa oss vidare. Det har varit enormt stort, säger Johan Segui.

 


Hammarby hedrade Turina på Söderstadion

Vanligtvis är de bittra rivaler. Men i dag står Hammarby och AIK sida vid sida. Innan superettanmötet mot Assyriska hedrade Stockholmslaget den bortgångne målvakten med en tyst minut.

Hammarbys speaker höll ett kort tal innan den tysta minuten inleddes.

"Hela Sverige är i sorg. Våra tankar går till hans nära och kära i denna svåra stund."

Både Hammarby och Assyriska spelar i svarta sorgeband.


AIK sörjer Ivan Turina

Bilden:Det råder stor sorg i AIK efter beskedet om målvakten Ivan Turinas bortgång.
 
 
– Vi sörjer och alla andra sörjer också, säger AIK:s ordförande Johan Segui till Radiosporten.

Flaggorna vajar på halvstång vid AIK:s träningsanläggning på Karlberg i Stockholm. Det råder en tryckt och chockad stämning när Radiosporten möte AIK Fotbolls ordförande Johan Segui.

När fick du reda på att Turina Avlidit?

– Tidigt i morse fick jag ett telefonsamtal. Man förstår när det kommer ett samtal tidigt på morgonen och någon är förtvivlad i andra änden att det är på allvar. Det är tragiskt, säger han om Ivan Turinas bortgång till Radiosporten.

Klubben har under morgonen och förmiddagen jobbat både med att hjälpa och stötta Ivan Turinas familj och sin spelartrupp.

– Vi har ett kristeam som vi kopplar in. I Ivans familj har vi Daniel Majstorovic på plats, Alexander Milosovic och Nebojsa Novakovic är på plats, som även pratar deras språk. Vi stöttar varandra så gott det går, säger Johan Segui.

Ni har match redan på måndag, mot IFK Göteborg. Hur ser du på det?

– Ja, det är en fotbollsmatch som vi troligtvis kommer spela på måndag. Med största sannolikhet. Vi tar oss fram till det. I dag tar vi hand om Ivans familj, oss själva och tar oss vidare i livet.

 


Här är Tre Kronors spelprogram i hemma-VM

Inleder mot Schweiz fredagen den 3 maj.

 

Fredag 3 maj, kl 20.15: Sverige–Schweiz.

Lördag 4 maj, kl 20.15: Tjeckien–Sverige.

Måndag 6 maj, kl 20.15: Sverige–Vitryssland.

Onsdag 8 maj, kl 20.15: Norge–Sverige.

Torsdag 9 maj, kl 20.15: Sverige–Kanada.

Lördag 11 maj, kl 16.15: Sverige–Slovenien.

Tisdag, 14 maj, kl 20.15: Sverige–Danmark.

 

Finalen spelas söndagen den 19 maj.


Tre Kronor Inför VM: Svenska truppen just nu

Här är spelarna som Pär Mårts har tagit ut inför hemma-VM. Pär Mårts inväntar fler NHL-förstärkningar.
 
 

Målvakt:
Johan Gustafsson, Luleå.
Jhonas Enroth, Buffalo
Jacob Markström, Florida

Backar:
Staffan Kronwall, Lokomotiv Jaroslavl,
Petter Granberg, Skellefteå,
Johan Fransson, Luleå,
Tobias Viklund, AIK,
Elias Fälth, HV71,
Daniel Rahimi, Linköping,
Erik Gustafsson, Philadelphia
Henrik Tallinder, New Jersey

Forwards:
Simon Hjalmarsson, Linköping,
Fredrik Pettersson, Donbass Donetsk,
Oscar Lindberg, Skellefteå,
Calle Järnkrok, Brynäs,
Joel Lundqvist, Frölunda,
Jimmie Ericsson, Skellefteå,
Niklas Persson, CSKA Moskva,
Dick Axelsson, Frölunda,
Pär Arlbrandt, Linköping,
Nicklas Danielsson, Lev Prag,
Martin Thörnberg, Torpedo Nizjny Novgorod,
Andreas Jämtin, HV71,
Gabriel Landerskog, Colorado
Loui Eriksson, Dallas