Ebbsfleet United-fotbollslaget där fansen har makten !


LONDON.. Fotboll i England har blivit miljardärernas marknad, men efter det historiska köpet av Ebbsfleet United kan vi alla vara med och leka.
Det är direkt demokrati, det är fansen som återtar makten, det är ett exempel på hur internet även förändrar fotbollsvärlden. Jag talar om MyFootballClub och Ebbsfleet United, klubben som har fått större rubriker den senaste veckan än någon gång tidigare under sin 61-åriga historia.

Och det handlar inte om hur laget spelat på planen utan om hur drygt 50.000 fotbollsfans över hela världen samlat ihop pengar och därmed var redo för att ta över kontrollen av ett engelskt fotbollslag. I tisdags hade MyFC fått in över nio miljoner kronor och lika mycket till var att vänta.

Det är, som initiavtivtagaren, den före detta fotbollsjournalisten Will Brooks, påpekar på hemsidan, inte ett dataspel, inget Fantasy Football, där några fans kan drömma sig bort och låtsas att de är Arsene Wenger eller Sven-Göran Eriksson. Det här är absolut verklighet och om fansen/ägarna sköter sina kort rätt kanske deras lag en dag ställs mot Arsenal och Manchester City.

Hemsidan www.MyFootballClub.co.uk lanserades så sent som i april och erbjöd besökarna att satsa 35 pund (450 kronor) i förhoppning om att kunna köpa majoritetsdelen av en klubb. Hittills har fotbollsfans från 73 länder, däribland 281 svenskar, nappat och i veckan var man redo att skrida till verket.

Pengarna räckte till att köpa 51 procent av Ebbsfleet United från sydöstra England, just nu nia i den landsomfattande serien just under ligasystemet. Affären väntas gå igenom vid nyår.

Kul grej, tycker man vid en första anblick, men övertagandet är något mycket större än så. Majoritetsägarna ska nämligen via nätet agera managers, ta ut laget, välja spelsystem, köpa och sälja spelare. Det är en sorts fotbollen möter Idol och Let's Dance.

Ebbsfleets nuvarande manager, irländaren Liam Daish, får vackert låta sig degraderas till tränare. Det är nätägarna som har makten, både i styrelse- och omklädningsrummet. ajoritetens vilja ska råda.

Man skulle kunna tro att Daish är vansinnig, men trots att han enligt egen utsago är av den gamla skolan tycker han att MyFC är en spännande tanke.

- Jag ser fram mot vart det kan ta oss, förhoppningsvis framåt. Det här är inte något hastigt infall, det är totalt revolutionerande. Jag kanske är av den gamla skolan, men jag gillar att ta in nya idéer, säger Daish till tidningen Independent.

En del ser MyFC-revolutionen som en reaktion på den senare tidens allt tydligare trend med miljardärer som handlar fotbollsklubbar. Men medan herrar Abramovitj och Shinawatra främst ser det som en investering handlar det för webägarna förmodligen mer om kärlek till fotbollen och en chans att få vara med om något unikt.

Alla är inte lika imponerade. Gamla spelare, managers och jurister har förkastat idén och sagt att den inte kommer att fungera i praktiken.

Andra talar om Ebbsfleet som framtiden, inte bara för att staden är en blivande järnvägsknut i grevskapet Kent (United sponsras av höghastighetståget Eurostar.)

Ebbsfleet toppar den lista av klubbar som medlemmarna i MyFC röstat fram som mest attraktiva objekt. Tvåa ligger Leeds United och trea Nottingham Forest. Manchester United är sjua och Arsenal elva.

När alla fått klart för sig att MyFC inte var vild fantasi lär fler hoppa på tåget. Det lär behövas mycket pengar för att ta över Manchester United - å andra sidan finns det säkert många som skulle vara beredda att satsa 450 spänn för att få ha Sir Alex Fergusons jobb.

Gå in och kolla Extern länk !!
 

 My Football Club - hemsidan för supporterägda klubbar

Källa: Jens Littorin
www.dn.se

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback