Favoriterna från Sydafrika slog regerande mästarna England !

Favoriterna från Sydafrika slog regerande mästarna England i VM-finalen på Stade de France strax utanför Paris. "Springboks" tog sitt andra guld efter segern på hemmaplan 1995. Slutresultatet blev odiskutabla 15-6.

- Det här är viktigt för vårt land och alla där hemma. Jag är säker på att alla i Sydafrika förenas och gratulerar spelarna som varit fantastiska ambassadörer för landet, säger tränaren Jake White till AFP efter defileringen mot guldet.

Sydafrika gick genom den sju veckor långa turneringen utan förlust och hade förkrossande 36-0 från lagens möte i gruppspelet med sig som mental matsäck till finalen.

- Vi har haft en magisk tid här och kan inte klaga på något. Sydafrika förtjänade segern och var bättre än oss i dag, sade Englands 120 kilo tunge lagkapten Phil Vickery sportsligt i tv-intervjun efter matchen.

Kort därefter fick han se Sydafrika ta över bucklan England överraskande vann 2003, ur Frankrikes president Nicolas Sarkozys händer. Flankerad av Englands premiärminister Gordon Brown och Sydafrikas president Thabo Mbeki.

Första halvlek var tät och befriad från försök (poäng genom mottagning bakom motståndarnas mållinje). I stället klev lagens mästerliga sparkare fram med sina vänsterfötter.

Sydafrikas 33-årige stjärna Percy Montgomery lyckades pricka in tre straffar, den sista i slutsekunderna, och gröntröjorna gick till paus i ledning 9-3. Englands motsvarighet Jonny Wilkinson stod för sitt lags tre poäng men missade också en droppspark (på halvvolley under spelets gång).

I andra halvlek tog det inte lång tid innan England sprang igenom. Försöket nere vid hörnflaggan såg lyckat ut, men efter flera minuters överläggning med tv-repriser dömde domaren bort fempoängaren för att engelsmannen varit över sidlinjen med foten i avslutningstillfället. Englands två yngsta prinsar och alla deras landsmän på läktarna vrålade besviket och fick nöja sig med Jonny Wilkinsons straff till 6-9. Mer blev det inte från 2003 års stora VM-hjältes sida.

Ytterligare en misslyckad droppspark i andra halvlek symboliserade Englands oförmåga den här kvällen. Sydafrikas försvar fortsatte att agera mur och engelsmännen kom inte igenom på ett enda försök.

- Det är det som vinner VM åt ett lag, säger Sydafrikas coach Jake White om mästarnas stenhårda defensiva spel.

I stället kunde turneringens poängkung Percy Montgomery skjuta sitt lag till ledning med sex poäng och spänningen uteblev.

Källa: DN.se