Sundsvall tillbaka i allsvenskan trots allt.

Ett uselt bortafacit höll på att bli Sundsvalls fall i jakten på uppflyttning. Men ett vänt tvåmålsunderläge innebar 4-2 mot Ljungskile och en allsvensk plats ändå.

För ett par omgångar sedan såg allt ut att vara klart för Sundsvalls återtåg till fotbollsallsvenskan. Men efter förra omgångens förlust mot Degerfors var försprånget till Häcken nere i bara en poäng inför den sista omgången i superettan.

Sundsvall har ett bedrövligt bortafacit den här säsongen och fick i bortamötet mot redan allsvenskt klara Ljungskile en tuff uppgift i sista omgången.

Ljungskile tog ledningen redan i tionde minuten, Sundsvalls 29:e insläppta mål på bortaplan den här säsongen. Som jämförelse har laget bara släppt in två på hemmaplan.

Ett oturligt självmål från Patrik Eriksson Ohlsson i 34:e minuten var nästa kalldusch för Sundsvall. I det läget var allsvenskan flera mil borta.

Men Sundsvall kom igen. Johan Patriksson, in i det sista osäker på spel på grund av skada, reducerade en bit in i andra halvlek och när Tobias Eriksson kvitterade till 2-2 med en knapp kvart kvar att spela fanns hoppet plötsligt igen trots att Mikael Lustig blivit utvisad med 20 minuter kvar av matchen.

Förlösande 3-2 för Sundsvall kom några minuter från slutet från mittbacken Stefan Ålander. Tobias Eriksson fastställde sedan slutresultatet 4-2 med en vacker frispark i matchens sista sekunder.

Sundsvalls vändning gjorde att Robert Mambo Mumbas båda mål i Häckens 2-0-seger mot jumbolaget Sylvia blev betydelselösa.

Och ur superettan i år.

Klassiska Öster är ett lag i stor kris efter en ny fiaskosäsong.

Det är tragiskt, oerhört tragist, säger Öster-profilen Jan -Lill-Damma- Mattsson till sportbladet.se.

När Öster åkte ur allsvenskan ifjol var målsättningen solklar. Laget skulle ta sig tillbaka till den högsta serien omdelbart.

Men någonting gick ruskigt snett på vägen ? och nästa säsong spelar smålänningarna i division ett.

Öster vann visserligen mot Enköping med 1-0 men det räckte inte eftersom både Jönköping Södra och Falkenberg vann.

Jan -Lill-Damma-Mattson, legendarisk Öster-spelare och allsvensk skyttekung 1973, 1974 och 1975 är bedrövat när sportbladet.se når honom.

Det är tragiskt. Tragiskt att man ska behöva uppleva det här. Det är stor sorg i dag, säger han.

Med det här laget skulle man ju givetvis klarat av det här. På pappret hade man ju ett bra lag med flera landslagsspelare.

Östers styrelse har fått hård kritik för sina flopp-värvningar under säsongen.

"Lill-Damma" vill inte peka ut någon särskilt ansvarig för fiaskot men är oerhört besviken på spelarnas inställning under flera matcher.

Alla måste rannsaka sig själva. Styrelse, ledare och spelare. Men jag måste säga att det har jobbats åt helvete för dåligt under några matcher jag har sett.

För Öster, med fyra SM-tecken i bagaget, är det första gången sedan 1959 som laget ligger två divisioner under allsvenskan.