" Det är så hälsosamt och stärkande i fjällen "...la,la,la.............

image835
Bilden: Det tidigaste snöfallet (med kvarliggande snö) sedan 1953 mötte oss en morgon i slutet på Augusti. En fager syn med  Toulpagornis vackra siluett i mitten.


FAKTA : Kebnekaise (
samiska Giebmegáisi eller Giebnegáisi med betydelsen kittelkammen eller kitteltoppen; äldre stavning även Kebnekajse) är Sveriges högsta berg och utgörs av ett bergsmassiv i Kiruna kommun. Det har Sveriges två högsta toppar, Nord- och Sydtoppen. Sydtoppen utgörs av en glaciär, och höjden ändras därför ständigt med glaciärens tillväxt och avsmältning. De senaste årtiondena har den visat en generellt nedåtgående trend. Sommaren 2005 var den 2104 m.ö.h. enligt Tarfala Vetenskapliga Station. Den högsta punkten i Sverige på fast mark är Kebnekaises nordtopp 2097 m.ö.h vilken kan bli den högsta punkten överhuvudtaget om trenden för Sydtoppen står sig, eftersom berget under Sydtoppen endast är 2070 m.ö.h.Nära berget ligger Kebnekaise fjällstation, varifrån toppturer med guide utgår. Sydtoppen kan bestigas av normalt fjällvana personer utan specialkunskaper via västra leden från fjällstationen, vilket är en något längre väg än östra leden som används av de guidade turerna. Här ingår glaciärpassage och enklare klättermoment. En annan ofta använd färdväg (Dürlings led) till Sydtoppen går från Kungsleden via Singivagge och den så kallade Kaffedalen.

På sydsidan finns kring 1800-metersnivån två obemannade toppstugor som är öppna året om, likaså Sveriges högst belägna torrdass.

Nordtoppen kräver specialkunskap och -utrustning för en säker bestigning. Även här finns möjlighet till guidade turer från fjällstationen.

image836

Bilden : Sportfånen Janne Melker med sina barndomskamrater Benga och Olle står i Tarfallavagge. I bakgrunden Kebnekaise-massivet med Sydtopps-glaciärens vita fält långt bort.
image837
Bilden: Janne Melker vaskar guld ?
image838
Bilden: Berra Eriksson kollar om fjällbäcken är förgiftad !
image839

Bilden : Sápmi's flagga med Sveriges högsta berg i bakgrunden. Nästa gång är det 2012 som gäller. Gänget har vandrat i Kebnekaise vart 5:e år sedan 1967 !!


Text o Bilder.

Berra Eriksson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback