Rosqvist fotbollskrönika : Vi 08:or njuter under uppehållet !


Medan vi svenskar laddar inför EM-kvalet mot Danmark på lördag som vid en seger öppnar dörren till fotbolls-EM nästa år, njuter vi 08:or tillsammans med vårt skyddshelgon S:t Erik när vi studerar serietabellen under tiden allsvenskan tar en kort höstsemester med anledning av det stundande EM-kvalet. 

image795  image794 

Bilden: Erik den helige, Erik Jedvardsson, Erik IX, S:t Erik, var möjligen erkänd kung av Sverige i slutet av 1150-talet. Någorlunda säkert vet man endast att han utövade kungamakten i Västergötland 1158, att han dog omkring 1160-62, och att han i ett äktenskap med Kristina, ättling till Inge den äldre, blev far till kung Knut Eriksson. Erik gravsattes i Gamla Uppsala och hans kvarlevor överfördes senare därifrån till Uppsala domkyrka, troligen i juli 1273. En osteologisk undersökning har bekräftat att han dog av yttre våld.



Vi njuter i toppen med Djurgården i pole position och med AIK i slagläge som trea, bara poängen efter. Det känns som att titelförsvarande Elfsborg och IFK Göteborg som västsidans konspirerande "maffiaduo" är de värsta hoten utan att för den skull eliminera Kalmar och Halmstad från medaljstriden. Inte minst Kalmar som har lyckan att ha både nollan och åttan i sitt riktnummer (0480).

Djurgården och AIK stegade in i höstmånaden september som stora vinnare genom vinsterna mot Helsingborg och Hammarby. Samtidigt gav Brommapojkarna broderlig hjälp med poängen mot Göteborg och där en konstspark (Mathias Svensson) räddade Elfsborg från ett snöpligt nederlag mot Gefle.
Jag har skrivit det tidigare och upprepar det gärna. Tvillingderbyt mellan AIK och Djurgården på Råsunda måndagen den 24 september kan bli ett av de mest minnesvärda mötena mellan de rivaliserande 08:orna.

Kurre Hamrin i 90-talstappning.
Kurre Hamrin i 90-talstappning.
Jag har sett många derbyn under min uppväxt i Stockholm och under tiden på DN-sporten (32 år). Jag minns våren 1955 av en anledning. Djurgården vann SM-guld, men AIK vårderbyt (höst-vår på den tiden) med 2-0 sedan min barndomsidol Kurre Hamrin svarat för bägge målen. Det var utsålt och vi smågrabbar som stod längst fram vid staketet på södra ståplats fick liggande se matchen på gräset vid sidan av ena målet för att inte riskera att bli ihopklämda.
Det finns mycket som talar för att det blir utsålt även den 24 september. En stilla önskan är att inramningen blir lika festlig som när jag som tonåring gick med polarna på derbyt, oavsett klubbtillhörighet, häcklande varandra under speltiden och trivdes tillsammans med en pilsner efteråt där förlorande part fick betala.

Pa Dembo Tourray.
Pa Dembo Tourray är en av Djurgårdens
absoluta nyckelspelare i guldjakten.
Det som talar för att Djurgården eller AIK snuvar "västmaffian" på SM-guldet är klubbarnas förträffliga formkurvor. Djurgården har en förlust (Kalmar 1-3) i de tio senaste. AIK har sex raka vinster i följd.

Djurgården kom tillbaka på ett imponerande och delvis överraskande sätt med 4-1-vinsten i Helsingborg. Imponerande på så sätt att laget direkt satte press på Helsingborg, dominerade mittfältet och hade den där turen som behövs för att göra tre mål på sex minuter i den andra halvlekens upptakt. Överraskande genom att "hackkycklingen" Quirino svarade för två mål och gav tränaren Siggi Jónsson besked om att han vill vara med i startelvan i jakten på klubbens 12:e titel.
Målvakten Pa Dembo Tourray och försvarsagerandet är andra viktiga ingredienser i jakten på guldet. När jag studerar det återstående spelprogrammet känns det som att Djurgården har en bra chans att lyckas under en förutsättning - att laget vinner derbyt mot AIK. Det blir emellertid ingen lätt uppgift.

Lucas Valdemarin.
Lucas Valdemarin sänkte Bajen i derbyt.
Det är både imponerande och underhållande att se AIK:s förvandling från seriens första hälft där man uppträdde utan självförtroende till dagens lag som bara växer i styrka och har både modet och kunnandet att vända ett underläge i ett derby som fallet var mot Hammarby. Det är ingen tillfällighet att AIK vunnit sex matcher i följd. Blir det en sjunde i Halmstad i nästa match vet´e gudarna om AIK går att stoppa.
Lagets anfallsfotboll är imponerande. Rörligheten, fantasin, kombinerat med enorm vilja är precis det publiken betalar pengar för. Även om Lucas Valdemarin stal showen i derbyt är jag ändå mest imponerad av hans landsman, Ivan Obolo. Kombinera det med en viss Wilton Figueiredo så har vi en trerätters meny som kan avnjutas med välbehag.
Kan Rikard Norling eliminera misstagen som görs på egen planhalva (AIK har tappat många förödande bollar där) och inom eget straffområde kan det mycket väl bli ett elfte SM-guld.

Sebastian Eguren.
Sebastian Egurens Hammarby är definitivt
borta från guldstriden.
Innan vi hamnar på Dagen D (derbyt) skall allsvenskans 21:a omgång avverkas. Den inleds med mötet mellan IFK Göteborg och Elfsborg. Blåvitt har troligtvis inte råd att förlora där. Elfsborg lever vidare med en pinne och blir livsfarligt med tre.
AIK reser till Halmstad. En mycket tuff uppgift på vägen mot sjunde raka. Det kan underlättas av hemmalagets sviktande form och där Dusan Djuric är avstängd. Djurgården avvaktar vid sidan om. Trelleborg hemma låter som en "straffspark", speciellt om resultaten från ovannämnda matcher gått rätt väg.

Tyvärr får vi 08:or nog avskriva Hammarby från medaljstriden. Även om Bajen kan spela vägvinnande fotboll, som under den första kvarten mot AIK, förtäljer fakta att laget förlorat sex av de nio senaste matcherna. Truppen är för tunn när skador/avstängningar ger sig till känna. Däremot köper jag inte när svenska klubblag gnäller om ett för tufft matchprogram. Det är bara att blicka ut i Europa. Vill man vara med i den europeiska konkurrensen gäller det att under vissa perioder klara tre matcher på åtta dagar.

George Mourad och Markus Karlsson.
BP:s Markus Karlsson visar kämpaglöd mot
IFK Göteborgs George Mourad.
Avslutningsvis lider S:t Erik med Brommapojkarna som effektivt klarade en pinne borta mot Göteborg, förvisso i en dålig match, för att sedan åka på den dagsedel när Örebro vände 0-1 till 2-1 mot Gais under den sista kvarten. Hade ÖSK förlorat den matchen tror jag att man fått svårt att resa sig. Jag inbillar mig nu att Trelleborg är hoppet för oss 08:or när det gäller Brommapojkarnas möjlighet att förlänga sejouren i allsvenskan med ytterligare ett år.
Tränaren Claes Eriksson måste lyckas med att få Olof Guterstam och Arash Talebinejad att leverera.
I väntan på detta önskar S:t Erik och vi 08:or Sverige lycka till mot Danmark.

Skriven av: Berndt Rosqvist
  

Källa: www.svenskfotboll.se - Svenska Fotbollförbundet

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback