Dagbok från en pappaledig Matte Månsson på Nya Zeeland


Bilden:Elis Månsson matande duvorna på gräddhyllan i St Clair Dunedin Nya Zeeland Foto:Mats Månsson

Ett rivningskontrakt på gräddhyllan
Då var vi framme vid vår bas, bostadsområdet St Clair i Dunedin. Det visar sig att området är finfint – på många sätt. Socioekonomisk gräddhylla är ett sätt att beskriva det. En av anledningarna till gräddhyllestatusen är närheten till stranden. Vi har max 2 minuter ner till Stilla havets blå vågor. Läget är skrattretande vackert. Vi ser dock inte havet från vårt hus, men väl den sluttande dalgången mot norr, det vill säga mot solen. Däremot hör vi havets brus. Som stockholmare har vi storstadsreferenser. Det låter som Essingeleden eller Nynäsvägen. Men vetskapen om att det faktiskt är hav gör ljudet avsevärt angenämare.

Huset har själ och håller traditionell brittisk standard. Några karaktäristiska detaljer är de två kranarna i tvättstället, den enda diskhon, heltäckningsmattan i alla rum (inklusive kök och badrum) och fönstren med enkelglas som inte går att stänga helt. Heltäckningsmattorna må vara praktiska när det är + 5 grader, som det var när vi anlände. Fönstren är det inte.

Bilden:Sedan vi anlände för fyra dagar sedan har det tack och lov blivit lite varmare. Vi klär oss ändå gärna i ylle och fleece, medan delar av lokalbefolkningen föredrar t-shirt.

Vi har anlänt i vårtid och kan förvänta oss svenskt aprilväder, eller fyra årstider på en dag, som man säger här. Det är dock inte helt lätt att hitta svenska referenser till växtligheten. Björkarna (de fyra vi sett) har musöron, azaleor, körsbär, klematis och syren blommar. Längs vårt staket växer penséer och en buskig halvmeterhög pelargon. Tusenskönor och maskrosor bebor gräsmattan.

Bilden:Vårt hus ska bort när vi flyttat ut. Ägarna bor tvärs över gatan nu och väntar på att alla tillstånd för ett nybygge ska bli klara. Om huset ska rivas eller flyttas har vi inte riktigt förstått. Det engelska ordet är ”remove”.




Den 14 oktober 2008 Dunedin, Nya Zeeland

Text o Bild
Mats Månsson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback