Öland "Kroppkakornas" förlovade land - Del 3


Bilden:Stor-Janne Asplund rattar som vanligt tjänstebilen för sedvanligt leverantörsbesök i Färjestaden på e.m. Och då hängde Thomas Å och Lasse Ö förstås på. Avfärd 06.00 från Solberga med Himmelsberga på Öland som slutmål.

Bilden:Kaffe i termos och fönsterbord vid Göta Kanal i Söderköping. Asplund och Thomas sörplar fika och färdigbredda mackor när vi rastar första och enda gången(!)

Bilden: Sportfånens utsände springer på tjuvfiskare (?) i Göta kanal. Men ack vad han bedrog sig.Förberedelserna var på gång för att lägga ut bengaliska eldar inför lördagens gästabud i Söderköping.Men ålen går upp här fick jag i alla fall fram från den tystlåtne östgöten.

Bilden:Lill-Janne från Västertorp och Håkan Andersson från Solberga dök därefter upp likaså i Sörping där de pausade några timmar efter förtruppen sörplat i sig kaffet i medhavd termos.

Bilden:Stor-Janne finkör på Ölandsbron.Snart är vi framme i Himmelsberga efter att ha handlat lite dricka och surströmming i Kalmar samt frukost för två dagar.

Bilden: Väderkvarnar på vänster hand.Öland here we comes....

Bilden:Framme i Thomas uthyrningstuga i Åstad nära Himmelsberga.........

Bilden:...............Thomas packar upp provianten för helgen i köket i Åstad.

Bilden:Stor-Janne vill bara dokumentera trapphuset upp till vårt sovgemak som han har vissa problem med och det kan man ju förstå.

Bilden: Här slaggar vi på övervåningen.Totalt sex bäddar på övervåningen.I vardagsrummet en trappa ned finns det fler sovplatser för hugade "fånar" som vill följa med nästa år !

Bilden: Sedan skall man ta sig ner också för den branta passagen. Obs! ingen olycka har ägt rum hittils.....

Bilden:Typisk kringbygd Ölandsgård i Åstad som Thomas hyr ut på sommaren bl.a.

Bilden: Sedvanlig promenad från Åstad till Himmelsberga. Skönt att sträcka på benen efter 40 mil. Vi besiktar Thomas nyinköpta sommaräng som väntar på hösten.

Bilden:Thomas och Majas sommarställe i Himmelsberga. Vi går in och pallar lite frukt och grönsaker och beundrar än en gång Thomas............

.........byggnadskonst.Sakta men säkert blr det nog snart färdigt enligt murmästarens utsago.Men visst kommer det att bli fint!

Bilden:Här på rauksträckan(som vi säger på Fårö) gick den smalspåriga Ölands Järnvägar (ÖJ) som bildades 1928 när de tidigare separata järnvägarna Borgholm-Böda Järnväg och Södra Ölands Järnväg slogs samma till en förvaltning. Järnvägen gick på sträckan Ottenby – Mörbylånga – Färjestaden – Borgholm – Böda (151 km) och var smalspårig med spårvidden 891 mm. Järnvägen förstatligades 1947 dock drevs därefter av SJ fram till den 1 oktober 1961 när all järnvägstrafik på Öland lades ner. En stor del av godstrafiken var transporter av sockerbetor till sockerbruket i Mörbylånga.

Bilden: Vi passar på att beställa bord för lördagskvällens "klo" på Himmelsberga Byakrog. Vi skall få smaka på Lilians hemgjorda öländska kroppkakor.

Bilden: Björn och Lilian f.d. jordbrukare har sadlat om och driver nu tillsammans med sina döttrar "Himmelsberga Byakrog" ...................

............ivrigt påhejade utav Thomas Åström som funnits med som rådgivare och coach från allra första början.
Bilden:Tillbaka igen till Åstad och Åströms utgård där vi har nöjet att vara inkvarterade nu för 3:e året i rad.Komposthögen blommar och gjutningen är klar för Thomas nästa projekt i trädgården.

Bilden: Stor-Janne är tillbaks efter leverantörsbesök i Algotsrum och går igenom sin nyladdade dator för att förevisa lite sommarbilder för oss samt................

..........inta några ostmackor och en bira innan de övriga fånarna dyker upp vid 19-tiden för kvällsmålet.

Bilden:Middagen förbereds utav Asplund,Åström samt Öhlund som har fullt sjå med att dokumentera det hela ur alla möjliga och omöjliga vinklar.

Bilden: Åströms solrosor pressar ur det sista från sensommarens kvällssol...........

Bilden: Västerbottenost skall det vara till surströmming det är ett måste. Middagen är serverad och nu får vi just reda på att Henriksson,Melkersson och Andersson är uppe på Ölandsbron.Efter 5 pauser är de äntligen framme !

Bilden:Göran,Lill-Janne och Håkan med kartan i hand anländer Åstad-då de hade svårt att hitta vägen på slutet.Men den här gången missade de inte ölandsbron i alla fall.

Bilden:Nutte beundrar inredningen i köket.Äntligen surströmming.En fredagskväll i Åstad med Sportfånarna är inte helt fel !

Bilden:Lill-Janne höjer nubben och hugger in på surströmmingen.Göran och Håkan låter maten tysta mun.

Bilden: Surströmming och ädla drycker intogs när solen hade gått och lagt sig.Det var ett gäng uthungrade sportfånar som tog för sig av det huset kunde uppbringa en fredagskväll i Åstad.

Bilden:Thomas laddar en klämma medans Lasse ö och Göran spisar för fulla muggar......

Bilden: Lill-Janne tar hand om surströmmingsdisken.Gammal diskjockey som han är innan promenaden till havet tog vid.Men Thomas körde oss ner det är en bit att promenera i nattmörkret........


Bilden: Till och med Stor-Janne tyckte att det var i kallaste laget att hoppa i havet speciellt i den kalla stormvinden vid Lerkaka på den östra sidan av Öland.En fantastisk fin sandstrand som inbjuder till bad när det är sol och värme.

Bilden:Lagbild i blåsten vid Lerkaka midnatt den 12 September 2008 Fr.v.Thomas Åström,Lill-Janne Melkersson,Stor-Janne Asplund samt Håkan Andersson. Göran saknas på bilden.
Bilden:Frukost med en rejäl äggmacka får bli färdkosten inför lördagen där "kulturen" står på schemat.Först skall vi bevista Kalmar slott för att sedan avsluta med "Kronan" på Länsmuseet i Kalmar.
Bilden:Husbonden Thomas kollar först att han inte låst in Lill-Janne på muggen.Han brukar vara sist ut nämligen.Dags för avfärd mot Kalmar.

Bilden: HBG:are samlar sig för promenaden till Kalmar slott.Men först skall det tas en traditionell lagbild framför fängelset i Kalmar(i bakgrunden). fr.v. Janne M,Håkan,Lasse Ö,Thomas Å och Göran H.

Bilden:Pigga och nyktra Sportfånar på väg via fängelset i Kalmar till Slottet en liten bit därifrån fr.v. Janne Asplund,Göran Henriksson,Thomas Åström,Håkan Andersson och Janne Melkersson.

Bilden:Fnissande Sportfånar med tillägg att Lars G Öhlund ersatt Göran H på lagbilden .....

Bilden:..En gång till nu får Göran och Lasse Ö också vara med på lagbilden........

Bilden...och så en gång till Thomas bidrag som blev bäst eller hur,men var tog Lill-Janne vägen ?

Bilden:...........snart så är vi framme !

Bilden: Kalmar Slott - Det sägenomspunna Slottets historia sträcker sig 800 år tillbaka i tiden. Under lång tid var Kalmar Slott en betydelsefull försvarsanläggning, som kallades rikets nyckel på grund av sitt strategiska läge. Då gick gränsen om Danmark bara några mil söder om staden, eftersom bl a Skåne och Blekinge var danskt.

Bilden:Kalmar Slott fick sitt nuvarande utseende under 1500-talet, då Vasakungarna Gustav, Erik XIV och Johan III byggde om medeltidsborgen till ett renässanspalats med inredningar enligt kontinentalt mönster.Redan tidigare hade Slottet spelat en viktig roll inom nordisk politik bl a  som mötesplats för undertecknandet av Kalmarunionen 1397, en händelse som firades under hela jubileumsåret 1997.

Bilden: Thomas Å guidar Håkan A runt bl.a.

Bilden: Johan III:s påskmåltid 1586 i Grå Salen uppdukad. Kan dock inte mäta sig med Lilians kroppkakor i Himmelsberga. Möjligen Gunde Svans syrra då så fall !

Bilden: SLOTTSKYRKAN - Den nuvarande byggnaden där kyrkan är belägen uppfördes 1569 och var från början en bostadsvåning. Slottskyrkan påbörjades av Johan III och stod färdig 1592. Den inreddes dock inte förrän under Gustav II Adolfs tid. 

Bilden: Slottskyrkan är en av Sveriges mest populära bröllopskyrkor. Hoppas vi inte störde i bröllopsfotograferingen......För information och bokning av vigsel, dop med mera ber vi att ni kontaktar pastorsexpeditionen på Svenska Kyrkan i Kalmar tfn 0480-421400 öppet kl. 09.00 - 15.00. 

Bilden:Thomas Å och Håkan A ser ut som de skall bikta sig det är bara gardinen som saknas. Eller så dryftar de det prekära tabelläget för AIK och Djurgården i Allsvenskan.................

Bilden: Stor- Janne ser ut som han vill ladda om på vallen till Kalmar slott ! Svarta moln tornar upp sig i skyn men det är inte kulregn den här gången.

Bilden: Stor-Janne på fästningsvallen laddar kameran ?

Bilden:Räkmacka bl.a. på Hamnkafét i Kalmar inför Kronan-utställningen.Mat måste man ha i magen !

Bilden: Men vad är nu detta ... är vi tillbaka på Vikingatiden nu eller ? Är det Röde Orm som nu äntligen har kommit hem ! Thomas Å och Lill-Janne gör stora ögon inför åsynen av något som påminner om ett vikingaskepp..............

.......och vill du ta dig till Kalmar med båt kan du lägga i vår gästhamn, som ligger mitt inne i centrum. 

Bilden: Både Göran och jag tyckte att vi hörde danska ombord när seglet skulle halas. Men vi såg inte till Dannebrogen som är Danmarks flagga, enligt legenden fallen från skyarna under ett av Valdemar Sejrs slag i Estland under tidigt 1200-tal. ...

Bilden:Övergången är ju klockren från Vikingatid till Kejsaren av Kalmar FF- brassen Cesar Santin som fått en egen monter i Länsmuseet där hans tröja och fotbollskor finns bevarade för evigt ifall någon glömmer hans insatser för Nanne Bergstrands Kalmar FF. Det är stort ! 


Följ nu med ner i djupet till Kronans värld: Text & foto: © Copyright Kalmar läns museum.


Bilden: Stormaktstidens mäktigaste skepp, regalskeppet Kronan, exploderade och sjönk utanför Öland den 1 juni 1676. Mer än 30 000 föremål har bärgats och varje år förs nya föremål till ytan. På Kalmar läns museum visas allt från bronskanoner till vardagliga bruksföremål. I skattkammaren visas Sveriges genom tiderna största guldmyntskatt och de imponerande silvermyntskatterna med mer än 10 000 mynt.
Bilden: Ljudet kom rullade över vattnet, dånet av kanonsalvorna blandades med skriken, krutröken draperade skeppen i slöjor. Plötsligt kantrade det stora skeppet! Kort därefter skakades det av en kraftig explosion och himlen färgades blodröd. Skeppsvirke slungades som tändstickor genom luften, människor som lealösa dockor upp mot skyn. Kort därefter går Regalskeppet Kronan går till botten! Vid middagstid den 1 juni 1676 kantrade, exploderade och sjönk regalskeppet Kronan under en drabbning mellan den svenska och den förenade dansk-holländska flottan. Skeppet kantrade i den hårda sydvästvinden när man skulle vända mot fienden, sannolikt beroende på att man minskat för lite på seglen. Drabbningen skedde 6 km utanför byn Hulterstad på sydöstra Öland. Kronans undergång är en av de största fartygskatastroferna i svensk historia. Av den 850 man starka besättningen överlevde endast ett fyrtiotal. Sannolikt bidrog flera faktorer till Kronans undergång. Skeppets instabilitet, alltför stor segelyta i samband med vändningen, bristande samordning mellan eskadrarna, dåligt tränat manskap och rivaliteten mellan officerarna är viktiga faktorer i sammanhanget. Trots skeppets omvittnade instabilitet hade dock Kronan, till skillnad från regalskeppet Vasa seglat i flera år utan några större missöden. Det som slutligen kom att föra Kronan mot sin undergång var felaktiga bedömningar, det vi modernt tal skulle kalla "den mänskliga faktorn".

Bilden: Håkan Andersson hälsar på en besättningsman " look a like " med Kjell Sundstedt på den fantastiska utställningen om "Kronan" som förliste 6 km utanför  Hulterstad på sydöstra Öland den 1 Juni 1676.

Bilden: Vi hajade till när plötsligt den lilla parveln i säckväv vaknade till och gav hals.....tyvärr har vi ingen möjlighet att lägga in en ljudfil på denna blogg annars hade ni fått det hela live .....

Bilden: Kronans undergång är en av de största fartygskatastroferna i svensk historia. Av den 850 man starka besättningen överlevde endast ett fyrtiotal.Skakade av den "realistiska" rundvandringen på Länsmuseet började vi bli frukansvärt hungriga.Via en starkbira och lite snacks styrde vi så småningom kosan till Himmelsberga Byakrog........

Bilden: Ej fullsatt när vi avnjöt en fantastisk middag hos Lilian och Björn på Himmelsberga Byakrog.

Bilden:.....dags alltså för denna weekends "klo". Thomas läser menyn med lånade glasögon.Gick inte så bra men det hela var ju ganska enkelt. Alla utom Göran som valde stekt flundra beställde in husets kroppkakor a´ la Lilian.

Bilden: Görans stekta flundra med kokt potatis och sparris-enligt utsago-kanongott !

Bilden: Lasse Ö och Lill-Janne väntar andäktigt på "kroppisarna" och släcker törsten innan varmrätten !

Bilden: fr.v. Thomas Åström,hans f.d. hustrus kusin Kerstin,Nutte,Lill-Janne(ryggen)Håkan A delvis skymd samt Stor-Janne väntar förväntansfullt  på käket.

Bilden: Men första lite bira innan maten till Thomas släkting Kerstin serverade utav husmor.

Bilden: Kroppisarna serverade utav Lilian herself. Vi åsåg andäktigt och insöp atmosfären.Stor-Janne och undertecknad hade beställt in extra fläsk till de hemgjorda ölandskroppkakorna.

Bilden:.....tillbehör: bira,lingonsylt,ett par klickar smör samt kaffegrädde. Vilken lycka !

Bilden:Lasse Ö hugger in- höjden av lycka - Kroppkakor med Guiness samt två extra sidfläskbitarpå sidan om

Bilden:Stärkt av den goda maten och det trevliga sällskapet stämde Thomas "Springsteen" Åström upp och drog av några gamla skillingtryck. Han skyllde på att han hade tappat "greppet" men det tyckte inte den fåtaliga publiken med Björn (t.h.) i spetsen som var lyrisk.

Bilden: Mätta och nöjda avslutade vi lördagskvällen på Himmelsberga Byakrog med att bära in den tunga barmöbeln från förrådet till personalens lycka......

Bilden:Kungar i baren fr.v. Stor-Janne A,Lasse Ö,Lill-Janne,Håkan,Göran och Thomas Å.

Bilden:Utsövda och fortfarande mätta efter en god frukost tog vi en rejäl promenad i det vackra men kyliga söndagsvädret.Här Thomas  Å och Lill-Janne Melkersson passerande en ölandskvarn.

Bilden:Röda stugor tågade vi förbi.Pumporna skvallrar om att "skördefesten" nu närmar sig med stormsteg på Öland och annorstädes.

Bilden: Lasse Ö på söndagspromenaden gömmer sin kamera bakom ryggen.......

Bilden:Göran och Håkan utgjorde förtruppen och gick före oss andra.Här förevigar han promenaden till Himmelsberga Museum som var målet denna vackra men kyliga sensommarsöndag.

Bilden: Så blev bilden som ovan.....................

Bygatan - En av Ölands bäst bevarade dubbla radbyar!

Bilden: En kulturskatt av rang. Ölands bäst bevarade radby och med sin unika och genuina miljö ett av öns populäraste utflyktsmål.

Friluftsmuseet: En samling stora, kringbyggda gårdar med bevarade hus från 1700- och 1800-talen. Inredning och utrustning som hörde till livet på gårdarna finns kvar i boningshus och ekonomibyggnader och visar det öländska samhällets utveckling. Med sina välbevarade miljöer är Himmelsberga en naturlig del av landskapet. De stora markytorna ger plats för museets djur, t ex höns, får och bökande lantrasgrisar.

Bilden:Droppsten istället för takrännor och grästak-underhållsfritt. Det är bara att köra upp geten eller gräsklipparen på taket när gräset blir för långt !


Bilden: En utav Ölands kringbyggda gårdar (se teckning ovan) som skyddade mot väder,vind och vargar !

Bilden: Stor-Janne kollar in tvårummaren genom "doran".......................

Bilden:Här har tiden stannat upp.Men man ana hur det en gång kryllade av ungar och djur i denna kringbyggda lantgård på Öland.

Bilden: Håkan tittar in genom fönstret och 100 år tillbaka i tiden medans Thomas guidar runt övriga fånar på Ölands Museum.

Bilden: Den gamla sprinnrocken och träskorna behöver en ägare......................

Bilden:Den gamla Ölandsnipan längtar efter havet...........

Bilden: Dags att lämna Himmelsberga by efter en lång helg utav dricka och frossa samt en massa frisk Ölandsluft  förstås.Det vore kul om vi kunde få med oss några fler fånar nästa år som ett litet avslut på sommaren som varit !

Bilden:Thomas Himmelsberga som betyder mycket för honom där han tillbringar sommarhalvåret.Han föreläser gärna och är oerhört påläst om sitt älskade Öland.

Bilden:Stor-Janne verkar ha gott handlag med Ölandsrussen som smaskade i sig gråpäronen med stor glupskhet.

Bilden:Ölandsrussen verkar gilla Lasse Ö men det är nog päron de vill ha....

Bilden: Sagt och gjort - när Lasse Ö slog ner ner ett helt gäng vilda päron...........

Bilden:.........fick de spatt och dagens skrovmål var ett faktum.

Bilden:Vi pausar lite innan avfärden hem till Stockholm.Lasse Ö (med ruccolasallad i näven-den går även under det äldre svenska namnet senapskål, vilket mer korrekt är namnet för Eruca vesicaria, en annan art i samma släkte som även påträffats vilt i Sverige), Nutte samt Håkan har hittat lä i sensommarsolen.

Bilden: Slut för den här gången.Janne laddar för hemresan.Och Thomas har stängt igen för den här gången.Men vi skall bunkra lite grönsaker på vägen hem.

Bilden: Vi  passade på att inhandla en pumpa samt lite Ölandsgrönsaker i gårdsbutiken i Algotsrum samt en Ölandsost förstås ! Dags att åka vidare mot Småland och Mörtfors som blir vår nästa stop på vägen hem till huvudstaden...........

I trakten kring Mörtfors har det bott människor minst sedan forntiden, det vittnar stenrösen och fornlämningar om. En mängd fynd från stenåldern, bronsåldern och järnåldern berättar om föregångarna.Först i mitten av 1700-talet blev orten ett samhälle när ett kopparbruk anlades vid strömmen.Den stora glanstiden för Mörtfors var ändå efter förra sekelskiftet när kamrer Bjurstam ("Mörtforskungen") började bygga upp ett sommarparadis Mörtfors Pensionat för gästande storstadsbor.

Bilden:Den stora glanstiden för Mörtfors var ändå efter förra sekelskiftet när kamrer Bjurstam ("Mörtforskungen") började bygga upp ett sommarparadis Mörtfors Pensionat för gästande storstadsbor.
Bilden: Vi pausar här på vägen hem.Samhället Mörtfors uppstod först när brukspatron Johan Olofsson år 1740 anlade Mörtfors kopparverk med kopparhytta och hammarsmedja.Det var under den stora bruksepoken i Sveriges historia.

Vid mitten av 1700-talet sägs 10 procent av svenskarna ha hämtat sin utkomst från bruksnäringen. I den här delen av 
nordöstra Småland fanns masugnar eller bruk på orter som Almvik, Gladhammar, Toverum, Bolhult och Mörtfors.

Bilden:Filmaren Jan Troell (sommarbarn från Mörtfors) beskrev på 1980-talet Mörtfors i sin film om Sverige - Sagolandet - som en plats som den moderna tiden sprungit ifrån. Det är inte fallet längre. I samhället bor cirka 70 fastboende. Större delen är i förvärvsarbetande ålder och en stor del är barnfamiljer. Ett tiotal är egna företagare som arbetar på orten eller i trakten.Med dagens teknologi är det fullt möjligt att bo och arbeta på en ort som i vårt fall ligger en mil ifrån skola, två mil ifrån närmaste affär, tre mil ifrån apotek, sjukhus och annan samhällsservice. Beviset är att Mörtfors de senaste åren kan skryta med en liten men ihållande inflyttning av åretrunt-boende.  Bara det senaste året har sex vuxna och tre barn flyttat hit.

Mörtforsborna har för vana och som tradition att själva ta hand om den service som behövs, både för de året-runt-boende och för sommargäster.

Bilden: Ja texten säger väl allt. Postverket har också tagits över utav Pangels en utav de 70 byborna som fortfarande bor kvar i detta vackra f.d.gruvsamhälle  i nordöstra Småland mellan Oskarshamn och Västervik.

Bilden:Vattenförsörjningen, avloppet och vägunderhåll/snöröjning sköts av samhället självt. En fotbollsplan, en badplats och en festplats med dansbana och bodar för kaffe-utskänkning, tombola och skjutbana sköts likaså av Mörtforsborna. Varje år hålls en traditionell derbymatch mot grannbyn Misterhult.


                   


      Text och Bild :
      Lars G Öhlund
      Göran Henriksson
      Jan Asplund
      Thomas Åström
  

 



















Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback