VM-brons till Tre Kronor efter 4-2 mot Usa

Bilden:Tre Kronor vann bronsmatchen i ishockey-VM. Jonny Odoya gjorde 4-2 mot USA i tom målbur med en sekund kvar.

Kort om matchen:
Tre mål i numerärt överläge betydde också tredje gången gillt för Tre Kronor i en VM-bronsmatch. Kedjan med Mattias Weinhandl, Tony Mårtensson och Mattias Weinhandl samt backen Magnus Johansson var inne på samtliga mål.

Men det var Carl Gunnarsson, backen som klivit fram rejält under veckorna i Bern, som slog in det medaljvinnande målet.

Med en sekund kvar lade Johnny Oduya in 4-2 i tomt mål. Målvakten Stefan Liv var en annan hjälte.

Jonas Gustavsson lämnade av familjeskäl Schweiz redan i lördags morse. Det gav Stefan Liv chansen att revanschera sig för förra årets tveksamma spel i bronsmatchen mot Finland (0-4).

Kanske borde han ha tagit Jack Johnsons slagskott som smet stolpe in 5.14 in i andra perioden och gav USA 1-0 i spel fem mot fyra. Det var i så fall ett av hans få misstag.

Amerikanska utvisningar gav Tre Kronor chansen att vända bronsmatchen.

Först tryckte Loui Eriksson in 1-1 (13.24) på Tony Mårtenssons passning i spel fem mot fyra och med två amerikaner i utvisningbåset räckte det med tolv sekunders spel för Mårtensson att få in 2-1-pucken (15.57), assisterad av Mattias Weinhandl.

Liv hade marginalerna med sig i den andra periodens slutsekunder. Med Kenny Jönsson utvisad fick USA ett gyllene läge att kvittera. HV-målvakten var bortspelad, men då tog Nicklas Grossman ett skär in i målgården och fick pucken på ena skridskon.

Liv kunde inte göra något åt Joe Pavelskis 2-2 2.15 in i tredje. Johan Åkerman - ersatte lårskadade Dick Tärnström efter första perioden - gick helt bort sig, Pavelski fick fritt fram och prickade in kvitteringen i krysset.

Sju minuter senare stänkte Carl Gunnarsson in pucken som ordnade Sveriges första VM-medalj sedan guldet 2006.

Sverige-USA 4-2 (0-0, 2-1, 2-1)

Andra perioden:

0-1 (5.14) Jack Johnson (Jon Michael Liles) spel fem mot fyra

1-1 (13.24) Loui Eriksson (Tony Mårtensson, Mattias Weinhandl) spel fem mot fyra

2-1 (15.57) Tony Mårtensson (Mattias Weinhandl, Loui Eriksson) spel fem mot tre.