Hockeybomben: AIK vill spela i KHL nästa säsong!!!


Bilden:AIK har för avsikt att spela i den ryska ishockeyligan KHL från och med nästa säsong. Den allsvenska klubben har bjudits in till KHL och man har accepterat inbjudan — om medlemmarna och Svenska ishockeyförbundet godkänner det.


Följande frågor hopar sig i kölvattnet efter att denna hockeybomb har briserat:

Vad händer om AIK går upp i elitserien via kvalserien, tar trean i kvalserien AIK:s plats då?

Vilka andra allsvenska lag kan tänkas vara intresserade av att spela i KHL?

Är detta startskottet för en europeisk hockeyliga med bas i Ryssland?

Vad händer då med svensk hockey?

Ja, jag kan fortsätta tills fingrarna blöder över tangentbordet, men jag stoppar här.

 

mvh

Sportfånen

 

KHL:s ordförande Alexander Medvedev säger till ligans hemsida att AIK:s medverkan i KHL kan bli startskottet för den Europaliga som KHL tidigare i höst har föreslagit.


- Att AIK accepterat inbjudan att gå med i KHL är väldigt viktigt för oss. Det ger goda chanser att sätta planerna på en Europaliga i verket, säger Medvedev.


Svenska ishockeyförbundets generalsekreterare Jörgen Lindgren ställer sig tveksam till AIK:s planer.

- Det går inte att byta liga hur som helst, i så fall måste AIK bryta sig ur, säger han till SVT Sport.

- Men vi måste givetvis titta på det först.

 

Målet för AIK är fortfarande att gå upp i Elitserien redan till nästa säsong. Men vad som händer om man får klartecken från hockeyförbundet och medlemmarna vet ingen. Men att man inte kan ha två lag med namnet AIK – ett under det ryska förbundet och ett under det svenska – är klart.

- Jag ser det som fullt möjligt att vi har ett lag till, men det heter inte AIK. Vi kan driva farmarlaget själva, eller jobba med en annan klubb, sa Petter Mellqvist.

Han hoppas att man kan behålla en plats i Elitserien eller Allsvenskan, men vet inte om det är möjligt.

-Vi vet inte om vi kan ha kvar den. Det är mycket möjligt att vi tappar platsen och måste ge den till ett allsvenskt lag.

Även om man måste lämna sin plats i svensk hockey väljer AIK:s styrelse KHL:

-Vi är beredda att offra vår plats inom svensk hockey för att spela i KHL. Grunden för beslutet är att vi går till något större och bättre för en längre tid, sa Peter Mellqvist.



Fakta från AIK:s hemsida:

"Styrelsen i AIK Hockey har idag tecknat en avsiktsförklaring med KHL, Kontinental Hockey League.AIK Hockey har blivit inbjudet att delta i KHL från och med säsongen 2010/2011. Styrelsen har accepterat inbjudan efter att ha berett frågan, dock villkorat acceptans på ansökan som lämnas in till Svenska Ishockeyförbundet om att delta i KHL, samt underställt ett medlemsbeslut att genomföra detta.

Detta innebär att styrelsen ger medlemmarna möjlighet att avgöra AIK Hockeys framtid angående liga att spela i. Styrelsen kommer att kalla till ett medlemsmöte för omröstning i frågan. Vidare kommer medlemmarna att erbjudas möjlighet till att få utreda innebörden av möjligheten med att spela i KHL. Redan på tisdag kväll kl. 18.00 kommer ett första informationsmöte för medlemmarna att hållas. Mer information om detta kommer att finnas på hemsidan.

Mycket av samtalet kring AIK Hockey har i media, eller i diverse forum, handlat om klubbens dåliga ekonomi. Inom AIK Hockey är vi mycket nöjda med att vi istället kan presentera något positivt och med en potential som kan göra AIK Hockey till en av världens absolut mest förnämsta hockey varumärken igen. Möjligheterna med spel för en marknad som överstiger 200 miljoner människor skapar en helt ny plattform för AIK att fostra världsmästare och för alla AIK-supportrar att njuta av hockey på högsta nivå.

Avsiktsförklaringen innebär att AIK och KHL gemensamt skall jobba för att skapa intäkter till AIK Hockey för att garantera spel i ligan. Det finns en mängd detaljfrågor som kommer att analyseras och bearbetas innan en slutlig medlemsomröstning. Emellertid ger denna avsiktsförklaring AIK Hockey möjlighet till att påbörja förhandlingar med olika samarbetspartners för att säkerställa framtida intäkter.

Vidare så kommer AIK att ansöka om tillstånd hos Svenska Ishockeyförbundet för att spela i KHL. Ansökan kommer att lämnas in inom kort.

Styrelsens uppdrag är att skapa bästa möjliga förutsättningar för hockeyverksamheten att utvecklas och vara lönsam. Situationen med KHL-inbjudan är unik och skapar en hel del frågeställningar som måste bearbetas och analyseras. Styrelsens arbete har, sedan frågan dök upp, varit att säkerställa möjligheten med KHL och att ge oss och alla hockeyintresserade AIK:are tiden att detaljstudera frågor som uppkommer efter vägen. AIK Hockey har genom denna avsiktsförklaring skapat en ny möjlighet med en konkret strategi för att säkerställa en god ekonomi och AIK Hockeys framtida existens."


Styrelsen AIK Hockey




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback