Leksand vann rysaren mot AIK efter straffar

Bilden:Leksand hade 4—0 mot AIK och såg ut att gå mot en storseger. Men AIK jobbade i kapp innan Leksand kunde avgöra hockeyallsvenskans toppmöte med 5-4 på straffar.

Leksand-AIK 5–4 (2–0, 2–3, 0–1, 0–0, 1–0)
Första perioden: 1–0 (0.25) Marcus Weinstock (Jesper Ollas) , 2–0 (16.27) Patrik Carlsson (Pelle Prestberg, Jesper Ollas) spel fem mot fyra.
Andra perioden: 3–0 (1.03) Eric Johansson (Markus Persson), 4–0 (2.55) Kenny Källström (Patrik Carlsson), 4–1 (7.00) Patrik Bergström (Mattias Beck, Mikael Österberg), 4–2 (7.58) Daniel Bång (Christian Sandberg), 4–3 (10.02) Daniel Bång (Christian Sandberg, Patrik Bergström) spel fem mot fyra.
Tredje perioden: 4–4 (12.23) Richard Gynge.
Straffar: 1–0 Jesper Ollas.
Skott: 41–36 (14–10, 9–15, 11–10, 6–1, 1–0).
Utvisningar, Leksand: Tomas Kollar 2+2, Markus Persson 2+2, Martin Karlsson 2, Kenny Källström 2, Johan Hägglund 2, Jean-Luc Grand-Pierre 5+matchstraff

Domare: Olof Lindqvist, Örnsköldsvik.
Publik: 5 645.

Det som länge såg ut att bli en promenadseger för Leksand slutade i stor dramatik. Leksand gjorde 1—0 redan efter 25 sekunder och efter knappt tre minuter av andra perioden hade Leksand 4—0 och dominerade matchen helt.

Fem minuter senare släppte Leksands målvakt Timo Leinonen in ett studsande, men inte alls hårt skott, från mittzonen. Det fick AIK att tända. Daniel Bång gjorde två snabba mål och helt plötsligt var det match på allvar.

Straffar fick avgöra matchen sedan AIK kvitterat på straff i sista perioden genom Rickard Gynge. I straffläggningen fick Leksands Jesper Ollas sista ordet.

Almtuna fortsätter att övertyga på hemmais mot topplagen i serien. Precis som Leksand, Mora, AIK och Bofors fick Malmö lämna Uppsala utan poäng. Almtuna vann med 2—0.

Borås vann med 5—4 hemma mot Mora efter förlängning, Borås har nu samma poäng som tabelltrean Malmö.

Borås-Mora 5-4 ef

ef=efter förlängning. es=efter straffar.

IF Troja/Ljungby 17 3 3 11 38 -56 14

Tabellen visar antal matcher, målskillnad och poäng. Lag 1-3 är kvalificerade för spel i Kvalserien till Elitserien. Lag 4-7 spelar playoff om en plats i Kvalserien till Elitserien. Lag 13-14 spelar i Kvalserien till HockeyAllsvenskan.