"Lidas" förste europeiske back att nå 1.000 päng i NHL.

Bilden:Nicklas Lidström nådde den magiska gränsen 1.000 poäng när hans Detroit hemmaslog Los Angeles med 5–2 i NHL-ishockeyn.

Den svenske backen hade bara gjort en poäng på de fem första matcherna, men mot Los Angeles kunde 39-åringen tillslut nå milstolpen. I den andra perioden spelade han fram till Tomas Holmströms 2–1-mål, och när han tidigt i den tredje perioden snyggt hittade fram till Henrik Zetterbergs 3–1, för övrigt hans första mål för säsongen, betydde det poäng nummer 1000.

Under en lång ovation hyllades han av lyriska hemmafans och utsågs även efter matchen till kvällens bästa spelare. Lidström är den första europeiska backen i historien att nå gränsen, nummer åtta totalt bland försvarare och den andra svensken bakom Mats Sundin.

- Det känns väldigt skönt att äntligen fixa det. Jag har gått ett par matcher utan poäng och folk har pratat om det. Det känns underbart att lyckas göra det på hemmaplan också, sade Lidström till NHL:s officiella hemsida efter matchen. Nicklas Lidström är andre svensk att nå den magiska 1.000-poängsgränsen och den förste europeiske backen att göra det. Mats Sundin gjorde 1.349 under sin 20 år långa NHL-karriär.

Nicklas Bäckström spelade fram till Washingtons 1–0-mål när laget slog San Jose med 4–1. Alexander Ovetjkin fortsätter producera mål; ryssen avgjorde matchen i den andra perioden med mål sex och sju för säsongen.

Daniel Alfredsson spelade fram till två mål när Ottawa utklassade Tampa Bay med 7–1. Erik Karlsson noterades även han för en assist.

Washington-San Jose 4–1 (1–1, 2–0, 1–0)
Washington: Alexander Ovetjkin 2, Alexander Siomin (Nicklas Bäckström), Matt Bradley. Målvakter: Semjon Varlamov 100 procent, Jose Theodore 92,3 procent. San Jose: Benn Ferriero. Målvakt: Jevgenij Nabokov 88,9 procent.
Publik: 18.277.

Montreal-Colorado 2–3 (0–1, 2–0, 1–1)
Montreal: Roman Hamrlik, Tomas Plekanec. Målvakt: Carey Price 86,9 procent. Colorado: Milan Hejduk, Kyle Cuminskey, Ryan O´Reilly. Målvakt: Craig Anderson 93,5 procent.
Publik: 21.273.

Ottawa-Tampa Bay 7–1 (2–0, 3–1, 2–0)
Ottawa: Milan Michalek 3 (Daniel Alfredsson 2), Alexej Kovaljov (Alfredsson), Alexandre Picard, Nick Foligno, Jarkko Ruutu (Erik Karlsson). Målvakt: Pascal Leclaire 94,1 procent. Tampa Bay: Ryan Malone. Målvakt: Mike Smith 80,0 procent,
Publik: 17.732.

Detroit-Los Angeles 5–2 (0–1, 2–0, 3–1)
Detroit: Jonathan Ericsson (2), Tomas Holmström (4) (Nicklas Lidström), Henrik Zetterberg (1) (Lidström), Kirk Maltby, Brian Rafalski. Målvakt: Chris Osgood 92,3 procent. Los Angeles: Dustin Brown, Justin Williams. Målvakt: Jonathan Quick 87,1 procent.
Publik: 17.782.

Nashville-Chicago 1–3 (0–0, 1–2, 0–1)
Nashville: Martin Erat. Målvakt: Pekka Rinne 90,0 procent. Chicago: Dustin Bufyglien, Tomas Kopecky, Duncan Keith. Målvakt: Cristobal Huet 92,3 procent.
Publik: 13.103.

Phoenix-St Louis 3–2 e förl (0–0, 1–2, 1–0, 1–0)
Phoenix: Shane Doan, Scottie Upshall, Ed Jovanovski. Målvakt: Ilja Bryzgalov 91,6 procent. St Louis: David Backes, Paul Kariya. Målvakt: Chris Mason 91,2 procent.