Dags igen för Malta borta en gammal svensk käpphäst!

Bilden:Ralf Edström jagar mål på Gzira-stadions sandplan 1973. Sverige står än en gång inför en viktig VM-kvalmatch på Malta, och precis som 1973 så kan målskillnaden bli lika värdefull som poängen.

 

"Spelar matchen mot Malta någon roll när det sämsta laget i gruppen ändå ska räknas bort?"


Svaret är att onsdagens matchen på Ta'Qali i allra högsta grad spelar roll för Sveriges chanser att nå VM, precis som i den klassiska matchen på Gzira-stadion 1973 så behöver Sverige både vinna och tänka på sin målskillnad.

Att matcherna mot gruppens sämsta lag ska räknas bort är en sanning med modifikation. Först och främst ska VM-kvalgruppen spelas färdigt på helt vanligt sätt, där alla matcher och mål räknas lika. Danmark, Ungern, Sverige och Portugal har alla chansen att vinna (och bli klara för VM) eller komma tvåa (och nå play-off).
Det lag som slutar tvåa i gruppen skall sedan jämföra sitt facit med de lag som slutat tvåa i övriga VM-kvalgrupper, och först då tappar Malta-matchen sin betydelse.

Det finns nio grupper, men bara åtta lag får spela play-off. Eftersom grupp 9 bara innehåller fem lag, så får alla tvåor i grupp 1-8 i denna jämförelse räkna bort sina matcher mot det lag som slutat sexa i gruppen (högst sannolikt Malta i grupp 1).

Skulle Sverige sluta två i gruppen så hjälper alltså en eventuell seger (och ett än mer eventuellt målkalas) mot Malta INTE i jämförelse med övriga kval-tvåor i Europa. Men det viktiga just nu är att faktiskt sluta etta eller tvåa i gruppen, och då är varje poäng och mål mot Malta dyrbart.
Poäng, målskillnad och gjorda mål gäller före inbördes möten i VM-kvalet.


 



9 september 18.30
Nationalstadion, Ta'Qali


Malta-Sverige
Domare: Adrian Mc Court, Nordirland. Ass.domare: John McDowell & Paul Munn, båda Nordirland. Fjärdedomare: David Malcolm, Nordirland.

TV4 Matchen sänds i TV4 och Radiosporten.
Samma kväll spelas även Albanien-Danmark och Ungern-Portugal.


Maltas trupp

Idag presenterade förbundskapten John Buttigieg den maltesiska 18-mannatruppen till VM-kvalet mot Sverige i Ta'Qali på onsdag.

Malta var spelledigt från lördagens VM-kval men förlorade en träningsmatch mot Kap Verde i fredags kväll med 0-2. I den matchen saknades dock en del etablerade landslagsspelare som nu blir tillgängliga till VM-kvalmötet med Sverige.


Målvakter
Andrew Hogg Valletta FC
Mario Muscat Hibernians FC
Försvarare
Ian Azzopardi Sliema Wanderers FC
Jonathan Carruana Hibernians FC
Clayton Failla Sliema Wanderers FC
Alex Muscat Sliema Wanderers FC
Manny Muscat Wellington Phoenix FC
Brian Said Marsaxlokk FC
Kenneth Scicluna Valletta FC
Mittfältare
Gilbert Agius Valletta FC
Shaun Bajada Birkirkara FC
Roderick Briffa Valletta FC
Ryan Fenech Sliema Wanderers FC
Jamie Pace Valletta FC
Kevin Sammut Valletta FC
Forwards
Andrew Cohen Hibernians FC
Michael Mifsud klubblös
Andre` Schembri SK Kärnten

 

Källa:www.svenskfotboll.se


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback