Öland "Kroppkakornas" förlovade land - Del 4



Bilden:
Söderköping i morgonskrud en fantastisk brittsommarmorgon den 11 September 2009.Ångbåten ligger och väntar på sina passagerare för att ta ut dem på Göta Kanal.En perfekt rastplats i arla morgonstund för förtruppen Thomas,Janne A samt Lasse Ö.


För fjärde året i rad och i fotspåren efter Carl von Linnés öländska resa 1741 dvs. för över 268 år sedan styrde vi återigen kosan till denna Östersjöns pärla.Och som vanligt var vår värd och ciceron innebandyansvarige Thomas Åström.

Övriga medverkande detta "nödens" år 2009 var: Pierre"Singel"Navier,Göran"Pilbågen" Henriksson,Jan"Kuddvar" Melkersson,"Långe-Jan"Asplund och Sportfånens utsände Lars G "Kroppkakan" Öhlund. Tidigare har Anders Petersson,Bosse Ingman,Håkan Andersson samtliga tidigare och nuvarande HBG-medlemmar deltagit.

Ni som ej haft förmånen att få lära känna
"kroppkakornas hemland " är hjärtligt välkomna kommande år hälsar färdledaren Thomas"Himmelsberga"Ås(tad)röm. Lilians gudomliga och "ö-kända" kroppkakor (se bilden nedan) på Himmelsbera Bykrog räcker till alla. Tro mig !




När Linné anlände till Öland yttrade han dessa ord " Ölands strand hade vi knappt rört,förrän vi märkte,att detta land var helt annorledes än de andre Sveriges provincier......"





Karta Öland Ölands längd:
Ölands största bredd:
Landareal:
Högsta höjd
Antal invånare:
Kommuner:
Län:
Landskapsblomma:
Landskapsdjur:


Ölandssolvända
ca: 130 km
ca: 20 km
1341 km2
57,4 m.ö.h.
25 117 (1997)
Borgholm, Mörbylånga
Kalmar
Ölandssolvända
Näktergal

Näktergal



Hoppas ni får en spännande läsning !

önskar Sportfånens utsände
Lars G Öhlund



Bilden:Förtruppen utgjordes av chauffören och HBG:s f.d. legendariske keeper "Långe Jan" Asplund t.v. vars räckvidd var i klass med hans namne fyren på södra Ölands sydspets. Och vår ciceron var nöjd vid ankomsten till utgården i Vargmossen (Åstad) där grannen ansat gräsmattan på innergården.

Bilden: I väntan på Pierre,Göran och Melker blev det lite "pingpong" i ladan där Thomas Maja huserar med sin Loppis.Här får Thomas in en rejäl forehand på Asplund som är chanslös denna gång.

Bilden:Lasse Ö och värden Thomas Å. hade ständig kontakt med följebilen vis av tidigare års felkörningar.Pierre missade avfarten till "Ölandsbron" 2007 med en förvirrad kartläsare vid namn Håkan A. Så Melker fick ratta BMW:n denna gång. Trots detta blev det problem. Göran,Janne M och Pierre anlände via GPS:en bakvägen via en genväg till Himmelsberga som bara blev smalare och smalare enligt Melker.Men Öhlunds mobil som var försedd med en liten ficklampa observerade strålkastarna i mörkret och slussade in dem till den väntande surströmmingen.

Bilden:Janne Melker intar sitt vita vin med stoiskt lugn. Pierre bjöd friskt från sitt fantastiskt goda brännvin från Utö.Brännvinet tog aldrig slut enligt Pierre.Här sväljer vår franske vän ner ett par "Kallax" strömmingar som fått nog medans Thomas hand förbereder en "klämma" med lite "västerbottenost" på toppen.

Bilden: Efter en långpromenad i nattmörkret somnade ölandsfånarna sött och vaknade av sensommarsolen.Asplund hade dock problem med sin digitalkamera.Displayen visade motivet upp och ner.Öhlund föreslog att han skulle stå på händerna när han plåtade men han vägrade....

......varav resultatet blev alldeles upp och ner förstås ! Göran och Melker kommer med goda råd i morgonsolen.



Bilden:
Det är inte elevernas smutstvätt som hänger på tork i trädgården.Utan elevernas batikarbete som förevisas för Ölandsfånarna.Här på Capellagården bor och studerar dagens arvtagare till Carl Malmsten.


Vid nästan 70 år fyllda startade CM sitt slutliga skolprojekt. I Vickleby på Öland fann han en vacker gård som till en början kunde hyras och så småningom köpas loss och bli bas för den skolby han planerat så länge. En försöksverksamhet sommaren 1957 gav så inspirerande resultat att han bestämde sig för att realisera sina pedagogiska idéer här. Många är idag de arkitekter, slöjdlärare, teckningslärare, designers och konstnärer som fördjupat sina kunskaper på
Capellagården.


Bilden: fr.v. Melker,Pierre och Göran kollar in entrén till Cappelagården där Carl Malmsten bodde ända till sin död den 13 augusti 1972.

FAKTA:
Carl Malmsten, egentligen Charley Per Henrik Malmsten, född 7 december 1888 i Stockholm, död 13 augusti 1972 på Öland, var en svensk inredningsarkitekt, möbelarkitekt och professor.

Carl Malmsten var sprungen ur en högborgerlig stockholmsmiljö. Hans far var en framstående läkare och hans farfar Pehr Henrik Malmsten kunglig livmedikus. Malmstens mor var dotter till grundaren av Grand Hôtel i Stockholm. Carl Malmsten var farfar till Bodil Malmsten.


Bilden:Carl Malmsten och "Stadshusstolen" från 1916

Bilden: I anslutning till gården har nu skolan inrett upprustningens av den fina örtagården lagom till Capellagårdens 50-årsjubileum 2010.

Bilden:Göran"glad i hatten" provade en stråvariant i Capellagårdens lilla butik.Han ser nöjd ut.

Bilden:Solrosor tillhörande Capellagården mot den blå Ölandshimlen........

...och smaskiga persikor trivs på dessa breddgrader.

Ottenby fågelstation


Bilden:Ottenby är Sveriges bästa fågellokal med hela 378 arter noterade i området! Fågelstationen grundades redan 1946 och de är stolta över att bibehålla världens längsta obrutna fångstserie.


Bilden: Det stora antalet passerande flyttfåglar ger möjlighet till en unik övervakning av förändringar i fågelfaunan. Denna viktiga verksamhet bekostas bl.a. med anslag från Naturvårdsverket och inkomster från turismen.

Bilden:
Under den här hösten fångas det inte bara fåglar på Ottenby fågelstation utan också fladdermöss! Under augusti till oktober gästas fågelstationen av en kubansk forskare som fångar och ringmärker fladdermöss här nere på udden. Ringmärkning av fladdermöss är något relativt nytt i Sverige och riktigt intressant att följa. Under vindstilla nätter sätts därför höga fladdermusnät upp i fyrträdgården och olika läten spelas upp. Syftet är att försöka få en bild av i vilken omfattning som fladdermöss flyttar, hur stora mängder det är, vilka arter mm. Än så länge har ett tjogtal individer fångats och den vanligaste arten är dvärgfladdermusen, vilken också ses på bilden.Denna "batman"kommer dock från Mälby i Roslagen och räddades av undertecknad när han höll på att drunkna i vattentunnan! 

Bilden:Lammfärslimpa och stekt strömming utgjorde lunchvalet för hungriga fånar vid Ottenby fågelstation.En alldeles utomordentlig restaurang. Fyra "getingar" från undertecknad.

Bilden:Lunch på Ottenby fågelstation vid Ölands södra udde.Fr.v Lasse Ö,Janne M,Göran H,Janne Melker och Thomas Å

Bilden:Vid Eckelsudde finns möjlighet att se säl för här finns en koloni på 50-60 knubbsälar och enstaka gråsälar....

.....observeras genom dessa fotogluggar.


Bilden:Jan Asplund lever upp till fyrnamnet "Långe Jan" på Ölands södra udde. Ja ni ser ju själv han är ju lika lång.

Bilden:Thomas vår nya fånfotograf hittar grodperspektivet liggande utav Långe Jan som ovan.Slagsmål om att få bästa bilden på Asplund.





Bilden:På 300-talet e.Kr. byggde man för första gången upp en borg i Eketorp. Denna fungerade både som en tillflyktsplats och en samlingsplats för folket i bygden. Till borgen tog man sin tillflykt när främmande män sökte sig till södra Öland för att plundra och härja. Inne i borgen hade man byggt upp hus längs med murarna. I husen övernattade man tills faran ute i byarna var över och återvände sedan till sina gårdar.


Bilden:På Eketorp har det varit liv och rörelse sedan Järnåldern.Följ med på en resa genom tiden, tillsammans med HBG Sportfånarnas utsända Fr.v. Janne Asplund,Pierre Navier,Thomas Åström,Janne Melkersson och Göran Henriksson och få veta hur samhället såg ut och fungerade, från såväl utseende till hur man beskyddade sig mot fiender.


Bilden: Janne Melkersson med hjälmbrynjan och Janne Asplund ser skräckinjagande ut. Göran profilerar i bakgrunden. I striderna försvarade man sig med pil och båge, yxa, spjut, svärd och dolk. För att skydda kroppen mot fiendens pilar, hugg och slag använde man hjälmar och ringbrynjor av järn. Sammandrabbningarna innebar många skadade soldater.


Bilden:Göran"Pilbågen"Henriksson överraskade alla då han första gången satte alla tre pilarna mitt i prick.Hade han förvarnat hade de funnits på bild också.Vid omskjutning med instruktör där han fick bannor för att han höll bågen horisontalt muttrade Göran om att han minsann sköt bättre med liggande båge.Och han fick rätt som ni själva ser på den högra bilden.HBG har fått en ny favorit.Thomas och Janne Melker är imponerade åskådare.

Bilden:På 400-talet e. Kr. bygger man ut den gamla samlingsplatsen till en befäst bondby. Man flyttar helt enkelt ut muren en huslängd (ca 14 meter) och börjar bygga upp boningshus, fähus och förrådshus

Bilden: Skriftspråket man använde sig av på 400-500-talet kallas för den äldre runraden, futharken. Denna innehåller 24 tecken


Bilden:"Hem ljuva hem?  Svastikan (sanskrit lyckobringande [tecken]) eller hakkors som ni ser på den övre bilden är en typ av liksidigt kors. Det är en symbol som länge förekommit i flera olika kulturer, men har särskilt i europeiska kulturer blivit starkt belastad efter att nazisterna anammade den som sin symbol. Skriftspråket man använde sig av på 400-500-talet kallas för den äldre runraden, futharken. Denna innehåller 24 tecken. Man ristade i trä, på ben, i metaller och sten. De flesta bevarade texterna är korta och svårtolkade. Ofta rör det sig om trolldom, magi och besvärjelser.

Bilden:Borgen kom nu att bli en bostad för omkring 160 människor. Man räknar med att 15 gårdar har fått plats i borgen. Förrådshusen däremot, delade alla gemensamt på. I bostadshusen arbetade, åt och sov man.

Bilden:Varje gård som flyttade in i borgen byggde upp ett bostadshus och ett fähus. "Långe-Jan" umgicks med hönsen och tuppen som gick och pickade innanför murarna.

Bilden:Janne"kuddvar" Melkersson fick in ett dräpande slag när kuddkriget den s.k. "Janne-fejden" skulle avgöras på slagfältet. "Långe Jan" fick vika ner sig i enviget. (Envig var en tvekamp med vapen som i vissa fall användes i äldre tid för att avgöra rättstvister.) Men han såg lite ovig ut den gode Asplund!

Bilden:Pierre Navier visade oanade talanger och hans berömda franska nerver var som bortblåsta när han fick kuddvaret i högerhanden.Thomas"det sa bara klick" Åström hade klara problem med balansen och hade svårt att komma upp på bocken.Så utgången var ju ganska given......

.....Åström tappade kudden och föll pladask efter Naviers fullträff. Pierre"Singel"Navier gick vidare till "kuddvar-finalen" och möter där Melker i envig.

Bilden:Dags för finalen mellan Navier och Melkersson.En som det skulle visa sig bli en fruktansvärd jämn kamp.Då en envig skall avgöras blev vi tvungna att avbryta duellen av tidskäl då ingen lyckades få ner den andre i mattan.

Bilden:
Domaren och hemmansägaren Thomas Åström dömde båda till segrare. Vilket hade varit en omöjlighet i äldre tid.

Bilden:
Dragkamp är en uthållighets- och styrkesport där två lag på var sin sida drar i ett rep. Ett lag segrar först och främst genom att dra det andra laget en sträcka på fyra meter, men man kan också vinna genom att motståndarlaget diskvalificeras (varnas ut), vilket sker vid tre varningar under ett och samma drag.

Bilden:Normalt består ett dragkampslag av åtta dragare. Den person som står längst bak i repledet kallas ankare, i övrigt benämns dragarna efter sin plats i laget; etta, två, trea, etc. Till laget hör också en lagledare (coach) och en reserv/vattenbärare. Fr.v. Lasse"Kroppkakan"Öhlund,Thomas Åström och Janne Asplund även kallad "förtruppen" strålande glada över segern mot lag Navier.Vem som är ankare i det vinnande laget är väl inte att ta miste på !
Frågan är vem som var vattenbärare!


Bilden:
På 400-talet tillbad man många olika gudar. Varje gud ansvarade för ett speciellt område. Man trodde också att gudarna kunde ge människorna välgång, säker skörd och seger i kommande krig om man offrade fina saker eller djur till dem. Framför allt offrade man till gudarna i sjöar och våtmarker. På Eketorp valde man att offra hästhuvuden, hovar och svansar i vattenhålet strax öster om borgen.


Denna illustration från en isländsk handskrift från 1700-talet finns Ull med sina skidor och sin båge.De gudar man främst vände sig till hette : Ull (= den ärorika) Ull var den största guden. Han rådde över alla krig. Hans främsta symbol är skölden. Till Ull offrade ölänningarna innan de gav sig ut i strid. Offret skulle blidka Ull så att han gav lycka i striden. Syskongudarna Njord och Njärd(bilden t.h.) var fruktbarhetens gudar. De såg till att människorna fick barn, att fåren lammade och att korna fick sina kalvar. Njord och Njärd rådde också över sädeslagens växt på åkrarna och freden, så ville man få fred eller öka fruktbarheten hos växter och djur, fick man skänka syskongudarna riktigt fina gåvor.

Bilden:Ölandsfånarna är nu färdigtävlade stående med Eketorps borg i bakgrunden.Fr.v.Thomas Åström,Göran Henriksson,Jan Melkersson,Jan Asplund och Pierre Navier ger oss fingret.Han kunde inte förklara varför han gjorde det.

Bilden:Efter en fantastisk fin dag på södra udden så kom det upp flakmoln över horisonten.Men ingenting kunde stoppa Öhlund och Asplund vana "kallbadare" som de är.

Göran,Melker,Thomas tyckte det var i kallaste laget och följde det hela från skolbänken ordentligt påklädda!

Bilden.Pierre"Singel" Navier hade fullt upp med att kolla in alla brudar på stranden.Fast han skyllde på att han observerade ovanliga fåglar.Han skulle bara veta att bruden han spanade in var ihop med kanotisten på campingen.

Bilden:Inte helt fel Pierre det gäller att vara uppkopplad hela tiden.Hon kollar nog in dina "nakenbilder" från Åland på HBG-bloggen.....

Bilden:Tillbaka till Himmelsberga för att kolla in Thomas livsverk.Göran fick köra BMW:n igen.Han steg ur alldeles lyrisk och Melker fick agera kartläsare (den s.k. gps-mannen).Det blir nog snart bilbyte från Nissan till BMW gissar Sportfånen.

Bilden:Hemmansägare Åström guidade den övriga fåntruppen i Himmelsberga.Stolt visade han upp sitt pågående livsverk...

Bilden....bl.a ett charmigt uthus samt festlokal.Kolla in dörrarna som är olika. Samt placeringen på fönstrena.Helt medvetet gjort enligt Åström.En "dora" är dock sönder.Det var nog inte meningen....

Bilden: Pierre hade hämtat sig efter alla synintryck på stranden och fann sig snabbt när Göran lyfte upp en jättepumpa i Thomas fantastiska trädgård.....

Bilden.....kolla äpplet som Göran lagt undan för att få maximal kraft i lyftet.Melker kan bara konstatera faktum. Fakta:
Pumpa (Cucurbita pepo) är en art inom familjen gurkväxter samt benämningen på denna arts bär. Pumpa kommer liksom squash från Amerika. Pumpor är oftast runda med orange färg och de kan bli mycket stora.

Bilden:Det finns många olika typer av pumpa, alltifrån små prydnadspumpor på ett par hekto till jättepumpor på hundratals kilo. 100 g pumpa innehåller 24,5 kcal och 9 mg C-vitamin. Mogna pumpor kan förvaras några månader i ett svalt utrymme. SM i pumpaodling hålls varje år i månadsskiftet september/oktober på Solberga Gård i samband med Ölands Skördefest. Under de 3 senaste åren (2006 - 2008) har segrarpumpan vägt över 500 kg.

Bilden:"Himmelsberga Astrakan" en helt unik sort som Thomas hittade på sina ägor i närheten utav boningshuset i Himmelsberga.Han tog med sig äpplet till en äppelexpert som bara kunde konstatera att hon aldrig sett den sorten.Så då fick Thomas uppmaningen att döpa "pallet" som ovan.

Bilden:En stolt hemmansägare som fått en egen äppelsort uppkallad efter sig. Tar fram äppelkniven och låter oss provsmaka ett äpple.Det är första skörden kan man säga då trädet fortfarande har juniorstatus.


Bilden: Fotnot:
I Vilhelm Mobergs utvandrarsvit tar Kristina med sig en kärna till Amerika från ett astrakanäpple. Hon planterar denna kärna i jorden i sitt nya hemland, och det växer så småningom upp ett astrakanäppelträd.
Detta träd har en djup symbolisk roll som länk till det gamla landet, som en röd tråd genom hela romansviten, och när Kristina slutligen dör, dör hon med en bit av ett astrakanäpple från trädet i sin mun. Men vad Moberg möjligtvis inte visste, är att astrakanäppelträd, liksom alla andra speciella sorters äppleträd, erhålls genom ympning. Planterar man en kärna från någon sorts äpple, får man sannolikt endast vildäpplen.Frågan blir ju utsökt då hur kom "Himmelsberga Astrakan" till världen? Sug på den...

Bilden: Ett parti boule på Vargmossens fina greener slutade med avbrytet parti då vi var tvungna att hålla mattiden hos Lilian.Då ledde lag Åström klart.Oklart när partiet skall spelas färdigt i skrivande stund.Men ljuset började avta.Men det hade inte hindrat oss.Orsaken var ju att "kroppkakorna väntade.....

Bilden: Dags för dagens klo eller snarare kvällens.Efter en lång och händelserik dag på södra Öland med efterföljande bad och äppelsensationen "Himmelsberga Astrakan"styr vi kosan till Lilian och hennes "Himmelsberga bykrog".Vi hade lovat vara där runt halv åtta på kvällen.Och det hade börjat skymma så smått.Hon hade öppnat restauarangen enkom för vår skull.Då får vi ju inte komma för sent!

Bilden: Skål och välkomna till Himmelsberga bykrog.Vi har fått in kroppkakorna.Göran äter färsk lax.Nöjda och belåtna efter en lång dag smakade det härligt med husmanskost.Nygjorda "kroppisar"för dagen enligt Åström. "Långe Jan" ville ha stekt sidfläsk och vi hängde på förstås.

Bilden: Pierres "stilleben" innan han högg in på härligheten.....

Bilden: Vi skänker en tanke till Björn som hastigt lämnade Lilian med familj i februari månad 2009.Nu driver de bykrogen själva med stort stöd utav Thomas. Han har varit pådrivare och mentor till jordbrukarfamlijen som sadlade om och öppnade krog från starten 2008. Ni hittar den på nätet på adressen www.himmelsbergabykrog.se


Bilden: Eftersläckning i Thomas lada efter allt kroppkaksätande. Janne Melker Pierre Navier och Lasse Öhlund,Göran och Thomas förde intellektuella diskussioner och analyserade världsläget.Pierres UTÖ-snaps tog äntligen slut och smärre vinfläckar framkallades på furubordet.

Bilden:Efter ytterliggare en god natts sömn blev det söndagsfrukost och dags för uppbrott den tredje dagen.Pierre visade oanade talanger och ledde städningen medans Göran och Melker diskuterade bränsleförbrukningen på Jannes BMW. Hans Diesel drar bara ofattbara 0,45 l milen något som vi alla imponerades av.

Bilden:Janne Melker tittar på uret samt Pierre delvis skymd av en grytlapp som skall förhindra att man slår i huvudet i den låga entrén till köket.Dags för hemresa den tredje dagen.

Bilden:Uppbrott och hemresa för deltagarna i Öland del 4 : Fr.v. Pierre,Lasse Ö,Janne Melker,Thomas Å,Janne Asplund samt Göran H. som siktar mot stjärnorna. Förutom Öhlund som tittar in i kameran orolig för att självutlösaren inte skall fungera.

Bilden:Efter sedvanlig inhandling utav färska grönsaker i Algotsrums gårdsbutik dock ej några pumpor i år fortsatte vår färd hemåt via Pataholm vid Kalmarsund.

Bilden: På vägen hem passerar vi Pataholm ett välbevarat kustsamhälle, som under 1800-talet var en viktig handelsplats som lydköping åt Kalmars borgare. Pataholm uppstod som en handelsplats under 1600-talet. Under 1700-talet var Pataholm den största köpingen längs Smålandskusten, och man sjösatte många fartyg, bland annat Catharina Maria 1757, Twå Bröder 1763 och Sofia Magdalena 1770. Sjöfarten kulminerade under 1800-talet fram till 1920.


Bilden:I Pataholm kan man se byggnader och stadsplanering från förr, där Harbergska gården och Hullgrenska gårdenköpingens intar en central plats vid den gamla köpingens kullerstenstorg.

Bilden:Pataholm var hemort för Sveriges sista seglande brigg, Gerda, som 1936 lämnade Pataholm för att bli ett museifartyg i Gävle, där hon en gång byggdes.

Bilden:Rakt över Kalmarsund kan man härifrån se Borgholms slottsruin. Om man har en kikare dvs. Pataholm har ett 20-tal åretruntboende.


Bilden:"Fröken Caroline" i Pataholm det låter det. Vi kunde inte motstå att gå in i den enda öppna affären i hela Pataholm.Janne var sugen på en ny hatt. Hans nuvarande är lite ålderstigen eller hur?

Bilden:Här är hon Caroline i egen hög person.Hon bara dök upp från ingenstans.Och ville sälja "sommarsmulor" till oss. Vi var ju egentligen ute efter lite "käk". Men hon förklarade att konditoriet i Pataholm var stängt för säsongen.Någon restauarang fanns inte.


Bilden: Vad tycks? Nej det är ju inte "Långe Jan " längre....ser ut som Carl Larsson tycker vi!


Bilden: Nej,det blev ingen stråhatt för Asplund.Och vi övriga ville därifrån.Käket hägrade....

Bilden:Lite rökt fisk som visade sig ej komma från trakten serverades på "Timmernabbens rökeri " en fjärdingsväg från Pataholm där vi då äntligen fick stilla vår hunger.Lite märkligt ställe.Det låg en fiskebåt i hamnen men han fiskade inte åt dem förklarade servitrisen. Det visade sig att vi kom en "timme" innan stället skulle stänga för säsongen.Det var kanske därför hon inte var speciellt talför.

Bilden:Thomas var i sitt esse på vägen hem.Han plåtade hela tiden.Allt som rörde sig.Öppnade t.o.m "doran" på motorvägen för att få en bild på denna vackra regnbåge som mötte oss i Linköpingstrakten. Här är resultatet.På min fråga varför hans fotograferande accelerat i sådan omfattning så skyllde han på mig.


Faan trot...men här ovan har ni ju resultatet  från våra plåtande Ölandsfånar imponerande eller hur?

 



Text och Bild :

Pierre Navier

Thomas Åström

Jan Asplund

Jan Melkersson

Lars G Öhlund   















Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback