Djurgårdens Marcus Krüger bröt HV:s suddenrad

Marcus Krüger sköt 3-2 till Djurgården mot HV 71 när det återstod sex sekunder av den första förlängningsperioden. Nu står det 2-2 i matcher.

Efter sex raka förlängningssegrar i slutspelet bröts HV-raden. Djurgårdens Marcus Krüger blev hjälte i den tredje raka sudden death-rysaren i finalserien. 3-2-segern innebär att det står 2-2 i finalserien.

Krüger avgjorde rysaren när bara sex sekunder återstod av den första förlängningsperioden.Marcus Nilson hittade Krüger framför HV-målet och 19-åringen kunde överlista Stefan Liv i HV-målet.

Nu står det 2-2 i finalserien inför den femte matchen som spelas i Jönköping redan på torsdagskvällen.

HV71 har de senaste åren varit Sveriges vassaste lag i numerärt överläge, men efter tre finalmatcher och 16 power play-chanser hade laget kammat noll. Det blev 17:e gången gillt.

Backen David Petrasek klappade in 1-0 efter 3.43 framspelad av Johan Davidsson som snyggt lurade bort Djurgårdens Mathias Tjärnqvist vid sargen. En tung start för Djurgården som hade förlorat de två senaste finalerna och nu behövde en seger för att inte hamna i vinna eller försvinna-läge till den femte finalen på torsdagskvällen som även den spelas i Jönköping.

Laget kunde också avstyra två efterföljande numerära underlägen och sedan kvittera i öppningen av den andra perioden genom backen Kyle Klubertanz som sköt 1-1 mellan benen på Stefan Liv. Enligt tv-bilderna var Djurgården sex man på isen vid kvitteringen, men några protester från HV-lägret syntes inte.

HV71 tog tillbaka ledningen - ännu en gång i numerärt överläge. Den här gången hade Djurgårdens slutspelssuccé Gustaf Wesslau inte riktigt koll i målet. Han lyckades bara halvrädda Adam Almqvists backskott och när han slängde sig bakåt för att fånga in pucken stötte han den i stället i mål.

I den andra perioden spräckte Djurgårdstränaren Hardy Nilsson förstakedjan som bara producerat två mål i finalserien. Marcus Nilson fick lämna plats för Andreas Engqvist bredvid Kristofer Ottosson och Jimmie Ölvestad.

Djurgården spurtade i den sista perioden och utdelningen kom i numerärt överläge. Marcus Krüger styrde in Marcus Ragnarssons backskott via Liv och ena stolpen efter 12.44.

HV fick dock ett jätteläge att avgöra matchen i slutet av den tredje perioden. Nästan två minuter i spel fem mot tre gav dock ingen utdelning. Närmast var Jukka Voutilainen med ett ribbskott.

SM-final, match 4 i bäst av 7

HV 71-Djurgården 2-3 (e förl (1-0, 1-1, 0-1, 0-1)
Första perioden: 1-0 (3.43) David Petrasek (Johan Davidsson, Martin Thörnberg) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 1-1 (1.26) Kyle Klubertanz (Jimmie Ölvestad, Marcus Ragnarsson), 2-1 (14.05) Kristopher Beech (Adam Almquist, Teemu Laine) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 2-2 (12.44) Marcus Krüger (Marcus Ragnarsson, Andreas Holmqvist) spel fem mot fyra.

Fjärde perioden: 2-3 (19.54) Marcus Krüger (Marcus Nilsson, David Printz).

Skott: 39-34 (8-6, 17-10, 6-11, 8-7).
Utvisningar, HV 71: 5x2. Djurgården: 7x2.

Domare: Patrik Sjöberg, Gävle, och Marcus Vinenrborg, Ljungby.
Publik: 7 000

Källa:sverigesradio.se