AIK klart för elitserien-svartgul segeryra efter nervpärs

Bilden:Lucas Lawson nyförvärvet från Nynäshamn avgjorde med sitt 1-0. AIK är nu klart för elitserien i ishockey 2010/11. 2—0 hemma mot Växjö räckte för att AIK skulle ta steget upp i högsta serien och byta plats med Rögle.

AIK är klart för elitserien i ishockey 2010/11.

Det krävdes seger hemma mot avsågade Växjö för att elitseriekontraktet skulle säkras. Något som visade sig vara lättare sagt än gjort.

– Vi har levt med kniven på strupen de senaste omgångarna, sa AIK-tränaren Roger Melin till Radiosporten efter matchen.

– Nu ska vi etablera oss i elitserien genom att satsa på stockholmare, säger sportchefen Anders Gozzi.

AIK hade ett spelmässigt övertag och skapade också de bästa chanserna, men hade mycket svårt att få in pucken bakom duktige Victor Fasth i Växjös mål.

AIK spelade bland annat fem mot tre en och en halv minut i andra perioden, men förblev mållöst.

Det förlösande målet, som hela det fullsatta Hovet väntade på, kom efter 54.22.

Oscar Ahlströms långa svepande passning hittade fram till Lucas Lawson som hittade en lucka mellan benen på Växjö-målvakten Fasth.

När Växjö plockade ut målvakten i jakt på kvittering skickade Daniel Bång in 2-0 för AIK som kunde jubla ikapp med sina fans.

Leksand vann hemma mot Almtuna 2-1 medan Rögle vann 3-2 hemma mot Södertälje efter straffar.

AIK-Växjö 2-0 (0-0, 0-0, 2-0)
Tredje perioden: 1-0 (14.22) Lucas Lawson (Oscar Ahlström), 2-0 (18.38) Daniel Bång mål i tom kasse.

Skott: 43-25 (19-4, 13-11, 11-10).
Utv, AIK: 4x2.
Växjö: 7x2.

Domare: Wolmer Edqvist, Grums, och Sören Persson, Lidköping.
Publik: 8 079.

11 april
AIK-Växjö Lakers 2-0
Rögle-Södertälje 3-2 es
Leksand-Almtuna 2-1

ef=efter förlängning. es=efter straffar.

Växjö Lakers HC 10 1 2 7 29 -45 6

Lag 1-2 är kvalificerade för spel i Elitserien. Övriga spelar i HockeyAllsvenskan 2010-11.