SM-guldet till HV 71 efter "sudden" förstås

Bilden:Teemu Laine stod för både guldmål och guldvrål när HV71 besegrade Djurgården med 3-2 efter förlängning i den sjätte finalen på Hovet i Stockholm.

HV 71 är svenska mästare i ishockey efter ännu ett förlängningsavgörande.
– Vilket lag vi möter. Man borde dela ut två guldmedaljer, sa HV 71:s målvakt Stefan Liv sekunder efter avgörandet.

Efter förlängningssegern i torsdags i Jönköping hade HV71 matchboll på lördagseftermiddagen. Djurgården var piskat att vinna för att tvinga fram en sjunde och avgörande match i Jönköping på måndag.

Men smålänningarna tog chansen direkt. Och efter fyra tidigare förlängningsrysare så blev det naturligtvis ytterligare en.

Teemu Laine fixade föreningens fjärde SM-guld i historien och det tredje sedan 2004.

HV har under slutspelet spelat nio förlängningar och vunnit åtta av dem.

Djurgården drabbades av en tung skada i öppningsperioden när Jacob Josefson, tre mål i finalserien, tvingades utgå på vad som såg ut att vara en smäll på knät. Josefson kolliderade med Mattias Tedenby i egen zon i en situation som såg ut som en olycka.

Djurgården började den sjätte finalen bäst och Marcus Ragnarsson prickade stolpen efter sju minuter. Mathias Tjärnqvist hade också ett friläge som HV-målvakten Stefan Liv nöp. HV71 kom dock tillbaka och var det starkare laget i slutet av perioden.

Den andra perioden fick samma matchbild. Efter drygt tolv minuter ledde hemmalaget skotten med 10-3 tack vare tre HV-utvisningar under de första åtta minuterna.

Backen Andreas Holmqvist hittade rätt i första numerära överläget efter 4.24 - men bara 25 sekunder senare kvitterade Pasi Puistola som var den som satt utvisad vid hemmalagets ledningsmål.

I övrigt brände Djurgården sina numerära överlägen, totalt fyra i den andra perioden, inklusive spel med fem mot tre i 39 sekunder.

Då var HV71 betydligt effektivare. När laget fick sitt andra numerära överläge i matchen i början av sista perioden tog HV guldgreppet. David Petrasek sköt 2-1 i Gustaf Wesslaus bortre hörn från backposition efter 1.27.

I 14.41 var SM-guldet i smålänningarnas ägo.  Då slog Kristofer Ottosson till när just Petrasek satt i utvisningsbåset.

Janne Niinimaas klubba fastnade i armhålan på Jimmie Ölvestad bakom målet och när finländaren lämnade sin position för att plocka upp klubban vandrade Ottosson in framför mål och prickade in kvitteringen.

Djurgården–HV 71 2–3 e förl
1-0 Andreas Holmqvist, 1-1 Pasi Puistola, 2-1 David Petrasek, 2-2 Kristofer Ottosson, 2-3 Teemu Laine