Svenska Ishockeyförbundet säger nej till AIK-dubbel

Det beskedet ger Svenska ishockeyförbundets ordförande Christer Englund.

- Det kan jag säga direkt nej till. Att man skulle göra allsvenskan till en farmarliga till KHL är uteslutet, säger Englund.

På onsdagskvällen har AIK hockey ett extra möte där medlemmarna ska få rösta i frågan om klubben ska gå vidare med planerna på att spela i ryska KHL nästa säsong.

Säger mötet ja kommer AIK att ansöka hos Svenska ishockeyförbundet att få spela i KHL till nästa säsong. När planerna presenterades i höstas var ett av alternativen att spela parallellt i det svenska seriesystemet och KHL.

Men det säger Englund nej till.

- Antingen söker man utträde med sitt representationslag för att spela i en annan liga, och då lämnar man svensk ishockey, eller också gör man inte det.

Även om Englund inte vill föregripa ett eventuellt beslut låter det tveksamt att förbundet skulle släppa AIK till KHL. I sin senaste ledare i förbundsorganet Hockey skriver Englund att han inte tror på en utveckling med klubblag som spelar i andra länder. "Jag tror inte att något land låter något eller några av sina lag lämna landets liga".

Englund utvecklar för TT:

- Det är väl den bedömning jag gör just nu utifrån de strategier som tagits även internationellt för ett antal år sedan tillsammans med ligorna. Det är inte mer än tre år sedan som man var inne på att ha starka nationella seriesystem samtidigt som man skulle bygga på Champions hockey league (CHL). Det finns inga signaler någonstans att det skulle finnas med som planer i nationsförbunden, säger Englund som också är ordförande i Internationella ishockeyförbundet co-ordination committee, som hanterar klubb- och ligafrågor med nationsfrågor.

AIK-ordföranden Peter Mellqvist är optimistisk både inför medlemsomröstningen och i så fall en senare fråga till Svenska ishockeyförbundet.

- Vi hade inte lämnat in det här om vi inte hade gjort en kvalificerad bedömning att det skulle kunna gå igenom. Jag kan inte se någon bra anledning att förbundet skulle säga nej, förutom att det är prejudicerande, säger Mellqvist.


Källa:TT


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback