AIK vidare i Champions league efter 0-0 mot Jeunesse d´Esch

Bilden:"Tjernas" AIK är klart för tredje omgången i Champions league-kvalet efter 0-0 mot Jeunesse d'Esch. Därmed är man garanterad fortsatt cupspel.

AIK åkte till Luxemburg med en 1-0-seger i bagaget. I returen tog svensklaget kommandot och Dulee Johnson och Kenny Pavey kom båda till skott under de första minuterna. Men varken AIK eller Jeunesse d'Esch prickade rätt och första halvlek slutade mållöst.

Även i andra halvlek hade AIK övertaget men hade svårt att göra mål. I den 69:e minuten byttes första matchens målskytt Pontus Engblom ut, ersatte gjorde kroatiske nyförvärvet Goran Ljubojević.

– Det är egentligen väldigt få målchanser, jag vet inte om det är någon riktig målchans i matchen. En relativt avvaktande match, säger AIK:s assisterande tränare Björn Wesström till Radiosporten.

Trots två byten, Viktor Lundberg ersatte Antonio Flávio, blev det alltså inga AIK-mål. Men laget klarade sig vidare med oavgjort.

– Känslan är att det är många inspirerande matcher för AIK på kort tid just nu. Jag tycker inte över de här två matcherna att de hotar oss egentligen på något sätt, så ur det perspektivet var det inte nervöst. Sen kanske vi hade hoppats att vår offensiva prestation skulle vara bättre och att matchen inte skulle leva så länge som den gjorde, säger Wesström.

I den tredje kvalomgången får laget möta norska Rosenborg. De besegrade nordirländska Linfield hemma på Lerkendal med 2–0. Svenske Rade Prica gjorde 1–0 efter 32 minuter. 55 minuter senare gjorde Markus Henriksen 2–0. Det innebar att de gick vidare med just 2–0.

Första matchen spelas på tisdag på Råsunda, retur i Norge en vecka senare. Seger där innebär en playoff-plats till Champions league och dessutom 21 miljoner kronor till klubben.

Förlust ger en plats i gruppspelet i Europa league där AIK kan få möta någon av de allsvenska rivalerna; Elfsborg, Kalmar eller Gefle.