HBG 40 årsfestade i Solberga-stumfilm slog alla med häpnad


Bilden:Parken i gamla Solberga där många av HBG:s första medlemmar tog sina första skridskoskär. Foto:Håkans famljealbum.

Bilden: Året var 1971.En av de första lagbilderna tagna på hbg:are i omklädningsrummet. Fr.v.nederst Per"Lippe" Cassel(keeper),Lars"Laban" Bjurvald,Dick Magnuson(ovan t.v.) klasskompis okänd (ovan) Håkan Andersson samt Ove Hedlund (hämtad från Djurgårdens juniorer) Foto:Lasse Öhlund



Hösten 1970 arbetade Lasse Bjurvald och Bosse Ingman på posten,Lasse Öhlund på Pressens Bild,Göran Henriksson på Solberga Sjukhus,Ove Hedlund delade ut morgontidningarna och Håkan Andersson pluggade på vuxengymnnasium.
Håkan A. och Lasse Ö var två klubblösa individer. För gamla för att spela juniorfotboll och för dåliga till seniorspel. De skulle denna höst bilda en numera smått historisk klubb.Bildandet gick troligtvis till ungefär så här:
Lasse frågade Håkan om de skulle anmäla ett lag till korphockeyn. Håkan svarade ja. Lasse fyllde i Stockholmskorpens anmälningsblankett och fastnade en stund på raden - föreningens namn?
Eftersom det var en anmälan till korphockeyn så skulle det med i namnet men det skulle även finnas med något som berättade om oss aktiva.

Lasse hittade namnet ganska snabbt och sista raden på anmälningsblanketten kunde fyllas i:

>Hockey Bockey Gänget Sportfånarna<

Klubben var bildad och datumet skrevs till den 1 oktober 1970.

p.s. Lasse Ö har själv inget minne av hur klubben kom till. Det är här Håkans version av HBG:s
bildande.


Bilden:Tillbaka till rötterna.40-årsjubileet skulle firas av på en enkel hyresgästlokal på Kristallvägen i Solberga.Pengarna skulle satsas på en italiensk buffé från Hötorgshallarna minsann.Pierre hade inhandlat öl och whisky på väg hem från Åland.

Bilden:Fr.v. Lasse Ö,Håkan A.(HBG:s grundare) samt Kjelle Sundstedt utgjorde den berömda trion ÖSA med säte på Sulvägen 1972. Det var Kjelle som i DN upptäckte att Ferbs Cafe´skulle hyras ut på Långsjövägen 84.Men Kjelle träffade sin första fru Gunilla så det blev ingen inflyttning för honom i det som skulle bli HBG:s högkvarter.
Foto:Bernt Eriksson

Bilden:Mingel och mycket att prata om efter ankomsten. fr.v. Lars-Erik Ohlson,Berra Eriksson,Anton Bjurvald,Andreas,Per Henriksson,Janne Melkersson,Guy o Pierre Navier,Håkan Andersson,Björn Lager,Anders"Linus" Lind,Lasse B:s Yvonne samt Janne Asplunds Anette.

Bilden:Här vankas det käk minsann.Klasse Eriksson är först i kön och junioren Per Henriksson tätt efter.

Bilden:HBG:s ordförande Pierre"Offside" Navier samspråkar med målvaktslejonet Janne Asplund(legendarisk med 3 inteckningar i guldskon).Guy Navier yngre bror till ordföranden samspråkar med Kjelle "Ösa" Sundstedt.I bakgrunden syns Klas Eriksson(illustratör och legendarisk innerback) konversera med Anton"Mini" Bjurvald som stod för kvällens klo alla kategorier-stumfilm från Åland!

Bilden:Juniorerna dvs dagens A-lag i fotboll hade slutit upp mangrant till 40-årsjubiléet. Fr.h. Anders Edquist och Rikard Sund,fotbollsansvariga,Björn Lager(festkommitén) Jocke Larsson(Pierres svärson),?.

Bilden:Yvonne strålande glad medans HBG:s legendariske mittfältsdynamo Matte Månsson kliar sig i huvudet och ser brydsam ut.

Bilden: Fr.v. Bernt "berra" Eriksson,legendarisk högerback i gamla HBG samtalar med Anders Edquist som är en utav två fotbollsansvariga för A-laget.

Bilden: HBG:s bokbord med ett urval av Sportfånen genom åren visades upp.Även ett av de första medlemskorten och jubileumstidningen HBG 11 år fanns med.

Bilden: Yngste medlemmen i HBG Sportfånarna Per Henriksson läser ett utav de första utgåvorna utav Sportfånen då Bernt Rehnberg illustrerade bakrutan med sin serie "Super Nesse".

Bilden:HBG:s ordförande och bäste målskytt under dessa 40 år i föreningen Pierre Navier håller ettt lysande tal.Han hyllar HBG:s grundare samt sammanfattade  åren som gått på det sätt som bara han kan.Han höll inte med Håkan om att han är den spelare i HBG som sprungit mest offside.Men en sådan här kväll förlåter vi honom för det !

Bilden:Klas Eriksson Sportfånens illustratör och HBG:s försvarsklippa genom åren höll ett rungande tal där han krittiserade Innebandy-ansvariga Göran o Thomas för att inte HBG vågar ställa upp i en träningsmatch mot hans nya lag Arne Anka på Värmdö. Där han numera är lagledare och tränare.Han har nu i ett antal år försökt få till ett möte men fått tummen ner av Henriksson.

Bilden: Lars-Erik Ohlson,kassör och legendarisk innerback och förste eldvakt på Åland höll ett riktigt brandtal där han uppmanade de församlade Sportfånarna att komma ner och titta på A-laget i fotboll. Det har varit lite si och så med det tyckte han.

Bilden:.....När han begärde ordet lyckades han slå sönder vinglaset. Shit happens....

Bilden:Dags för Quiss dvs. på svenska frågesport.Anton hade gjort i ordning 10 frågor relaterade till 40 årsminnet.Det bestämdes att Bord 1 ( Lasse Ö ) skulle möta bord 2 (Håkan A). Det var slutligen fråga 8 och Håkans goda minne som avgjorde dvs. HBG spelar i dag i gula tröjor med svarta delatjer.Men klubben har genom åren uppträtt i en rad olika färger.Hur många olika matchställ har vi haft och ilka färger har vi spelat i? Fullständigt kaos utbröt då Bord 1 ansåg sig överkörda !. Larsa fick gå in då Pierre som ledde frågesporten ansåg sig höra till bord 2 helt plötsligt trots at han var frågeledare.... Oj,oj,,,    Fazerchokladen som utgjorde priserna delades ut till de yngsta juniorerna. Vet i faan om någon egentlig vinnare korades!

Bilden: Festkommiténs Björne Lager agerade kökspersonal mellan talen.....

Bilden: Håkan kom till mig och berättade att han hittat ett 20 år gammalt tal som det var meningen att han skulle hålla på vårt 20-års jubileum 1990. Men av någon anledning så glömdes det bort.Men Håkan visade med sitt tal även om det är 20 år gammalt att HBG-lever ! Rätt kul faktiskt att vår vision om att alla skall få spela håller så här lång tid efteråt.HBG:s affärsidé still going strong efter 40 bast !

Bilden: När de flesta fånar redan hade lämnat festen så stämde Pierre och Roger upp sin gamla slagdänga från Åland
marseljäsen dvs. Frankrikes nationalsång.Guy ,Klas och Per lyssnar andäktigt.Vi önskar Pierre lycka till när han nu lämnar oss för 7 veckors sjukvårdstjänst i Kenya. Dr. Navier kanske renutav lär sig den kenyanska nationalsången framför lägerelden i Afrika.

Bilden:fr.v. Klas,Mats,Roger,Guy,Linus och Kjelle(i framsätet) ser bekymrade ut uppsuttna i stortaxin.Men Pierre och Roger fick inte plats trots att Kjelle S. ringt efter färdtjänst i två timmars tid.Men det hela ordnade sig till slut inför efterfesten i Gamla stan.


Nu är det bara 10 år kvar till 50-årsjubilet dvs 2020. Vi får se om Öhlund hittar sitt gamla tal från 2010 då !
Tack skall ni ha för en trevlig samvaro och med hopp för ytterliggare tio framgångsrika år för HBG Sportfånarna.

Tack Janne Asplund för alla dina fina festbilder då undertecknad inte var i bästa foto-form denna minnesvärda kväll den 25 september 2010.


p.s. Anton har lovat att skicka över en länk så att hela världen får se stumfilmen från Åland 2010


mvh
Lasse Ö


















Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback