Öland "Kroppkakornas" förlovade land - Del 5


Bilden:Söderköping och en spegelblank Göta kanal i bakgrunden. Det har blivit förtruppens rastplats i arla morgonstund även detta år 10 september år 2010. Janne Asplund ,Thomas Åström tar fram den medhavda matsäcken. Men en.....

Bilden:......en objuden gäst dök andäktigt upp.

Bilden:....och ville absolut prompt ha Thomas hembakta matbröd....

Bilden:Men Janne ville annat....

Bilden: Till slut så matade Thomas honom.Och Anders And tackade för kaffet genom att bita oss i fingertopparna så att vi nästan fick andnöd.



För femte året i rad och i fotspåren efter Carl von Linnés öländska resa 1741 dvs. för över 269 år sedan styrde vi återigen kosan till denna Östersjöns pärla.Och som vanligt var vår värd och ciceron innebandyansvarige Thomas Åström.

Övriga medverkande valåret 2010 var: Håkan"Viv" Andersson,Jan"Kuddvar" Melkersson,"Långe-Jan"Asplund och Sportfånens utsände Lars G "Kroppkakan" Öhlund. Tidigare har Anders Petersson,Bosse Ingman,och Pierre"Kempes" Navier samtliga tidigare och nuvarande HBG-medlemmar deltagit.

Ni som ej haft förmånen att få lära känna
"kroppkakornas hemland " är hjärtligt välkomna kommande år hälsar färdledaren Thomas"Himmelsberga"Ås(tad)röm. Lilians gudomliga och "ö-kända" kroppkakor (se bilden nedan) på Himmelsbera Bykrog räcker till alla. Tro mig !





När Linné anlände till Öland yttrade han dessa ord " Ölands strand hade vi knappt rört,förrän vi märkte,att detta land var helt annorledes än de andre Sveriges provincier......"



Bilden:Medans Janne var på sitt sedvanliga kundbesök i Färjestaden och vår värd Thomas förberedde de övrigas ankomst så passade "nattarbetaren" på att ta en liten "powernapp" i vardagsrumsoffan i Vargmossen.

Bilden: Ingen rast ingen ro. Dags för att sätta på mandelpotatisen inför kvällens klo. Årets surströmming skulle avsmakas.

Bilden:Själv tycker jag inte att ögonblicket när man som som eftersläntare träder in i stugan och möts av det dukade bordet,doften av potatis och förnimmelse av surströmming är helt fel säger Janne Melker som här anländer tillsammans med Håkan. Janne hade ställt in GPS:en och körde en genväg som egentligen är en traktorväg.

Bilden:Skål och välkomna till Vargmossen. De nytillkommna var verkligen hungriga som vargar.

Bilden:Janne Melker kollar sin nalle.Thomas verkar vara i helt andra tankar.Antingen är han i valet och kvalet. Men han njuter förstås utav årets strömming som var fast och fin.

Bilden:Likaså Lars G som gjort en rejäl surströmminsklämma av Kallaxfilér inför Asplunds kamera.

Bilden:Jag tycker att det fanns flera höjdpunkter. Den objudna gästen som var lite blyg och kom, såg och sedan lämnade oss var i sig en höjdpunkt.
De politiska diskussionerna var lite lama i år. Det var högre klass på den politiska debatten vid det föregående valet. Jag ser fram mot 2014 hälsar Håkan.

Bilden: Lördag f.m. de värsta surströmmingsraparna och gaserna hade lämnat våra kroppar.Vad har Melker,Janne och Håkan i sikte månne ?

Bilden:Jo,nämligen nästa resmål på Åströms Ölandsresa.
Nämligen några kilometer norr om Sandvik. Där ligger Jordhamn.Här står Ölands enda bevarade vinddrivna skurkvarn.(se nedan)


Sedan lång tid tillbaka har ölänningarna använt sig av kalksten.Den blev också tidigt en viktig handelsvara. I städerna runt Östersjön finns byggnader som innehåller både obearbetad och slipad kalksten från Öland.För att kunna slipa stenen byggde man ett s.k. skurverk (skurkvarn).
Till en början drogs skurverken av oxar eller hästar s.k. hästvandring. I mitten av 1800-talet kom så skurkvarnen där man utnyttjade vinden som kraftkälla. Att sköta skurkvarnen var mestadels en kvinnosyssla medan männen seglade runt för att sälja stenen
.

Källa: Johansson. K. 1999. ÖKA-Ölands kulturarv.


Bilden: fr.v. Lars G,Håkan,Janne A. och Melker poserar framför kvarnen med "Stenkusten" i bakgrunden.

Bilden:Läckra nyrenoverade fiskestugor kantar Jordhamn.

Bilden:Färden går vidare norrut via Byxelkrok.Vårt mål var fyren Långe Erik som ligger på Ölands norra udde. På vägen dit skrämde vi upp ett gäng långhornade Highland cattle.

Bilden: Men vad händer nu ? Jo Melkers GPS hittar inte vår ciceron Thomas genväg genom landskapet i närheten av Byrum....

Bilden:...men efter en kortare överläggning när vi insåg "allvaret" vände vi åter mot mer bebodda trakter och kom så småningom upp på stora vägen mot Byxelkrok.

Bilden:Fyren Långe Erik, belägen på Ölands stora grund och norra udde är en 32 meter hög fyr byggd av kalksten.Det är 138 trappsteg till balkongen som är belägen på ca 28 meters höjd.Långe Erik stod färdig år 1845.Drivkraft till linsernas rotation var från början ett lodurverk vilket gick drygt en timma på en uppdragning. Detta urverk, som fortfarande finns kvar uppe i tornet togs ur bruk vid fyrens elektrifiering 1947.F
yrplatsen automatiserades 1976 och efter det var det endast en tjänst som väderobservatör som var bemannad på Ölands norra udde.Hösten 1991 släcktes den stora lanterninen i fyren för att ersättas av en liten fyr som är monterad på fyrens balkong.

Bilden:Allt är nämligen inte guld som glimmar men håll med om att det blev en vacker bild i närheten utav Långe Erik.

Bilden:En gudomlig plats på jorden.Fyrplatsen saknade landförbindelse fram till 1965, då den nuvarande bron byggdes. Skall vi inte bada snart tjötade Asplund?

Bilden:Och nu var det dags för "Sållet"Asplund som aldrig bangar för ett dopp.Färden gick vidare till Böda Sand där man nu kunde bada helt ostört.En fantastisk bit av det bästa Öland kan erbjuda av sandstränder.

Bilden: Burr!  Asplund antydde att det kunde vara en sisådär en 14 grader C i havet.Han hade nog rätt då det var bara han som var i och simmade.Är det ingen mer som vill "Böda" månne ?

Bilden:Ingen skugga över Janne när han har svalkat av sig i Östersjön.Nu tillbaka för uppladdning och en bira innan middagen på Himmelsberga Bykrog.

Bilden: Thomas har inlett en ny karriär som artisförmedlare för Himmelsberga Bykrog och har i sommar kartlagt Ölands musiker såväl amatörer som proffs.Har gör han en bejublad entré när Sportfånarna var inbjudna för en sedvanlig Kroppkaksafton hos Lilian. Thomas Maja har utsmyckat scenen med en imponerande grytlappsutställning från sin Loppis i Vargmossen.

Bilden:Vi kan inte låta bli att visa upp denna enastående prydnadskudde med ett dockansikte insytt i grytlappen?

Bilden: Janne Asplund är "kung i baren" som var ett nytt inslag denna säsong på Himmelsberga Bykrog.

Bilden:Bykrogens Lilian tar upp beställningarna från hungriga Sportfånar medans Thomas underhåller från scenen.

Bilden:Fräscha "Fånar" dan efter väntar på att få komma in på Himmelsberga Konstmuséum på söndagsförmiddagen.


Bilden: Journalisten Alma Falk ,signaturen Måns i tidningen Barometern, fotografier på människor och miljöer på Öland 1950-1970-tal.

Bilden: Foto:Alma Falk

Bilden:Och en minnesutställning med Einar Rosén 1910-1998. Måleri, grafik och teckningar med motiv från i huvudsak Öland.Einar Rosén var elev vid Konstakademing 1939-44 med främst Otte Sköld och Fritiof Schüldt som lärare. Erhöll 1948 Winqvista resestipendiet och Kungastipendiet 1957. Här självporträtt ovan på Einar Rosén.

Bilden: Porträtt av Kalle i Segerstad, Foto:Lillemor Derr.

Bilden: Det börjar närma sig hemfärd.Men först måste vi visa Thomas pumpa som klättrat upp i trädet på Vargmossen.Är det inte häftigt så säg !

Bilden:Väskorna är packade.Janne A. Thomas och Håkan laddar för hemfärd i förmiddagsolen.

Bilden:I strålande solsken började vi återfärden till Stockholm från Thomas parkering i Vargmossen.

Bilden:
Ölandsgänget 2010 på en lagbild framför Ölandsfärjan i Mönsterås hamnbassäng som på sommarhalvåret går till Borgholm bl.a. Här tog vi en kafferast med nybredda mackor som Asplund fixat.Tack för den här gången Thomas.Fr.v.Håkan,Janne A.Lasse Ö och Janne Melkersson



Text och Bild :

Thomas Åström

Jan Asplund

Lars G Öhlund.   




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback