Sverige vidare till semifinal – och OS

Bilden:En svenska är med i toppen av VM:s skytteliga. Göteborgs 24-åriga mittfältare Lisa Dahlkvist nickade distinkt in 2—0 i kvartsfinalen mot Australien.Här kramas hon om segerusiga lagkamrater.

Sverige är i semifinal i fotbolls-VM efter 3–1 mot Australien i kvartsfinalen. Segern innebär också att Sverige är klart för spel i OS i London nästa år. ”Oerhört skönt”, säger förbundskapten Thomas Dennerby till TV4.Efter segern i kvartsfinalen mot Australien får Sverige spela VM-semifinal på onsdag mot ett lag som förbundskapten Thomas Dennerby uppskattar: Japan.
Sverige tog snabbt ledningen mot Australien. Therese Sjögrans skott, efter förarbete av Lotta Schelin, gav 1–0 i tionde minuten. Lisa Dahlkvist nickade in 2–0 på ett inlägg från Sjögran i 16:e minuten.

Men Australien repade mod, med stöd av hemmapubliken, som visste att Tyskland skulle missa OS i London om Sverige vann. De två bästa europeiska lagen i VM, utöver England, får delta där. Nu blev det Sverige och Frankrike. Tyskland, som förlorade sin kvartsfinal mot Japan, missar OS – det är en riktigt stor skräll.

I 40:e minuten reducerade Ellyse Perry med ett långskott i krysset efter en kort hörna.

Kort efter paus gav Sverige en replik. Lotta Schelin högg direkt på ett löst bakåtpass, slog bollen på ena sidan av målvakten och sprang själv på den andra, varpå hon kunde lägga in 3–1. Ett snyggt mål av en av VM:s bästa anfallare.