AIK i brygga efter ny FBK-seger -Luleå vann i sudden

Bilden:Trots ledning i början av tredje perioden lyckades inte AIK hålla tillbaka slutspelsgiganten från Värmland.

– AIK var bra i två perioder, men i tredje ökade Färjestad tempot och hände inte AIK med. dessutom fallerade annars duktige Viktor Fasth i hemmamålet, säger Radiosportens expert Lars-Gunnar Jansson efter Färjestads seger.

Jonas Junland blev matchhjältenär Färjestad gick upp i 2-0-ledning i semifinalserien mot AIK i hockeyslutspelet.

Med mindre än fyra minuter kvar att spela prickade den 23-årige backen in det matchavgörande 3-2-målet.

– Vi blev bättre och kontrollerade pucken bättre och gjorde en bra avslutning, säger Jörgen Jönsson och fortsätter.

– Vi kanske har en liten-liten-liten matchboll nu.

Anders Bastiansen fastställde fyra sekunder från slutet segern till 4-2 i tom kasse.

AIK har trots underläget med 0-2 i matcher inte har gett upp.

– Det går att vända, säger lagkaptenen Dick Tärnström.

– Största skillnaden mellan lagen är framför allt att Färjestad är mer homogena. Men AIK har en härlig hängivenhet, säger L-G Jansson.

AIK - Färjestad 2-4 (1-1, 1-0, 0-3)

Första perioden: 1-0 (3.31) Rastislav Pavlikovsky (Dick Tärnström, Johannes Salmonsson), 1-1 (5.58) Emil Kåberg (Mattias Sjögren, Jonas Junland).

Andra perioden: 2-1 (14.36) Christian Sandberg (Dick Tärnström, Daniel Rudslätt) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 2-2 (7.59) Pelle Prestberg (Mattias Sjögren, Emil Kåberg), 2-3 (16.17) Jonas Junland (Anders Bastiansen), 2-4 (19.56) Anders Bastiansen (Mattias Sjögren) mål i tom kasse.

Skott: 17-38 (6-12, 7-9, 4-17).
Utv, AIK: 4x2. Färjestad: 5x2.
Domare: Patrik Sjöberg, Gävle, Thomas Andersson, Gävle.
Publik: 8 094.

Färjestad leder med 2-0 i matcher.

Luleå-Skellefteå 4-3 e förl (1-2, 1-1, 1-0, 1-0)
Första perioden: 0-1 (4.39) David Rundblad (Yared Hagos, Tim Erixon), 1-1 (13.10) Jonas Berglund (Robin Jonsson) , 1-2 (13.33) Jimmie Ericsson (Petter Granberg).

Andra perioden: 1-3 (17.38) Pierre-Edouard Bellemare (David Rundblad, Yared Hagos), 2-3 (18.08) Cam Abbott (Topi Jaakola, Chris Abbott).

Tredje perioden: 3-3 (15.10) Joonas Vihko (Chris Abbott, Topi Jaakola).

Fjärde perioden: 4-3 (11.15) Simon Hjalmarsson (Pierre Johnsson, Niklas Olausson).

Skott: 32-39 (7-11, 11-14, 8-10, 6-4).
Utvisningar, Luleå: 4x2. Skellefteå: 2x2.

Domare: Wolmer Edqvist, Grums, Christer Lärking, Solna.
Publik: 6 300.

Luleå leder med 2-0 i matcher.