AIK totalförnedrade Djurgården

Bilden:Markus Svensson blev stor matchhjälte när AIK vann mot Djurgården med 5-0 och bärgade sin största derbyseger på elva år. Keepern räddade smått osannolika 48 skott, bland dessa en straff av Mika Zibanejad. "Skönt, men jag har stolparna på min sida i dag får man säga", konstaterar målvakten ödmjukt för CANAL+.

AIK ligger fortfarande på fel sida av slutspelsstrecket - två poäng efter Växjö - men vinsten var ett bevis på att laget är på gång igen. Och på att målvakten Markus Svensson, 27, håller.

Det har funnits skäl att betvivla det. Svensson, som blev utbytt i sin elitseriedebut och gjorde en historisk kollaps mot HV 71, hade före måndagens match seriens sämsta räddningsprocent (78.85).

När en febersjuk Viktor Fasth lämnade återbud var nog många AIK-supportrar beredda på det värsta.

Bilden:Men Svensson var hur cool som helst inför 11 428 åskådare i sitt första derby och räddade alla 41 skott, bland annat två frilägen från Jimmie Ölvestad och en straff (Mika Zibanejad).

Försvaret var pinsamt passivt när Richard Gynge trampade runt målet och lyfte in 1-0, och om möjligt ännu lojare när backen Tobias Viklund fick öppen is på vänsterkanten och ökade på ledningen. Då hade det bara gått 6.07 av första perioden.

Mitt i den värsta Dif-pressen i andra perioden kontrade Johannes Salomonsson in 3-0. När segerchansen var borta vek djurgårdarna ned sig rejält och AIK rann ifrån till 5-0. Richard Gynge blev tvåmålsskytt.

AIK-Djurgården 5-0(2-0, 1-0, 2-0)

Första perioden: 1-0 (4.04) Richard Gynge (Daniel Rudslätt) , 2-0 (6.03) Tobias Viklund (Johannes Salmonsson, Kent Mcdonell).

Andra perioden: 3-0 (13.56) Johannes Salmonsson (Tobias Viklund, Josh Macnevin).

Tredje perioden: 4-0 (15.08) Richard Gynge (Oscar Steen), 5-0 (15.35) Daniel Bång (Christian Sandberg, Jonas Liwing).

Skott: 31-41 (11-13, 11-14, 9-14).

Utv, AIK: 3x2. Djurgården: 2x2.

Domare: Antti Boman, Finland, Sören Persson, Lidköping.

Publik: 11 428.