Fasth sänkte bottentippade Timrå i premiärmatchen

Bilden:AIK fick en flygande start på elitseriesäsongen 2011-12. Premiären hemma mot Timrå slutade 5-1 inför 5.475 åskådare på Hovet.

Bilden.Trots att det stod 5-0 till AIK gav inte Timrå upp kampen på ett reduceringsmål och med knappt sju minuter kvar av matchen spräckte Petr Vampola Fasths nolla. Skottstatistiken visade att Viktor Fasth storspelade. 46 räddningar av 47 skott och målvaktshjälten blev framröstad som matchens lirare av publiken.

Stefan Johansson, Oscar Steen, Dick Tärnström, Richard Gynge och Linus Videll svarade för målskyttet i en match där gästerna vann skotten klart men AIK svarade för effektiviteten. Tre av de fem målen kom i numerärt överläge.

Fasth började den nya säsongen på exakt samma sätt som han genomförde den förra - genom att dominera. Han räddade massor av bra Timrålägen, framförallt i den andra perioden när gästerna bombade på med 20 skott.

Bland de svettigare räddningarna kom efter en snabb sidledsförflyttning då nye Timråforwarden Max Friberg bara skulle sätta pucken i tomt mål sedan Jonathan Hedström och Petr Vampola spelat fram.

Timrås Elias Granath var besviken efter det ineffektiva spelet.

– Vi har 49 skott på tre perioder, då ska man ju ha fler kassar med sig. Vi spelar bra, vi jobbar bra, men vi får liksom inte in puckarna. Om AIK:s målvakt Viktor Fasth hade han bara beröm.

– Herregud, han tar ju precis allt ut med isen.

AIK-Timrå 5-1 (2-0, 1-0, 2-1)

Första perioden: 1-0 (6.33) Stefan Johansson (Robert Rosén, Jonas Liwing) spel fem mot fyra, 2-0 (15.28) Oscar Steen (Richard Gynge) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 3-0 (10.49) Dick Tärnström (Patric Blomdahl).

Tredje perioden: 4-0 (6.06) Richard Gynge (Oscar Steen, Jonas Liwing) spel fem mot fyra, 5-0 (8.07) Linus Videll, 5-1 (12.51) Petr Vampola (Matt Murley).

Skott: 29-47 (11-17, 7-20, 11-10).
Utv, AIK: 7x2. Timrå: 5x2, 1x10.
Domare: Sören Persson, Lidköping, Marcus Linde, Kungälv.
Publik: 5 475.