Sverige imponerade i OS-premiären mot Sydafrika

Bilden:Lyon-proffset Lotta Schelin stod för två av Sveriges fyra mål och var högeffektiv i avsluten.

Det hade pratats om en smygstart av OS. Men det blev en riktig pangstart när Sverige körde över Sydafrika. Sverige var favoriter och förhandssnacket hade handlat om att det skulle bli en seger. Men frågan är om någon hade vågat hoppas på ett sådant här besked. Sverige tog kontroll över matchen i den första minuten, och släppte den sedan aldrig ifrån sig. Tempot var ofta högt, pressen stundtals frenetisk och passningarna från backlinjen klöv den brittiska luften och gäckade den sydafrikanska backlinjen. Dessutom så visade sig Lotta Schelin, i sin roll som ensam anfallare, från sin allra bästa sida.Lyon-proffset stod för två av Sveriges fyra mål och var högeffektiv i avsluten. Nilla Fischer inledde annars det svenska målskyttet i den sjunde minuten, och Lisa Dahlqvist gjorde det andra i minut 20. Då kändes matchen redan avgjord, men Sverige slog inte av på takten för det. Sydafrika hade svårt att skapa några längre anfall, men gav å andra sidan aldrig upp. I den andra halvleken kom också en reducering, och denna var en riktig pärla. Portia Modise snappade upp att Hedvig Lindahl stod långt ut, drog på nolltid till från mittplan och skottet borrade sig in i nättaket bakom en ställd Lindahl. Den svenska backlinjen kommer dock att sättas på betydligt hårdare prov framöver.

På lördag ställs de mot världsmästarna Japan, som inledde med 2-1 mot Frankrike, i vad som kommer bli en helt annan match.

Sverige- Sydafrika 4-1 (3-0)

1-0 Nilla Fischer (7), 2-0 Lisa Dahlkvist (20), 3-0 Lotta Schelin (21), 3-1 Portia Modise (60), 4-1 Lotta Schelin (63).

Varning, Sydafrika: Nothando Vilakazi.

Domare: Jesica di Iorio, Argentina.