Sveriges femte raka seger och första mot Serbien

Sverige vann genrepet inför måndagens EM-premiär. Serbien stod för motståndet när Sverige vann med 2-1.

Råsunda jublade och Råsunda önskade lycka till. Det är inte långt kvar nu.

Men hur långt är landslaget från EM-formen? 2-1 (1-1) mot Serbien låter bättre än det var.

Landslagets problem är dess försvar. Det är inget nytt. Men än mer aktuellt efter förbundskaptenen Erik Hamréns senaste rockader.

Jonas Olsson spelade mot såväl Kroatien (i februari) och mot Island i Göteborg i förra veckan. Nu bänkades han. Tidigare högerbacken Andreas Granqvist skickades in i mitten och gav samtidigt plats åt Mikael Lustig, som inte spelat en landskamp sedan EM-kvalet i höstas.

Resultatet? Granqvist var darrig, Lustig rostig. Hamrén kan knappast ha blivit klokare där om det var den tänkta EM-backlinjen han gav en generalrepetition.

Med kvarten kvar togs Lustig av, Olsson kom in och Granqvist flyttades ut till höger. Det kändes inte mycket tryggare.

Bjudningar av målvakterna
Granqvist får delvis ta på sig Neven Subotics kvittering. Det var han som drattade på ändan innan Anders Svensson orsakade frisparken som ledde till hörnan där Subotics panna kom in mellan Mellberg och Granqvist.

Tre minuter tidigare hade Ola Toivonen gjort sitt enklaste av sina sex landslagsmål. En ren bjudning av Serbiens målvakt Branimir Aleksic, som lät Rasmus Elms hörna rinna mellan händerna.

Damir Kahriman, ersättaren i halvtid, var lika generös och grundlade sedan den svenska segern när han fällde Toivonen i början av andra halvlek.

Zlatan Ibrahimovic slog in straffen. Två bjudningar och två mål.

Under solskenslägret i Visby, efter segern mot Island och under finslipningen de senaste dagarna har det pratats om den goda stämningen, om en trupp och grupp i harmoni. Om de minutiösa förberedelserna, där inget lämnats åt slumpen.

Serbien sådde tvivel, så länge Serbien ville och förbundskaptenen Sinisa Mihajlovic höll inne med sina byten.

Sådde tvivel
Alla kunde notera det, på Råsunda eller hemma i tv-soffa, via radion. En känsla av... osäkerhet? Följt av frågorna. Som, hur ska det här gå?

En rappare offensiv i andra halvlek täppte till en och annan spricka i fasaden, men just offensiven är det minsta problemet.

Man kan ju alltid att köra med det där gamla teatersnacket att ett dåligt genrep ger en lyckad föreställning. Eller det kanske inte är att rekommendera.

Det är som det är med statistik och jämförelser med sånt som tillhör det förgångna, men inför det senaste mästerskapet landslaget deltog i - EM i Österrike och Schweiz 2008 - kom Ukraina till Råsunda. Sergej Nazarenko och matchens enda mål i 82:a minuten gav Lars Lagerbäck fler frågor än svar inför avresan i en rätt usel föreställning.

Hur det gick i Innsbruck och Salzburg? Hemfärd redan efter gruppspelet.

Att döma av stora delar av prestationen mot Serbien lämnar landslaget Arlanda, i sitt chartrade plan med destination Kiev på onsdagen, med ännu mer att jobba med och att försöka hitta lösningar på innan det blir skarpt läge mot Ukraina på måndag kväll.

Sverige- Serbien 2-1(1-1)

1-0 Ola Toivonen (23), 1-1 Neven Subotic (27), 2-1 Zlatan Ibrahimovic (52 str).

Domare: Felix Brych, Tyskland.
Publik: 20 691.