Det finns alltså bara ett "AIK" och ett Skellefteå AIK

Bilden:Faksimil från Rekordmagasinet. Skellefteå AIK:s fotbollslag hämtade sin inspiration från AIK:s kläder. Därför det stora likheterna.

 

Precis som det finns människor som tror att Gud skapade människan för så där 10 000 år sedan, så finns det personer, företrädesvis i Västerbotten, som tror att Allmänna Idrottsklubben, AIK, egentligen heter Solna AIK och att Skellefteå AIK skulle vara lika mycket AIK som det riktiga AIK.

Som så många andra historieförnekare bemödar sig dessa personer sällan om att ta reda på fakta. För om det gjorde det skulle de finna följande: Allmänna Idrottsklubben, eller "AIK" som klubben brukar kallas, bildades söndagen den 15 februari 1891 på Biblioteksgatan i Stockholm. Någon geografisk tillhörighet fanns inte, och har aldrig funnits i namnet. Däremot var postadressen fram till 1937 Stockholm för att därefter vara Solna.

Det nuvarande klubbmärket ritades av Fritz Carlsson (senare Carling) 1898 och de svarta tröjorna med gula inslag, som klubbens lag har som förstaställ i alla idrotter, började bäras av fotbollslaget 1910. AIK var länge en flersektionsförening, där ishockeysektionen startades 1921.

År 2004 övergick AIK:s ishockey till att vara en egen juridisk person, AIK Ishockeyförening, som dock fortfarande är en del i hela AIK-familjen.

Skellefteå Allmänna Idrottsklubb, eller "Skellefteå AIK" som klubben brukar kallas i officiella sammanhang, bildades fredagen den 21 juli 1921. Det var Gustav Björk tillsammans med sju andra grabbar som bildade klubben.

Namnvalet kom sig av att Idrottsbladet på den tiden var en omtyckt läsning och de skrev mycket om det då i hela landet mycket populära AIK. Därför stannade de vid klubbnamnet Skellefteå AIK. Detta kunde man läsa om på Skellefteå AIK Fotbolls hemsida fram till dess att föreningen i januari 2006 gick ihop med några andra klubbar och bildade Skellefteå FF.

När man sedan 1921 skulle välja klubbfärg och klubbmärke var det ett enkelt val. AIK hade svarta tröjor med gula kragar så även Skellefteå AIK skulle naturligtvis ha svarta tröjor med gula kragar och eftersom AIK:s strumpor var svartgulrandiga så blev även Skellefteå AIK:s strumpor svartgulrandiga.

Skellefteå AIK:s klubbmärke blev en förenklad variant av AIK:s klubbmärke. Skellefteå AIK var från början en flersektionsförening och ishockeysektionen bildades 1943.

Självfallet hade även Skellefteå AIK:s ishockeylag AIK:s svartgula dräkt som förebild. 1985 övergick Skellefteå AIK:s ishockeysektion till att bli en fristående förening under namnet Skellefteå HC (Hockey Club). 1991 ändrades namnet till Skellefteå AIK Hockey.

Det finns alltså bara ett "AIK". Liksom det bara finns ett "Skellefteå AIK". Det kan tyckas vara harmlöst att det sprids falska uppgifter om vad idrottsklubbar egentligen heter. Men i denna tid av identitetssökande, varumärkesbyggande och klubbkänsla, det sistnämnda framför allt för supportrar och andra som följer respektive lag, så är det inte helt oväsentligt att klubbar kallas för det de heter.

 

Källa:Anders Johrén


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback