Välbehövlig seger för AIK - slog Luleå på Hovet

AIK har inlett elitseriesäsongen med svängdörrar bakåt och generösa bjudningar till motståndarna. Mot Luleå var ordern - ha tålamod och njut. Då kom första nollan för AIK och tredje segern för säsongen.

AIK-tränaren Perra Johnsson rasade i torsdag över säsongens tionde "hedersamma förlust". Bra spel i stora delar av matcherna men också märkliga bjudningar och inofficiellt rekord i dräll med pucken har gjort att motståndarna kunnat straffa AIK hårt.

Men mot Luleå fanns disciplinen, det strama spelet och framför allt tålamodet där. Efter en händelsefattig men desto mer defensivt välspelad första period av båda lagen lade AIK in en växel till i andra.

När elitseriedebuterande Edgars Klavins drogs omkull och AIK fick matchens första powerplay bombade Esa Pirnes in 1-0.

Stärkta av målet ökade AIK pressen ytterligare och fick för en gångs skull lite hjälp av motståndarna. När Luleås Kim Hirschowitz stod och sov i rundeln snodde Christian Sandberg åt sig pucken, passade till Edgars Klavins som skickade pucken till första stolpen där Nicklas Jensen smällde in sitt sjätte mål (2-0) för säsongen.

AIK lyckades sedan både vinna skotten i tredje men också behålla det lugn som krävdes för tre livsviktiga poäng.

– Vi la grunden till den fina andra perioden, genom att spela bra i första perioden. Vi gav våra backar mer tid än normalt, eftersom vi låg nära dem och var aggressiva i mittzon. Det var en skön seger, men det är en vardag imorgon igen, säger AIK:s tränare Per-Erik Johnsson.

AIK-Luleå 2-0 (0-0, 2-0, 0-0)

Andra perioden: 1-0 (9.51) Esa Pirnes (Tobias Viklund, Mattias Janmark-Nylén) spel fem mot fyra, 2-0 (11.56) Nicklas Jensen (Edgars Klavins, Christian Sandberg).

Skott: 19-21 (3-7, 7-8, 9-6).

Utv, AIK: 3x2. Luleå: 3x2.

Domare: Mikael Holm, Skärhamn, och Patrik Sjöberg, Gävle.

Publik: 4 732.