Dags för Kroppkakornas förlovade Öland-Årgång 7

För sjunde året i rad och i fotspåren efter Carl von Linnés öländska resa 1741 dvs. för över 271 år sedan styrde vi återigen kosan fredagen den 7 Sept 2012 till denna Östersjöns pärla.Och som vanligt är vår värd och ciceron innebandyansvarige Thomas Åström.
 
Övriga medverkande "nödens år" 2012 var: Håkan"Viv" Andersson,"Långe-Jan"Asplund,Göran"Nutte" Henriksson och Sportfånens utsände Lars G "Kroppkakan" Öhlund. Tidigare har Anders Petersson,Bosse Ingman,Jan Melkersson och Pierre"Kempes" Navier samtliga tidigare och nuvarande HBG-medlemmar deltagit.

Bilden:Förtruppen: Thomas,Lasse Ö samt chauffören Janne Asplund har påbörjat färden till Öland från Stockholm i arla morgonstund.

Bilden:Vi styrde kosan mot Stegeborgs slottsruin i Söderköpings kommun.Trots en liten omväg på tre mil.Medhavd matsäck smakade prima nere vid marinan.Hamnkrogen var stängd för säsongen.Men solen värmde oss på fredagsmorgonen.

Bilden:Stegeborgs slottsruin i Skällviks församling, Söderköpings kommun, Östergötland, är belägen på en ö i ett trångt sund vid viken Slätbaken.Färjan t.h. tuffar mellan fastlandet och ön.Och en gammal ångbåt ligger förtöjd vid kajen till marinan.

Bilden:Stegeborg anlades runt 1200-talet för att skydda inloppet till Söderköping, som under medeltiden var en viktig importhamn.Stegeborg innehades av flera av förgrundsfigurerna i den svenska medeltiden såsom Bo Jonsson Grip och Karl Knutsson Bonde.

Bilden:Inte en dag på Öland utan Kroppkakor.Vi kunde inte låta bli att köpa kroppkakor när vi bunkrade på Coop i Kalmar.Thomas och jag tjuvstartade den sena lunchen vid Åstad (Vargmossen) medans Asplund var på sitt sedvanliga kundbesök i Färjestaden.
Bilden:Frimuraren och Kinaresenären gräver stolt upp sina Kinapäron framför Thomas svar på kinesiska muren i Åstad....
Bilden:Det skall bli surströmming och Kina-päron till middag....
Bild:Ljuv(er)lig röd färg som sig bör.En lång resa blev det för sättpotatisen som Thomas fick med sig på sin första resa.Den andra laddningen åkte av misstag ner i potatisgrytan 2011.En klassiker i HBG-kretsar.
Bild:Thomas"Åstad" Åström och "Långe Jan" Asplund ser laddade ut inför ytterliggare en Ölandsupplevelse.
Bilden:Thomas på Himmelsberga visar stolt upp en av sina framodlade Zucchini (Cucurbita pepo) kommer urprungligen från Sydamerika och kallas också squash eller courgette och finns i olika färger och former. Zucchini kan ha varierande utseende men avlånga gröna och gula är vanligast. Zucchinin påminner om gurka, men är inte lika krispig och har fastare konsistens.
Bilden:Thomas och Majas cykelstall utanför renoverade uthuset i Himmelsberga.
Bilden:Thomas visar upp sin senaste inovation.En gammal hydrofon som han använder som värmekälla och korvgrill.Kolla in squashen som vilar tryggt i hans famn samt lite färsk mynta i bröstfickan.
Bilden.Tillbaka i Åstad där Thomas och Maja renoverar den gamla bondgården samt driver en Loppis som är vida känd på Öland.
Bild:Trafiken ökade markant efter en Expressenartikel i somras där Majas loppis fick bra vitsord.Grusvägen var belamrad av besökare.Thomas blev då tvungen att riva muren och öppna en p-plats för kunderna på sina ägor.
Bilden:Håkan och Göran har nu anlänt till Åstad.Här Håkan i samspråk med värden.
Bilden: Lasse Ö har slagit till igen.Vid morgonfikat uppstod ett litet läckage tillhörande Thomas kaffebryggare som engagerade alla fikasugna.
Bilden:Efter en sedvanlig god och sen surströmmingsmiddag blev det tidigt  i säng för hbg:s ölandsresenärer.Men på lördag morgon var det ett utvilat gäng som bl.a diskuterade Thomas imponerande takläggning(enkupigt tegel).Göran njuter av det fina sensommarvädret.
Bilden:Den tradinationella lagbilden i morgonsolen får inleda lördagens aktiviteter.Stående fr.v. i fönstergluggen Janne "Sållet"Asplund och Thomas"frimurarn"Åström.Fr.v. på bänken Håkan och Nutte njuter av det fina vädret.
Bilden:...och så en bild så Öhlund får vara med. Foto:Thomas Åström
Bilden: Hmm, första anhalten Långlöts kyrka och intresset för en ovanligt gravsten.
Bilden:En av de intressantaste gravstenarna på kyrkogården är den som Martin Persson reste till minnet av sin hustru. Stenen, som han högg själv, är en direkt avbildning av huset i byn Kvistorp.
Bilden:Lasse Öhlund fönsterhantverkare på gamla dar studerar kyrkofönstrena tillhörande Långlöts kyrka.De skulle behöva en översyn.Byggmästaren Håkan Tanna som verkade på Öland och Gotland byggde om den till en försvarskyrka.Genom denna ombyggnad blev kyrkan en klövsadelkyrka med den dubbla funktionen att vara gudstjänstrum och försvarsanläggning.Foto:Göran Henriksson
Bilden:Långlöts kyrka, interiör - ett vackert kyrkorum.
Bilden:Janne Asplund vill bada här - utanför KårehamnÖlands ostkust.
Bilden:Janneman är ju knappast känd som en badkruka..........
Bilden:Brrr och långgrunt är det också......Foto:Thomas Åström
Bilden: ....men han gissade på typ 13-14 grader varmt (!) i havsvattnet.Tar ju ett tag att ta sig ut på djupt vatten-fruktansvärt långgrunt här uppe.Kolla vid horisonten där utbyggnad av stora vindkraftverk till havs påbörjats.
Bilden:Göran och Janne var i alla fall ute och doppade sig.Nutte dock bara fötterna.Foto:Thomas Åström
Bilden:Håkan och Lasse Ö HBG:s grundare vill nog ha lite varmare i vattnet eller ett bastubad helst innan.Foto:Thomas Åström
Bilden:Då och nu.Eon ska bygga en vindkraftpark i Östersjön öster om Öland. Projektet, strax utanför Kårehamn, förväntas vara slutfört under 2013.Vindkraftparken Kårehamn kommer att producera så mycket förnybar el att all tillgänglig kapacitet i nätet mellan Kårehamn och Färjestaden utnyttjas - och mer än så.
Bilden:Totalt planerar Eon att bygga 16 vindkraftverk på 3 MW vardera. Den totala investeringen beräknas till 1,2 miljarder kronor.
Bilden:Långe Jan blir inte ensam längre utan kommer att få 16 kompisar som kommer att producera 3 MV vardera!
Bilden:Professor Åström analyserar projektet tillsammans med "Långe Jan" medans de blickar ut över det som skall bli den nya kraftverksparken. Foto:Göran Henriksson
Bilden:Dags för lunch snart på Kårehamns fiskrestaurang.Göran och vi övriga var väl inte så sugna på att doppa oss.Foto:Thomas Åström
Bilden:Om man äter Östersjömaneter tvistar de lärde om.Det här liknar faktiskt Öronmaneten som är den vanligaste maneten i Sverige. Namnet kommer av de fyra blekrosa eller svagt gula könsorganen som sitter mitt på maneten och ser ut som öron eller ringar. De blir vanligen ca 25 cm men kan bli ända upp till 40 cm och är lätt blåaktiga eller skära.Bränntrådarna och munarmarna är täckta av ett stort antal nässelceller. Dessa är för svaga för att människor ska känna av dem mer än obetydligt förutom i ansiktet (ögon och läppar) och på annan extra känslig hud. Öronmaneter är byten både för olika fiskar, fåglar och även andra maneter som till exempel brännmaneter. Foto:Göran Henriksson
Bilden:På vägen från badplatsen vid Skanvik plåtade Göran denna imponerande livräddningsbåt.
Bilden:Lasse Ö fastnade dock för denna Corvette.Helt plötsligt kryllade de av Corvetter i Kårehamn.Det visade sig vara Corvette klubben Sydost som hade årets sista bilträff.Kan vara Roger å Helen från Gullaskruv som skulle dit med sin mörkt,mörkt blåa pärla?
Bilden:Göran och Lasse Ö kollar in menyn..............................Foto:Thomas Åström
Bilden: ..... tillhörande Kårehamns välsorterade fiskaffär.Här dignar isbädden av havets läckerheter, färskt från havet eller omsorgsfullt tillrett i havsköket. Foto:Göran Henriksson
Bilden:Göran var tvungen att plåta av tallriken och var väl den av oss som satsade på en rejäl fisktallrik.Vi andra avvaktade middagsmaten i Himmelsberga Café.Där Lilian hade utlovat "Lufsa" en Ölandspecialitet.
Bilden:”Det är ingen ko på isen ...”, säger man ibland för att berätta att det inte är någon akut fara. Det här talesättet från 1800-talet låter lite märkligt eftersom det kapats på mitten, fortsättningen ska vara ”... så länge rumpan är i land”. Uttrycket kommer från den tiden då det inte fanns rinnande vatten i ladugårdarna och korna på vintern fick dricka ur en vak i isen. De kor som gick för långt ut på isen riskerade att gå igenom och drunkna, medan de som stod med rumpan kvar iland klarade sig bra.
Bilden:Här är det dock "Allvar" och inga trafikljus.Korna regerar så vi får vackert stanna och vänta ut kreaturen................men väntar man på något gott så !
Bilden:Det var ett hungrigt gäng som anlände till Himmelsberga Cafe´ där numera Lilian jobbar som kokerska.Vi skulle få smaka på Lufsa som är Ölands landskapsrätt (jämte kroppkakor).
Fr.v. Lasse Ö,Janne Asplund och Thomas Å har så när rensat tallrikarna.Man kan säga att vi blev (K)proppmätta.Tusen tack Lilian för maten.Foto:Göran Henriksson
Bilden:Öhlund plåtar närbild på Lufsan......Foto:Thomas Åström
Bilden:Lufsa är en variant av Raggmunk som görs av riven potatis samt en smet av mjöl, ägg, mjölk och steks som pannkakor samt serveras med stekt fläsk. Lufsa eller råriven ugnspannkaka är en variant av raggmunk som gräddas i långpanna.Traditionellt så kan man försteka fläsket i långpannan medan man gör smeten (river potatis). Fläsket tas sedan ur och lufsasmeten hälls i långpannan med fett och det skivade fläsket läggs ovanpå varefter lufsan gräddas i ugn. Lufsa äts med lingonsylt och ibland flytande grädde.Man kan säga att vi blev (K)proppmätta.Tusen tack Lilian för maten.
Här i Gärdslösa kyrka som är Ölands bäst bevarade medeltidskyrka skulle det bli trubadurafton minsann med bl.a.Cajsa Stina Åkerström.Kön ringlade lång innan och medelåldern var hög.Foto:Thomas Åström
Bilden:60-taggarna fr.v. Lasse Ö,Göran,Håkan och Janne Asplund vimlade på kyrkbacken innan konserten.
Bilden:När hbg:are börjar bli till åren så blir de religösa? Här i Gärdslösa kyrka som är Ölands bäst bevarade medeltidskyrka blev det så småningom knökfullt.Thomas hade som tur var beställt plåtar för avhämtning hos Borgholms "Dressman".
Bilden:Förväntningarna var stora hos bänkade Sportfånar.Lasse Ö intog ståplats i altargången då han fick pelaren rakt framför sig.
Bilden:Cajsa-Stina Åkerström kom synnerligen väl överens med kammarkören.
 

Ölänningarna gick man ur huse

Ett evenemang av prinsessbröllopsdignitet ägde rum i Gärdslösa kyrka i lördags. Det var nämligen packat i alla bänkar utom några platser längst ut i korsarmarna som inte gav rimlig valuta för entrépengarna. Innan porten öppnades var kyrkgången fylld av köande ända bort genom stigluckan i söder.
 
Vilka av de uppträdande i den stora ensemblem som på förhand hade den största lyskraften för publiken är svårt att säga, men för många var det säkert Cajsa-Stina Åkerström, för andra kan det ha varit den frejdade kördirigenten Gustaf Sjökvist. För åter andra gav kanske trubaduren Björn Johansson eller bluessångaren med mera Claes Janson tillräcklig valuta för entrén. Och med visshet drog Gärdslösa Kammarkör under Ingegärd Cafourek sin publik.Varje framträdande artist innebar en ny höjdpunkt i konserten. Inte minst Cajsa-Stina Åkerström bjöd generöst på sig själv, både med egna stycken och andras – Åsa Jinder kände vi igen. I sitt första framförande ackompanjerades hon inte vara av instrument utan även av kammarkören – ett vällyckat samarbete.
En höjdpunkt för sig var när Cajsa-Stina bjöd en körmedlem att träda fram och ackompanjera hennes på nyckelharpa – det var Greger Fransson från Långlöt som på detta sätt gick in i musikhistorien.
Förutom att Gustaf Sjökvist dirigerade kören i ett knippe Olle Adolphsonvisor (om en koral kan betecknas som visa) var han konferencier och samtalade med artisterna i tur och ordning. Litet blev han lämnad i sticket av kyrkans högtaleri – de som satt i kyrkans bakre del och saknade hörapparat hade svårigheter att höra talet – för musik är kyrkans akustik god nog. Men de mera kortvågiga diskanttonerna klingar snabbt av på sin väg nedåt i kyrkan. Något för kyrkorådet att ta tag i!
Det var en mycket nöjd publik som tog sig hem i sensommarnatten – ensemblen bjöd på sig i två fulla timmar – helt utan longörer. Det är bara att tacka!

Text o Foto:ANDERS MARELL/ÖLANDSBLADET

Publicerad: 11 September 2012

Bilden:Vin,kvinnor och sång.Vi vaknade utvilade upp efter lördagskvällens konsert.En strålande söndagmorgon visade det sig.På programmet stod en långpromenad i Himmelsberga med omnejd.Detta är dock Thomas vindruvor som suger in det sista av höstens solstrålar.
Bilden:On the road again....fr.v. Håkan,Thomas,Göran och Asplund har promenadskorna på sig.
Bilden:På vår vandring träffade vi på denna ponny.Ölandshästen är en numera utdöd svensk ponnyras från Öland. Rasen finns beskriven i skrift så långt tillbaka som på 1500-talet, och den dog ut 1925. Den sista häst som ansågs som riktig ölandshäst var ett sto vid namn Lilly som dog på Torslunda Gård i Kåtorp. Hennes skelett finns utställt på Ölands folkhögskola i Skogsby. Idag har "Föreningen Ölandshästen" återskapat en typ av ponny som är mycket lik den ursprungliga rasen, men som går under namnet estnisk buskponny.Man undrar ju om det är den ovan avbildade ponnyn månne.
Bilden:Hbg:are på vandringstråt livligt diskuterande på Ölandslätten.
Bilden:I skuggorna utav hbg måste jag bara visa denna läckra garageport i ölandsblått.Skulle lika gärna kunna vara i Grekland eller hur.
Bilden: ....eller vad sägs om den här "doran" tänk så mycket kärlek det finns på bystan.
Bilden: .....eller detta hemman med traktorn utanför verandan.
Bilden:Målgång för Håkan och Göran.Nja inte helt ännu.Thomas lättar på elstängslet för att vi skall få se på byns senaste attraktion.
Bilden:Thomas matar byns senaste kelgrisar kan ni gissa vad sötnosarna heter?
Bilden:Rätt svar är:Himmelsbergabonden har investerat i ett antal Alpackor.Alpackan (Lama guanicoe paca eller Vicugna pacos) är ett kameldjur från Anderna som är besläktat med lama. De avlas för dess mycket fina hår som ofta kallas alpackaull.
Bilden: Alpackor har ett rikt "språk" bestående av hummande läten, som ibland kan låta likt en människa som talar med handen för munnen.  Foto: Thomas Åström
Bilden:Vi har äntligen hittat biogaspumpen i ett industriområde i Kalmar.Vår chaufför knappar in koden för att tanka gas.Nu bär det snart iväg mot Stockholm.På vägen hem skall vi försöka hitta ett nytt rastställe. Foto:Thomas Åström
Bilden:Det "bidde" byn Wammar låg norr om nuvarande tätorten Valdemarsvik och anses vara ursprunget för vidare utveckling i trakten.Viken nedanför byn Wammar kom att benämnas Vammarsviken. Ett namn som sedemera omvandlades till just Valdemarsvik.
Bilden:Valdemarsvik där länsgränsen mellan Småland och Östergötland går precis där Lasse Ö och Janne Asplund sitter och matar änder en solig söndagseftermiddag. I Valdemarsvik växte Nils Liedholm upp och det var också där, på Grännäs Idrottsplats, hans fantastiska karriär startade.
Bilden: Valdemar Wijk ja så heter han vår guide uppfödd på båda sider om ån som skiljer Småland och Östegötland åt. Egentligen hette han något helt annat men det har vi redan glömt.
Det inte han vet om Valdemarsvik är inte värt att veta.
Bilden:Den nya tiden med industrialismen gjorde sitt intåg även i Valdemarsvik. Valdemarsvik utvecklade sig snart till en handelshamn och vid hamnen uppstod en marknadsplats redan under 1630-talet.När kopparverket i Valdemarsvik lades ner på 1870-talet utvecklades ett av de många små garverierna till ett storföretag. Lundbergs läderfabrik blev samhällets kärna med sina 600 anställda. Därför var det ett hårt slag för Valdemarsvik år 1960 då nedläggningen var ett faktum.Valdemarsvik reste sig dock snart och idag är det verkstadsmekanisk industri och servicenäringen som dominerar.
Bilden:Fullproppad av information från guiden Valdemar styrde vi kosan hemåt mot Stockholm.Ännu en av Carl von Linnés öländska resor är snart fullbordad.

Text och Bild :

Göran Henriksson

Thomas Åström

Lars G Öhlund.

 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback