AIK förlängde Växjös förlustsvit

Bilden:Båda AIK:s målvakter blev matchvinnare när stockholmarna besegrade Växjö på bortaplan med 2-1. Avgörandet kom på straffar då Eldebrink bytte ut storspelande Daniel Larsson mot målvaktstalangen och straffspecialisten Niklas Lundström.

Lundström spikade igen och Jonas Liwing avgjorde med straffomgångens enda mål. AIK:s första mål gjordes av Tobias Viklund.

Det är inte ofta två målvakter kan titulera sig matchvinnare. Men när AIK besegrade Växjö på bortais med 2-1 var båda starkt delaktiga.

Daniel Larsson storspelade matchen igenom och motade 38 av 39 skott. Men när fajten skulle avgöras på straffar var det den 20-åriga straffspecialisten Niklas Lundström som fick förtroendet.

Växjöspelarna hade stor respekt för målvaktstalangen och lyckades bara träffa mål på en av de tre straffar. Den tredje, som lades av AIK-bekantingen Robert Rosén, räddade Lundström med benskyddet.

Det syntes att matchen var av stor betydelse för båda lagen. Man var mer rädda för att förlora än att våga vinna.

AIK spelade ett typiskt bortaspel med tätt försvarsspel och vassa kontringar. Det var också på en kontring som stockholmarnas första mål kom till med fem minuter kvar av den första perioden.

Oscar Steen vände spelet snabbt och passade pucken till Tobias Viklund som kom med fart in i anfallszon. Med en avig backhand skickade han pucken mot mål. Den skymda Växjömålvakten Fredrik Norrena såg inte pucken förrän det var försent och Viklund hade gjort sitt första mål för säsongen.

Växjös kvittering skulle dröja ända till trejde perioden. Även denna gång med Viklund inblandad. Växjöbacken Tom Linder skickade in pucken mot mål på vinst och förlust och via Viklunds benskydd letade den sig in bakom Larsson.

Växjö skapade mest lägen att avgöra under ordinarie tid, men Larsson var omutlig och matchen gick till straffar. Och där var det alltså AIK som var det starkare laget. Två oerhört viktig poäng va bärgade.

Nu går bortaturnéen vidare till Jönköping för match mot HV71 på fredag.

Växjö-AIK 1-2 e str (0-1, 0-0, 1-0, 0-0, 0-1)

Första perioden: 0-1 (15.08) Tobias Viklund (Oscar Steen).
Tredje perioden: 1-1 (1.06) Tom Linder (Petr Vampola).
Avgörande str: Jonas Liwing.
Skott: 39-24 (7-8, 11-8, 16-5, 5-2, 0-1).
Utv, Växjö: 3x2. AIK: 4x2.
Domare: Patrik Sjöberg, Gävle, Mikael Sjöqvist, Karlstad.
Publik: 4 839.