Sverige till semi i JVM "Visade var skåpet ska stå"

Sverige bjöd på en riktig nyårsraket, och besegrade Finland med klara 7-4. Segern innebär att småkronorna är klara för semifinal i JVM.

Sverige fick en rejäl drömstart på matchen. Efter tretton minuters spel ledde småkronorna med 3-0, och matchen såg ut att vara i hamn.

Men då vaknade Finland.

Grannlandet i öst kom igen, mycket tack vare flera utvisningar och gick upp till likaläge, 3-3. Då bytte Sverige målvakt.

Ut gick Joel Lassinantti och in kom AIK: s Niklas Lundström. Det vände matchen.

– En väckarklocka för hela laget, för att Lassinantti hade inte varit dålig. Men det var ett bra taktiskt drag av Roger Rönnberg, säger Radiosportens expert L-G Jansson.

Sverige till två gånger på 45 sekunder. Viktor Arvidsson sköt 4-3 efter 16.02 av andra perioden och Filip Forsberg 5-3 i spel i numerärt överläge.

Finland reducerade i mitten på tredje perioden, men Emil Molin avgjorde med 6-4 efter 18.38 och Arvidsson satte 7-4 i tom bur.

– En meriteriande seger. Men det var inte helt lätt. Efter 3-0 tappade grabbarna konceptet, men de kom tillbaka starkt och visade vad skåpet ska stå, säger Jansson.

Det är sjätte året i rad som Juniorkronorna vinner gruppen i junior-VM och går direkt till semifinal. Laget hade kunnat förlora med två mål och ändå hamnat överst. Nu väntar två vilodagar för Sverige och semifinal på torsdag.