Zlatan fixade svensk seger mot Färöarna

Bilden:Zlatan Ibrahimovic såg på egen hand till att Sverige bärgade tre poäng hemma mot Färöarna. Men trots segern finns det många frågetecken i blågult.

Sverige var tvunget att vinna hemma mot lilleputtlandet Färöarna, för att VM-drömmen skulle leva vidare.

Och det blev seger. Men Sverige imponerade inte.

Bålgult inledde dock optimistiskt, och kom flera gånger runt på vänsterkanten där vikarierande vänsterbacken Pierre Bengtsson imponerade.

Men de heta chanserna uteblev. Till den 35:e minuten. Då hittade Zlatan Ibrahimoivc ut med bollen till Mikael Lustig. Högerbacken tog emot, och väntade. Och väntade. Men till slut kom inlägget, ett bra sådant - via en färöisk back nådde bollen till Ibrahimovic, som på volley stötte in den bakom den maktlöse målvakten.

Efter målet fortsatte Sverige att föra spelet, men några fler mål innan pausvilan blev det inte.

I andra halvlek fortsatte Sverige på den inslagna vägen. Svenskarna hade bollen mest hela tiden, men lyckades inte omvandla spelövertaget till heta chanser.

Mitt i den andra halvleken skulle Ola Toivonen utökat ledningen. Två gånger om. Men han misslyckades. Vid det första läget sköt han högt över från nära håll och vid det andra, ett friläge, avslutade han rakt på målvakten.

Med dryga tio minuter kvar blev Andreas Granqvist utvisad, efter att ha delat ut en eftersläng. Solkart rött, när reprisen spelades upp. Mittbacken tog ett nacksving på en färöisk spelare.

Minuterna efter det röda kortet tacklades Ibrahimovic omkull i straffområdet. Straffen var lika solklar som Granqvists röda.

Ibrahimoivc tog själv hand om straffen och var säkerheten själv när han fastställde slutresutlatet till 2-0.

Sverige gjorde vad man skulle, och plockade tre viktiga poäng. Men man måste sätta ett stort frågetecken för effektiviteten i de avgörande lägena. Vill man delta i ett VM-slutspel måste man helt enkelt sätta chanserna.

Sverige -Färöarna 2-0 (1-0)

1-0 Zlatan Ibrahimovic (35), 2-0 Zlatan Ibrahimovic (82 str).

Utv, Sverige: Andreas Granqvist (79).
Varningar, Färöarna: Pol Johannus Justinussen, Joan Simun Edmundsson, Frodi Benjaminsen.
Domare: Nikolaj Jordanov, Bulgarien.
Publik: 32 858. (Stockholm)